Scene hilare la Guvern. Daea, despre scumpirea ouălor: "Preşedintele Consiliului Concurenţei nu este păun printre găini"

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 22 Noiembrie 2017 14:47
Categorie: Politic

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a criticat, miercuri, în ședința de Guvern, pe președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pe tema creșterii prețului ouălor.

Scumpirea ouălor din ultima lună a provocat o anchetă oficială dar şi replici colorate în şedinţa de guvern. "Preşedintele Consiliului Concurenţei nu este păun printre găini!", a declarat ministrul agriculturii.

Petre Daea l-a atacat dur pe şeful Consiliului după ce i-a cerut să verifice de ce s-au scumpit ouăle în ultima lună şi nu a primit un răspuns. Cel vizat a dat vina pe deficitul de buget care duce la importuri. "Poate bugetul găinii", a răspuns ironic şi premierul Tudose.

Ministrul Agriculturii s-a dezlănţuit supărat că Şeful Consililului Concurenţei nu i-a răspuns până acum oficial: de ce s-au scumpit ouăle.

„Dat fiind faptul că în piață prețul la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control. Am făcut și o adresă domnullui președinte al Consiliului Concurenței. L-am rugat să intervină, pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaștem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punct de vedere al calculelor pe care le facem și al logicii privind desfășurarea procesului de producție. De pildă, la ouă, astăzi, în România, fermierul produce cu 36 de bani. Îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl transportă în piață și ajunge la un leu.Ceea ce, din punctul nostru de vedere, nu este justificat. De aceea, am rugat, printr-o adresă scrisă, președintele Consiliului Concurenței care, dacă este aici, poate să mai dea o dată o explicație pe care eu nu aș cataloga-o împotriva țării. Foarte atent spun acest lucru și foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferențe din cauza defcitului bugetar mi se pare prea mult”, a spus Petre Daea, la începutul ședinței de Guvern.

În replică, premierul Mihai Tudose a întrebat: „A ce? Bugetul găinii, poate”.

Petre Daea a continuat spunând că „dumnelui știe și că ar fi bine să dea explicații Guvernului României, pentru că dumnealui nu e păun printre găini, fără să să își păstreze aripile, și noi să fim, în fiecare zi, perpeliți de situația reală de care o are țara, iar dumnealui să se plimbe cu explicații, căutând explicații peste doi ani, când poate că nu mai sunt nici găinile și poate nici noi. Lucrurile acestea trebuie abordate cu seriozitate de președintele Consiliului Concurenței și fac apel la domnia sa să se abțină de la analize din acestea și să folosească instrumentele pe care le are, a mai spus ministrul Agriculturii.

Petre Daea precizează că, din 15 noiebrie, nu a primit nicio comunicare scrisă despre „ce este pe piață” „Sunt anumite elemente pe care nu le pot spune în Guvern pe care vi le vom prezenta când avem informația exactă. Din punctul meu de vedere, sunt scumpiri nejustificate la acest produs. Dovadă este că astăzi am primit pe Whatsapp o iamgine de la Carrefour... pardon, de la un magazin căruia nu îi spun numele, un magazin de la Sibiu, catonul era 23 de lei săptămâna trecută, astăzi e 16 lei. Nu am schimbat nimic. Motiv pentru care am solicitat sprijin și aștept să se concretizeze această analiză”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Într-un interviu recent, preşedintele Consiliului Concurenţei sugera că o parte dintre scumpiri sunt efecte normale într-o economie de piaţă:

Bogdan Chiritoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro, acestea generează o creştere a preţurilor. Sunt legi ale economiei."

La cererea Ministrului Agriculturii, Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pentru a vedea care sunt cauzele scumpirilor accelerate din această lună la alimente. Pe această listă este şi carnea de porc, care ar trebui să se ieftinească până de sărbători, potrivit producătorilor.

Stanca Tudor, director Asociaţia producătorilor de carne de porc din România: "În opinia noastră, nu există motivaţie ca preţul la carnea de porc să crească, atâta timp cât la producător preţul a scăzut.Şi în Uniunea Europeană arată că există un trend al preţului descrescător."

