Stelian Tanase a fost demis de la conducerea TVR. Irina Radu preia functia de presedinte interimar
Plenul reunit al Parlamentului a dat un vot negativ raportului de activitate al televiziunii publice, in urma caruia directorul Stelian Tanase a fost demis automat.
Directorul de programe al TVR, Irina Radu, a fost propusa pentru a prelua functia de director interimar al TVR.
Presedintele Comisiei de cultura a Senatului, Georgica Severin, a precizat ca directorul interimar va conduce TVR pana la numirea unui nou consiliu de administratie, care va propune un nou presedinte-director general. Mandatul nu poate fi mai mare de sase luni.
Irina Radu a fost audiata de Comisiile reunite de cultura ale Parlamentului.
Raportul de activitate pe anul 2014 si contul de executie ale SRTV au fost respinse de plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului cu 115 voturi "pentru", 222 voturi "impotriva", conform Agerpres.
Plenul comun a adoptat raportul de activitate al SRTV pe anul 2013 cu 303 voturi "pentru" si un vot "impotriva".
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat luni ca, in cazul in care raportul de respingere al Comisiilor pentru cultura va fi aprobat , Consiliul de Administratie al TVR va fi dizolvat. In aceste conditii, Stelian Tanase este demis de la conducerea TVR.
"Ce vreau sa va spun este ca am acceptat sa vin aici in fata dvs. pentru ca mi se pare de datoria mea si mi se pare o obligatie morala din partea mea sa spun da. Chiar daca intr-o asemenea conjunctura lucrurile au sansa mica sa se termine cu bine pentru mine, dar am decis sa imi asum acest lucru. (...) Mi s-a parut interesant sa fie propus cineva pentru prima data din Televiziunea Romana si, recunosc, acest lucru m-a mobilizat si m-a facut sa imi asum acest risc", a declarat Irina Radu la audierea din Comisiile de cultura.
Ea a spus ca trebuie sa convinga Guvernul ca SRTv are nevoie de ajutor.
"Cred ca trebuie sa aiba incredere colegii ca TVR mai poate fi functionala, cred ca trebuie sa convingem forurile decizionale, pe dvs. inclusiv ca legile trebuie schimbate. Trebuie sa convingem Guvernul ca avem nevoie de ajutor si vin si cu o rugaminte din prima clipa: consider ca trebuie sa va rugam sa ne dati o ora din vietile dvs. pentru a va prezenta niste cifre si niste lucruri, pentru ca la teorie si maini intinse nu mai reactioneaza nimeni", a adaugat Irina Radu.
Reactia lui Stelian Tanase
Fostul presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune Stelian Tanase a sustinut, miercuri, ca, in ultimii 10 ani, Parlamentul si guvernele care s-au succedat au luat hotarari care au dezavantajat "grav" televiziunea romana. El a afirmat ca situatia televiziunii este atat de grava incat masurile care ar trebui adoptate pentru redresarea acesteia nu mai sunt la indemana managerului SRTV, ci a Guvernului."In acest moment, situatia televiziunii, cum v-am declarat si acum un an si jumatate, nu mai este la indemana managerilor. Situatia este atat de grava, lucru despre care in mai multe rapoarte catre Guvern si catre Parlament am facut vorbire, incat se poate rezolva numai printr-un sir de masuri. Nu exista o singura masura care sa salveze televiziunea. Un Guvern trebuie sa si le asume", a explicat Tanase, in plenul comun al Parlamentului.
El a precizat ca a propus o masa rotunda Opozitie - Putere vizavi de masurile care trebuie luate si un proiect de lege pentru redresarea institutiei, insa a avut "un ecou limitat in randul politicienilor".
"Am propus in vara acestui an, ca sa nu sufere electoral un partid masurile impopulare pe care ar trebui sa le ia fata de televiziune, o masa rotunda intre Putere si Opozitie sa se discute situatia televiziunii. Am primit foarte putine raspunsuri. Conducerea televiziunii a propus un nou proiect de lege care credem noi ar asigura buna ei functionare si redresarea economica. De asemenea, ecoul din partea politicienilor a fost limitat", a spus Tanase.
