Scene hilare la Guvern. Daea, despre scumpirea ouălor: "Preşedintele Consiliului Concurenţei nu este păun printre găini"

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a criticat, miercuri, în ședința de Guvern, pe președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pe tema creșterii prețului ouălor.

Scumpirea ouălor din ultima lună a provocat o anchetă oficială dar şi replici colorate în şedinţa de guvern. "Preşedintele Consiliului Concurenţei nu este păun printre găini!", a declarat ministrul agriculturii.

Petre Daea l-a atacat dur pe şeful Consiliului după ce i-a cerut să verifice de ce s-au scumpit ouăle în ultima lună şi nu a primit un răspuns. Cel vizat a dat vina pe deficitul de buget care duce la importuri. "Poate bugetul găinii", a răspuns ironic şi premierul Tudose.

Ministrul Agriculturii s-a dezlănţuit supărat că Şeful Consililului Concurenţei nu i-a răspuns până acum oficial: de ce s-au scumpit ouăle.

„Dat fiind faptul că în piață prețul la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control. Am făcut și o adresă domnullui președinte al Consiliului Concurenței. L-am rugat să intervină, pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaștem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punct de vedere al calculelor pe care le facem și al logicii privind desfășurarea procesului de producție. De pildă, la ouă, astăzi, în România, fermierul produce cu 36 de bani. Îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl transportă în piață și ajunge la un leu.Ceea ce, din punctul nostru de vedere, nu este justificat. De aceea, am rugat, printr-o adresă scrisă, președintele Consiliului Concurenței care, dacă este aici, poate să mai dea o dată o explicație pe care eu nu aș cataloga-o împotriva țării. Foarte atent spun acest lucru și foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferențe din cauza defcitului bugetar mi se pare prea mult”, a spus Petre Daea, la începutul ședinței de Guvern.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În replică, premierul Mihai Tudose a întrebat: „A ce? Bugetul găinii, poate”.

Petre Daea a continuat spunând că „dumnelui știe și că ar fi bine să dea explicații Guvernului României, pentru că dumnealui nu e păun printre găini, fără să să își păstreze aripile, și noi să fim, în fiecare zi, perpeliți de situația reală de care o are țara, iar dumnealui să se plimbe cu explicații, căutând explicații peste doi ani, când poate că nu mai sunt nici găinile și poate nici noi. Lucrurile acestea trebuie abordate cu seriozitate de președintele Consiliului Concurenței și fac apel la domnia sa să se abțină de la analize din acestea și să folosească instrumentele pe care le are, a mai spus ministrul Agriculturii.

Petre Daea precizează că, din 15 noiebrie, nu a primit nicio comunicare scrisă despre „ce este pe piață” „Sunt anumite elemente pe care nu le pot spune în Guvern pe care vi le vom prezenta când avem informația exactă. Din punctul meu de vedere, sunt scumpiri nejustificate la acest produs. Dovadă este că astăzi am primit pe Whatsapp o iamgine de la Carrefour... pardon, de la un magazin căruia nu îi spun numele, un magazin de la Sibiu, catonul era 23 de lei săptămâna trecută, astăzi e 16 lei. Nu am schimbat nimic. Motiv pentru care am solicitat sprijin și aștept să se concretizeze această analiză”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Într-un interviu recent, preşedintele Consiliului Concurenţei sugera că o parte dintre scumpiri sunt efecte normale într-o economie de piaţă:

Bogdan Chiritoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro, acestea generează o creştere a preţurilor. Sunt legi ale economiei."

La cererea Ministrului Agriculturii, Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pentru a vedea care sunt cauzele scumpirilor accelerate din această lună la alimente. Pe această listă este şi carnea de porc, care ar trebui să se ieftinească până de sărbători, potrivit producătorilor.

Stanca Tudor, director Asociaţia producătorilor de carne de porc din România: "În opinia noastră, nu există motivaţie ca preţul la carnea de porc să crească, atâta timp cât la producător preţul a scăzut.Şi în Uniunea Europeană arată că există un trend al preţului descrescător."

Însă, altceva au văzut clienţii în pieţe şi magazine. Institutul Naţional de Statistică confirmă că preţul cărnii de porc a crescut cu 5% luna trecută, faţă de finalului anului 2016. Iar retailerii estimează o majorare de încă 10% până la Crăciun.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Petre Daea cere Consiliului Concurenței să cerceteze de ce s-au scumpit ouăle: Nu putem fi stană de piatră
Petre Daea cere Consiliului Concurenței să cerceteze de ce s-au scumpit ouăle: Nu putem fi stană de piatră

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat, marți, că a analizat cauzele scumpirii prețului ouălor și că, în unele magazine, lucrurile „s-au îmbunătățit”.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.