Însă, altceva au văzut clienţii în pieţe şi magazine. Institutul Naţional de Statistică confirmă că preţul cărnii de porc a crescut cu 5% luna trecută, faţă de finalului anului 2016. Iar retailerii estimează o majorare de încă 10% până la Crăciun.

Petre Daea cere Consiliului Concurenței să cerceteze de ce s-au scumpit ouăle: Nu putem fi stană de piatră
Petre Daea cere Consiliului Concurenței să cerceteze de ce s-au scumpit ouăle: Nu putem fi stană de piatră
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Simona Ruscu, mandra floare din Banat
Simona Ruscu: "Am 23 de ani și lucrez la un nou album."

06:12
DIVERTISMENT
UNSEEN – VIATA DE REPORTER
Daca vrei sa te faci reporter de stiri, Ovidiu Oanta te sfatuieste sa te gandesti de doua ori. Am petrecut o zi cu unul dintre cei mai buni corespondenti ai stirilor din Romania si ne-am convins si noi sa va transmitem acelasi mesaj: mai ganditi-va…

07:37
VORBESTE LUMEA
Verdict: Dana Budeanu 24 septembrie
Dana Budeanu pune vedetele la pamant! Ce verdict a dat vedetelor

23:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care-l vor pe Sergiu?
Ce le face pe Angelica, Samira și Georgiana să fie făcute pentru Sergiu? Iubitoare de muzică, filme, tinere și plăcut impresionate de Sergiu, fetele sunt gata să dea tot ce-i mai bun ca să-i fure inima.

01:30
NINJA WARRIOR
Stăm de vorbă cu noii semifinaliști Ninja Warrior!
Oare care a fost proba cea mai grea, prin ce emoții au trecut și cât de mult își doresc să ajungă următorul Ninja Warrior?

04:24
VOCEA ROMANIEI
Se lasă cu schimb de replici?
Tudor Chirilă o provoacă pe Renate Grad, dar se lasă cu un schimb de replici pe tonuri muzicale.

00:38
VORBESTE LUMEA
Eveniment mare in familia Laviniei Goste
Botez in familia Laviniei Goste. Imagini exclusive de la eveniment

11:28
VOCEA ROMANIEI
Tudor Chirilă îl atacă subtil pe Smiley!
Melodia ”Sex bomb” a creat controverse între antrenori. Care a fost motivul șicanărilor?

00:24
VOCEA ROMANIEI
Bătălia pentru concurentă a devenit mai piperată...
Odri Barca a făcut-o pe Irina să lupte cu toate armele pentru a o convinge să intre în echipa ei. Cum i-a caracterizat Irina pe colegii ei antrenori?

01:17
VOCEA ROMANIEI
Antrenorii încearcă să se facă remarcați prin...mesaje?!
Irina, Andra și Tudor sunt ajutați din exterior, prin intermediul mesajelor, să o cucerească pe Daria. Cine a avut cel mai inspirat mesaj?

02:29
Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal
Orban anunţă că PNL demarează procedura de demitere a lui Dragnea de la șefia Camerei
Pricopie: După 3 octombrie, nevoia de schimbare din PSD va fi şi mai clară
PSD va organiza o campanie de informare a populaţiei privind referendumul din 6-7 octombrie
Dragnea a venit cu Dăncilă la declarații, dar n-a lăsat-o să spună nimic. ”Haideți!”
Liviu Dragnea a anunțat înființarea unui grup special în PSD, de 9 persoane
Ponta face primul pas pentru demiterea lui Dragnea de la șefia Camerei
Gabriela Firea
Firea: Au fost 25 de semnături pe scrisoarea despre PSD, la ședință au rămas 11
Toni Greblă a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului
BPN al PSD a început la Parlament. Dragnea: ”Ce am avut de spus am spus în CExN”
Reducerea numărului de parlamentari votată în 2009 a trecut acum de Senat
PSD vrea anchetă privind sursele de finanțare ale mișcării Rezist, ”eventual trafic de droguri”
Firea, despre faptul că Dragnea ar fi ”cumpărat” unii lideri: Nu aș putea să vin cu dovezi