El a mentionat ca, potrivit Legii 41/1994, televiziunea romana este sub control politic, prin desemnarea Consiliului de Administratie si chiar a presedintelui-director general.
"Aceasta situatie trebuie sa se schimbe. Am asistat intr-un an si jumatate la nenumarate actiuni de imixtiune in politica editoriala a televiziunii, care, uneori, au avut impact negativ asupra audientelor si asupra situatiei economice a televiziunii", a adaugat Tanase.
El a explicat situatia financiara a televiziunii publice. "Am venit la televiziunea romana mostenind o datorie de aproape 180 de milioane de euro. in 2006, SRTV a avut pierderi de 17 milioane de lei ca efect al introducerii TVA. in 2008 - 53 milioane de lei. in 2011 - 160 milioane de lei. Asta numai datorita introducerii TVA si as putea sa enumar foarte multe masuri care au ruinat televiziunea romana pe care nu le-au luat directorii televiziunii, carora vreau sa le fac un elogiu pentru activitatea lor, asa cum vreau sa le urez succes celui care imi va succeda. in 2013 a aparut un memorandum in urma colapsului televiziunii. Atunci pe semnatura televiziunii si a Guvernului s-au hotarat mai multe masuri si s-a trecut la o restructurare. Una dintre masuri era indexarea taxei. Pe baza acestei promisiuni a Guvernului, s-a luat un credit sindicalizat de milioane. Masura propusa nu a fost dusa la indeplinire. (...) Datoriile istorice nu au putut fi platite nici in acest an sub mandatul meu", a mentionat Tanase.
Potrivit acestuia, SRTV a facut propuneri cu privire la masuri pe care Guvernul trebuia sa le ia si Parlamentul sa le aprobe - indexarea taxei tv, amnistia fiscala, stergerea datoriilor, schimbarea regimului publicitatii la televiziunea romana, reesalonarea datoriilor.
"Nu am reusit sa obtinem nici una din aceste masuri. Prin Ordonanta 8/2013 si decizia CCR 448/2013 s-a decis limitarea segmentului platitorilor de taxa pentru persoane juridice, ceea ce a provocat daune in continuare si mai mari. Ordonanta 25/2013, care a schimbat regulile in domeniul publicitatii, a provocat de asemenea pierderi pentru TVR. Va spun acest lucru, pentru ca, daca ne uitam la spiritul raportului (Comisiilor de cultura ale Parlamentului - n.r.), rezulta ca nu ne-am preocupat si datoriile au crescut. Au crescut in lipsa unui cadru legislativ si a unor hotarari absolut necesare pe care Guvernul ar fi trebuit sa le ia si, din pacate, nu le-a luat", a completat Tanase.
Solutia liderului PSD, Liviu Dragnea
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca, in opinia sa, o solutie pentru problemele televiziunii publice ar fi depolitizarea institutiei."Nu s-a reusit niciodata sa se schimbe de pericolul politizarii TVR-ului, din toate partile spectrului politic, de-a lungul anilor. Cred foarte mult in sistemul sanatos in care sa se desparta functia de presedinte a TVR de functia de manager, de director general, in asa fel incat Consiliul de Administratie care este numit in baza propunerilor de la partide sa organizeze un concurs transparent cu niste criterii foarte clare, cu un concurs atractiv, pentru a stabili un manager care sa nmu aiba niciun fel de influenta politica si care sa aiba un contract de management cu criterii foarte clare, cu obiective foarte clare." a spus Dragnea.
PNL nu a fost de acord cu "decapitarea TVR"
Miercuri dimineata, cu putin timp inainte sa se voteze in Parlament, co-presedintii PNL au declarat ca demiterea lui Tanase nu va rezolva situatia dificila in care se afla televiziunea publica.Alina Gorghiu: "Schimbarea, decapitarea TVR, in conditiile in care nu ai o viziune pe ce urmeaza sa faci, nu rezolva situatia. Nu rezolva nici problema datoriilor, care sunt undeva la 150 de milioane de euro, nu rezolva nici problema personalului, nu rezolva nici problema de viitor."
