Scene hilare la Guvern. Daea, despre scumpirea ouălor: "Preşedintele Consiliului Concurenţei nu este păun printre găini"

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 22 Noiembrie 2017 14:47
Categorie: Politic

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a criticat, miercuri, în ședința de Guvern, pe președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pe tema creșterii prețului ouălor.

Scumpirea ouălor din ultima lună a provocat o anchetă oficială dar şi replici colorate în şedinţa de guvern. "Preşedintele Consiliului Concurenţei nu este păun printre găini!", a declarat ministrul agriculturii.

Petre Daea l-a atacat dur pe şeful Consiliului după ce i-a cerut să verifice de ce s-au scumpit ouăle în ultima lună şi nu a primit un răspuns. Cel vizat a dat vina pe deficitul de buget care duce la importuri. "Poate bugetul găinii", a răspuns ironic şi premierul Tudose.

Ministrul Agriculturii s-a dezlănţuit supărat că Şeful Consililului Concurenţei nu i-a răspuns până acum oficial: de ce s-au scumpit ouăle.

„Dat fiind faptul că în piață prețul la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control. Am făcut și o adresă domnullui președinte al Consiliului Concurenței. L-am rugat să intervină, pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaștem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punct de vedere al calculelor pe care le facem și al logicii privind desfășurarea procesului de producție. De pildă, la ouă, astăzi, în România, fermierul produce cu 36 de bani. Îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl transportă în piață și ajunge la un leu.Ceea ce, din punctul nostru de vedere, nu este justificat. De aceea, am rugat, printr-o adresă scrisă, președintele Consiliului Concurenței care, dacă este aici, poate să mai dea o dată o explicație pe care eu nu aș cataloga-o împotriva țării. Foarte atent spun acest lucru și foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferențe din cauza defcitului bugetar mi se pare prea mult”, a spus Petre Daea, la începutul ședinței de Guvern.

În replică, premierul Mihai Tudose a întrebat: „A ce? Bugetul găinii, poate”.

Petre Daea a continuat spunând că „dumnelui știe și că ar fi bine să dea explicații Guvernului României, pentru că dumnealui nu e păun printre găini, fără să să își păstreze aripile, și noi să fim, în fiecare zi, perpeliți de situația reală de care o are țara, iar dumnealui să se plimbe cu explicații, căutând explicații peste doi ani, când poate că nu mai sunt nici găinile și poate nici noi. Lucrurile acestea trebuie abordate cu seriozitate de președintele Consiliului Concurenței și fac apel la domnia sa să se abțină de la analize din acestea și să folosească instrumentele pe care le are, a mai spus ministrul Agriculturii.

Petre Daea precizează că, din 15 noiebrie, nu a primit nicio comunicare scrisă despre „ce este pe piață” „Sunt anumite elemente pe care nu le pot spune în Guvern pe care vi le vom prezenta când avem informația exactă. Din punctul meu de vedere, sunt scumpiri nejustificate la acest produs. Dovadă este că astăzi am primit pe Whatsapp o iamgine de la Carrefour... pardon, de la un magazin căruia nu îi spun numele, un magazin de la Sibiu, catonul era 23 de lei săptămâna trecută, astăzi e 16 lei. Nu am schimbat nimic. Motiv pentru care am solicitat sprijin și aștept să se concretizeze această analiză”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Într-un interviu recent, preşedintele Consiliului Concurenţei sugera că o parte dintre scumpiri sunt efecte normale într-o economie de piaţă:

Bogdan Chiritoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro, acestea generează o creştere a preţurilor. Sunt legi ale economiei."

La cererea Ministrului Agriculturii, Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pentru a vedea care sunt cauzele scumpirilor accelerate din această lună la alimente. Pe această listă este şi carnea de porc, care ar trebui să se ieftinească până de sărbători, potrivit producătorilor.

Stanca Tudor, director Asociaţia producătorilor de carne de porc din România: "În opinia noastră, nu există motivaţie ca preţul la carnea de porc să crească, atâta timp cât la producător preţul a scăzut.Şi în Uniunea Europeană arată că există un trend al preţului descrescător."

Însă, altceva au văzut clienţii în pieţe şi magazine. Institutul Naţional de Statistică confirmă că preţul cărnii de porc a crescut cu 5% luna trecută, faţă de finalului anului 2016. Iar retailerii estimează o majorare de încă 10% până la Crăciun.

Petre Daea cere Consiliului Concurenței să cerceteze de ce s-au scumpit ouăle: Nu putem fi stană de piatră
Petre Daea cere Consiliului Concurenței să cerceteze de ce s-au scumpit ouăle: Nu putem fi stană de piatră
VIDEO PROTVPLUS.RO
Maria Grapini
Maria Grapini, despre rezoluția PE: ”Sunt revoltată. O nedreptate pentru ţara mea”
Orban: ”Vom depune o moțiune de cenzură. Un clan de derbedei politici a capturat statul”
Ce spune Iohannis despre noii miniștri propuși de PSD: „Cu domnul Ciamba am colaborat bine”
Dăncilă, după demisia lui Negrescu: ”A făcut treabă bună până acum, s-a implicat”
Ministrul Justiției, întrebat despre rezoluția PE: ”Frate, nu vrei să înțelegi, nu vrei”
Liviu Dragnea, nouă ieșire nervoasă cu jurnaliștii: ”Puteți să faceți o pauză la SMS-uri?”
Liviu Dragnea rămâne șeful PSD. Victorie în fața grupării Firea - Stănescu - Țuțuianu
Dragnea, ironie către Firea: ”Am destulă bărbăție. Să stea liniștită”
Cine este George Ciamba, desemnat pentru portofoliul de ministru delegat al Afacerilor europene
Dragnea: M-am săturat de completuri ilegale. M-aș fi așteptat ca CSM să se autosesizeze
Dragnea îi dă replica lui Firea: ”Doamne ferește, cum să piardă partidul un asemenea om?”
Dragnea: Temele României sunt altele, nu MCV-ul. E obsesia lui Iohannis ca acest guvern să pice
Dăncilă, replică pentru Iohannis: ”Îl rog să nu mai iasă cu declarații care fac rău României”