Scandal privind pensiile speciale. Tăriceanu: ”Nu sunt în favoarea pensiilor speciale în general”

parlament

Mai mulţi senatori şi deputaţi de la PSD, PNL, PMP şi UDMR au depus o iniţiativă legislativă prin care propun acordarea unei indemnizaţii pentru limită de vârstă primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii județene.

"Începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi, sau ale altor legi speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limita de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare", se arată în proiect, conform Agerpres.

Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.

"Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată. Cuantumul indemnizaţiei se suportă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi se plăteşte de către acestea", se mai arată în proiect.

Nu beneficiază de această indemnizaţie primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de CJ, a unei infracţiuni de corupţie. Cei care sunt urmăriţi penal nu sunt îndreptăţiţi să primească indemnizaţia până la pronunţarea definitivă a instanţei de judecată, prevede proiectul.

Citește și
pensii, pensii speciale, guvern, decizie
Guvernul s-a răzgândit. Pensiile speciale, cumulate cu cele publice: "E clar cu dedicaţie"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Potrivit expunerii de motive, "nivelul redus al pensiilor pentru limita de vârstă de care beneficiază aceşti aleşi locali generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi pensiile primite de unii subordonaţi ai acestora".

Proiectul a fost iniţiat de 21 de deputaţi şi senatori de la PSD, PNL, PMP şi UDMR, între care Corneliu Olar (PNL), Sorin Roman (PSD), Gheorghe Baciu (PMP), Benedek Zacarie (UDMR).

Iniţiativa legislativă se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe 16 aprilie. Senatul este for decizional.

Tăriceanu: Nu sunt în favoarea pensiilor speciale în general

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că nu este în general în favoarea pensiilor speciale, dar există o anumită categorie care, după părerea sa, merită această pensie, şi anume cei din Justiţie.

“Există anumite categorii care, după părerea mea, au în mod justificat nevoie de o pensie specială, cum e zona Justiţiei. Nu sunt în favoarea pensiilor speciale în general. Cred că sistemul de contributivitate trebuie să fie cel care să prevaleze, în general. Orice propunere legislativă este însă însoţită de o justificare, de o notă de fundamentare. Nu am citit încă proiectul de lege, îl voi citi şi mă voi putea pronunţa atunci. De principiu, v-am spus care este poziţia mea acum”, a declarat Tăriceanu, conform news.ro.

Leoreanu: PNL nu va susţine iniţiativa privind pensii speciale pentru aleşii locali

Partidul Naţional Liberal nu susţine propunerea legislativă privind pensiile speciale pentru aleşii locali, iar liberalilor care au depus proiectul li s-a cerut retragerea semnăturilor, a declarat, marţi, vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu.

"În ultima discuţie care a avut loc la nivelul Biroului Executiv nu se va susţine acest proiect. Este o iniţiativă a unor colegi care au fost înainte primari. Sigur, şi eu am deţinut funcţia de primar", a afirmat Leoreanu, la Parlament, conform Agerpres.

El a menţionat că există o anumită presiune din teritoriu pentru a li se asigura primarilor pensie corespunzătoare activităţii.

"Este o anumită presiune din teritoriu - acolo unde primarii solicită datorită faptului că au deţinut această funcţie şi contribuţiile către fondul de pensii nu au fost semnificative pentru a le putea asigura o pensie corespunzătoare activităţii - pentru a merge pe această cale de a li se crea şi lor pensie specială. Dar, aşa cum am spus, a fost iniţiativa doar a unui grup mic de colegi. PNL nu va susţine acest lucru pentru că noi considerăm că nu este o oportunitate şi România are alte probleme în acest moment şi alte presiuni la care trebuie să răspundă'', a adăugat vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu.

Leoreanu a precizat că recomandarea conducerii PNL pentru liberalii care au semnat proiectul a fost retragerea semnăturilor. "Noi considerăm că nu se impune un astfel de proiect în acest moment. Aceasta a fost recomandarea PNL să-şi retragă semnăturile de pe proiect", a menţionat deputatul liberal.

Olar(PNL) - iniţiatorul proiectului: Retrag semnătura, dar îl voi vota

Deputatul liberal Corneliu Olar spune că a iniţiat proiectul privind indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru aleşii locali neştiind că Biroul Executiv al PNL nu îl susţine, el precizând că îşi va retrage semnătura de pe acest proiect, dar va vota în favoarea lui.

"Cred că s-a înţeles greşit. Vorbea cineva de pensiile speciale, eu nu am depus un proiect cu pensiile speciale, era vorba de o indemnizaţie de mandat de limită de vârstă. Liga Aleşilor Locali din România a susţinut mult, pe bună dreptate, că ei au nişte pensii foarte mici în momentul în care au limita de vârstă. Eu nu am ştiut de decizia BEx al PNL. Am depus-o înainte de a se decide. Noi, PNL, susţinem anumite pensii speciale la militari, la magistraţi, aşa cum îşi doreşte şi UE. Însă, am depus un proiect în calitate de fost primar, actualmente parlamentar, l-am depus la solicitarea aleşilor locali din România. Dacă ştiam de decizia BEx cred că nu depuneam în forma pe care l-am depus. Însă, să nu se creadă că PNL nu este de acord cu majorarea pensiilor cele mici. Sunt atâta inechităţi cu privire la pensionari şi cred că atunci când vom iniţia un nou proiect de majorare de pensii vom începe cu pensiile sub 1.000 şi ne vom duce şi la pensiile aleşilor locali", a declarat Corneliu Olar, marţi, la Parlament, citat de Agerpres.

