Petre Daea cere Consiliului Concurenței să cerceteze de ce s-au scumpit ouăle: Nu putem fi stană de piatră
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat, marți, că a analizat cauzele scumpirii prețului ouălor și că, în unele magazine, lucrurile „s-au îmbunătățit”.
„Prin elementele costului de producţie, care înseamnă furaj, medicamente, manoperă, energie, cotă de amortisment, am constatat că acest cost este undeva în jurul a 0,36 lei, 36 de bani. De aici şi până la 1 leu am căutat explicaţii, unele le-am găsit, altele nu. Negăsind aceste explicaţii, am solicitat în scris sprijinul instituţiei statului Consiliul Concurenţei, să vedem dacă din analizele domniilor lor reies şi alte cauze pe care noi să le putem explica. Dar am observat un lucru extrem de interesant. Şi este ce a spus şi reprezentantul Kaufland, că s-a potolit acest preţ. Că era cât pe aici să rupă şi tavanul când am am intrat în magazine. Noi nu putem sta indiferenţi. Nu putem sta stană de piatră în faţa unei asemenea situaţii”, a spus ministrul Daea, prezent la un eveniment.
Totodată, ministrul Agriculturii a precizat că în unele magazine lucrurile s-au îmbunătăţit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Am constatat că în unele magazine – nu mai dau nume – lucrurile s-au îmbunătăţit din punct de vedere al preţului şi am constatat şi eu şi cred că sugestia de astăzi pe care eu am dat-o vizavi de preţ pentru ţara mea să contribuie în etapele următoare la o liniştire a preţului şi, de ce nu, şi o scădere a lui în aşa fel încât să stăm cu respectul cuvenit în faţa consumatorului. Pentru că noi ne raportăm doar la consumator”, afirmă Daea.
Petre Daea a declarat şi sâmbătă, la Sibiu, că aşteaptă explicaţiile Consiliului Concurenţei privind creşterea preţurilor unor alimente, în special carne şi ouă, Ministerul Agriculturii negăsind niciun factor care să justifice aceste scumpiri.
De la începutul lunii noiembrie, preţul ouălor a crescut chiar şi cu 50% în magazine, producătorii punând această situaţie pe seama unei scăderi a producţiei odată cu răcirea vremii, dar şi pe seama crizei de pe piaţa europeană.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, ministrul Agriculturii spunea că este vorba despre „un puseu pe piaţă", consecinţă a scandalului contaminării cu Fipronil, care a afectat ferme din Olanda, Franţa Belgia.