Paradoxul romanesc al amnistiei: Statul iti da inapoi banii pe care i-ai returnat pentru ca nu trebuia sa ii primesti
Pensionarii si mamele care au luat mai multi bani de la stat, din cauza unor erori de calcul, nu vor mai fi obligati sa restituie sumele. Asta au decis luni dupa-amiaza senatorii.
Cei care au apucat sa dea banii inapoi ii vor reprimi esalonat in urmatorii 5 ani. Senatorii au fost darnici si cu profesorii din zonele defavorizate, cum ar fi, de exemplu, Valea Jiului, si le-au acordat sporuri salariale substantiale.
Cu deciziile senatorilor trebuie sa fie acum de acord si colegii din Camera Deputatilor, pentru ca oamenii sa-si incaseze banii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiect de lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii a fost adoptat de Guvern in data de 19 august si a fost dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata, intrunind 111 voturi ”pentru”, un vot ”impotriva” si doua abtineri. Potrivit unui amendament formulat in plen de presedintele Comisiei pentru munca, Liviu Marian Pop (PSD), sumele dobandite din debitele recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a acestei legi se vor restitui esalonat pe o perioada de cinci ani, incepand de la 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.
Restituirea acestor sume se va face pe baza cererilor facute de pensionari la casele judetene de pensii. Proiectul de act normativ prevede ca pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiti de la plata debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina acestora, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a unor interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor.
Documentul mai stabileste ca debitele ce au drept cauza culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei sau nerespectarea conditiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plata.
Ministrul Muncii si Protectiei sociale, Rovana Plumb, a spus, in timpul dezbaterilor, ca pensionarii reprezinta o alta categorie sociala careia trebuie sa i se faca dreptate. Ea le-a cerut senatorilor sa susțina propunerea Guvernului Ponta de a scuti de la plata pe toti pensionarii carora li s-au constituit debite ”nu din vina lor”. ”Pensionarii nu trebuie sa plateasca greselile pe care nu le-au facut ei. (…) Si aici Guvernul a luat in calcul restituirea debitelor deja platite de la 1 ianuarie 2011”, a spus aceasta.