Vasile Blaga: "Ce se schimba daca pleaca domnul Tanase? Se schimba ceva? Problema de fond .. Ideea de management cu 150 de milioane de euro datorie.. Adica daca nu se gaseste o solutie pentru a rezolva aceasta problema la nivel de guvern.."
Stelian Tanase a acuzat ca a fost supus la presiuni politice
Cu o zi inainte ca Parlamentul sa dezbata raportul de activitate al televiziunii publice, de care depinde soarta conducerii institutiei, seful TVR, Stelian Tanase, a publicat pe blogul sau un material in care acuza presiuni politice vizand incalcarea independentei editoriale a postului public.De asemenea, invitat recent intr-o emisiune difuzata la postul public de televiziune, moderatorul l-a intrebat pe Stelian Tanase daca exista vreo sansa ca, in plenul de miercuri, sa nu se voteze raportul de respingere al Comisiilor de cultura. "Niciuna, PSD si aliatii au majoritate. Totusi eu ma asteptam ca raportul Comisiilor de cultura sa contina explicatii, o motivare a respingerii raportului de activitate al TVR pe 2014. Toata lumea stie, noi nu am mai facut datorii”, a spus Tanase, conform postarii publicate pe blogul personal.
Intrabat daca va astepta votul de plen de miercuri sau va demisiona inainte, Stelian Tanase a fost categoric: "Nu demisionez, este o noare sa ma dea afara PSD".
Tanase a spus ca si cine va veni dupa el se va lovi de toate problemele de care s-a lovit el cand a preluat conducerea TVR si ca un director al TVR nu poate scoate postul public la liman, fara sprijin de la guvern, din cauza datoriilor istorice.
UDMR crede ca e o greseala demiterea lui Tanase
Pe de alta parte, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca "decapitarea" conducerii TVR printr-un vot politic este o greseala, adaugand ca nici insolventa institutiei nu este o solutie."Decapitarea Televiziunii Romane printr-un vot politic nu rezolva nimic. E o greseala, fiindca pleaca domnul Tanase acasa cu Consiliul de Administratie si vine domnul sau doamna, nu stiu cine va veni si datoria ramane, tot trebuie o rezolvare din partea Guvernului. Guvernul ar fi avut posibilitatea de a initia stergerea datoriei catre stat nu alte datorii, fiindca nu se poate. Ar fi avut posibilitatea de a veni cu o initiativa legislativa daca nu dorea acest lucru, prin care rezolva altfel problema preluand televiziunea la bugetul de stat asa cum se intampla in marea majoritate a tarilor din UE", a declarat Kelemen Hunor la Palatul Parlamentului.
In opinia sa, in cazul TVR nici insolventa nu este o solutie.
"Decapitarea nu va rezolva absolut nimic si politizarea televiziunii nu va rezolva datoria si problemele financiare, problemele structurale ale TVR. Nu Stelian Tanase si CA actual a acumulat aceste datorii, a mai redus din datorii. Decapitarea printr-un vot politic este greseala si nu ne duce spre rezolvarea situatiei. Daca vin cu insolventa ce au rezolvat? Nu au rezolvat nimic. in cazul TVR nici insolventa nu cred ca este o solutie, fiindca nu vorbim despre o firma, nu vorbim despre un actor din zona economica, vorbim despre un serviciu public. (...) Mai exista si la aceasta ora, pana cand ajunge raportul in plen, timp de a se gandi la o solutie mult mai buna, mult mai constructiva decat decapitarea politica si politizarea Televiziunii romane", a punctat liderul UDMR.
Comisiile de cultura ale Parlamentului au respins la data de 16 septembrie raportul de activitate al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune pe anul 2014.
Pentru respingerea raportului au votat 17 parlamentari, unul impotriva respingerii (senatorul Varujan Vosganian) si unul s-a abtinut.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: PNL, Parlament, Vasile Blaga, UDMR, Kelemen Hunor, tvr, alina gorghiu, Stelian Tanase,
Dată publicare:
23-09-2015 08:13