El a spus că a propus, prin acest proiect, o majorare a indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru aleşii locali în jur de 400 lei pe mandat, fiind vorba de cel mult trei mandate. Deci, pentru trei mandate propunerea ar fi o indemnizaţie de aproximativ 1.300 lei, după cum a susţinut Olar.

Deputatul liberal a anunţat că îşi va retrage semnătura de pe acest proiect, dar că îl va vota.

"Eu îl retrag. Şi PNL, toţi cei care am semnat, îl retragem şi voi reveni cu un nou proiect, când vom băga toţi pensionarii cu pensii mici în care vom încadra şi aleşii locali. Nu cred că este o gafă şi calitatea pe care o am, şi ţinuta, şi demnitatea pe care o am de fost primar, solidar cu toţi primarii din România. (...) Eu cred că nu se vor supăra primarii pentru că iniţiativa îşi reia cursul, nu este retrasă în totalitate. Noi, PNL, ne-am retras, ne-am retras semnătura cei care eram trei - patru din PNL. Eu îmi retrag numai semnătura mea, procedura rămâne în curs, proiectul rămâne în Parlament. Sunt iniţiatorul proiectului, am apelat la toţi foştii primari care sunt acum în Parlament. Retrag semnătura pentru că BEx a decis, nu cedez la presiuni. Eu, ca persoană, voi vota proiectul, ca deputat am dreptul la o opţiune. Chiar dacă contravine (deciziei conducerii PNL - n.r.), nu mă lasă sufletul să fiu împotriva aleşilor locali", a afirmat Olar.

Seidler: USR va vota împotriva proiectului de lege

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat marţi că parlamentarii partidului din care face parte nu susţin proiectul de lege cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali, afirmând că "nu există niciun argument" pentru care aceste indemnizaţii ar trebui să existe.

"Noi nici măcar nu am fost invitaţi să semnăm un asemenea proiect, toţi ceilalţi ştiau foarte bine că nu are niciun rost să facă o asemenea invitaţie către USR. Noi suntem cei care am depus proiectul de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi mai apoi un alt proiect de lege care se află pe fluxul legislativ prin care propunem abrogarea celorlalte categorii de pensii speciale, respectiv plafonarea celor despre care Curtea Constituţională a spus că sunt obligatorii. Nu se justifică prin nimic, nu există niciun argument pentru care aceste pensii speciale ale aleşilor locali ar trebui să existe, dincolo de acela de a-ţi da beneficii, privilegii, ţie însuţi", a spus Seidler la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

El a adăugat că acest proiect de lege îi aminteşte "de gospodăria de partid" de dinainte de 1989, care "era o economie la care aveau acces liber doar cei din nomenclatura comunistă", iar toţi ceilalţi erau ţinuţi la depărtare, erau cetăţeni de rangul doi.

"Aşa se întâmplă astăzi şi cu pensiile speciale, sunt menite să fie în beneficiul unei clase speciale, a celor privilegiaţi şi sunt ţinuţi la depărtare toţi ceilalţi cetăţeni care au contribuit pe parcursul vieţii la fondul de pensii publice, aşa cum era şi normal. USR va vota împotriva acestui proiect", a încheiat Seidler.

Băsescu: Pensiile speciale - furt; nu sunt pensii rezultate din contribuţie

Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, s-a pronunţat marţi împotriva oricărei pensii speciale, precizând că nu crede că va fi susţinută iniţiativa legislativă depusă la Camera Deputaţilor prin care se propune acordarea unei indemnizaţii aleşilor locali pentru limită de vârstă.

"Personal, nu cred că va fi susţinut. Nu ştiu proiectul, sincer. Dacă aţi observat, noi am dat foarte multă libertate parlamentarilor noştri în acţiune, dar nu ştiu ca parlamentarii noştri să fi semnat", a declarat Băsescu, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

El a explicat că pensiile speciale nu sunt rezultate din contribuţia la sistemul de asigurări sociale.

"În general, suntem împotriva pensiilor speciale, care sunt furt. Indiferent cine are pensii speciale fură bani. Nu sunt pensii rezultate din contribuţie. Sigur, îi vedem la televizor, ne povestesc cum sunt ei cu arma la picior, dorm cu puşca în pat şi de asta trebuie să aibă pensii speciale, uitând să ne spună că marea lor contribuţie la securitatea României a fost că erau la munci agricole înainte de Revoluţie, strângeau porumb prin Insula Mare a Brăilei şi deodată şi-au dat seama că le trebuie pensii speciale", a susţinut Traian Băsescu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Parlamentarii au depus un proiect de lege pentru acordarea de pensii speciale aleșilor locali
Parlamentarii au depus un proiect de lege pentru acordarea de pensii speciale aleșilor locali

Parlamentari din mai multe partide au depus un nou proiect de lege prin care aleșii locali să beneficieze de pensii speciale.

Guvernul s-a răzgândit. Pensiile speciale, cumulate cu cele publice:
Guvernul s-a răzgândit. Pensiile speciale, cumulate cu cele publice: "E clar cu dedicaţie"

Guvernul a decis să nu se atingă de pensiile speciale încasate de parlamentari şi alte categorii privilegiate.

A doua rectificare bugetară. Scad banii de la investiții, ca să meargă la pensiile speciale
A doua rectificare bugetară. Scad banii de la investiții, ca să meargă la pensiile speciale

Premierul şi ministrul de Finanţe sunt foarte mândri de performanţele economiei şi susţin că ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar.

Scandal în Parlament. Dragnea a convocat sesiune extraordinară, dar nici măcar el nu a venit
Scandal în Parlament. Dragnea a convocat sesiune extraordinară, dar nici măcar el nu a venit

Încercarea majorităţii PSD-ALDE de a convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru plafonarea pensiilor speciale şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului a provocat scandal între putere şi opoziţie.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.