Senatorii si deputatii si-au votat pensii mai mari, pe furis
Noul sistem nu a fost votat in plen, ci pe ascuns in Birourile Permanente Reunite ale celor doua camere acum 10 zile, cand Basescu a sustinut un discurs in Parlament.
De fapt, nu a fost modificat statutul parlamentarilor, ci doar formula dupa care se calculeaza pensiile. Tocmai de aceea nu a fost nevoie de dezbateri si vot in plenul reunit al celor doua camere.
De acum, pensiile alesilor vor creste cu cateva sute de lei bune si vor fi calculate in functie de veniturile din ultima luna a mandatului si nu dupa media anuala. Cum salariul din ultima luna de mandat este cel mai mare, si pensia va creste pe masura. In plus, pentru alesii cu functii de conducere se va tine cont la calculul pensiei si de sporurile pe care acestia le primesc.
Nici familiile parlamentarilor nu au fost uitate. S-a stabilit ca sotiile si copiii de parlamentari vor primi pensii de urmas.
Potrivit legii, cand ies la pensie parlamentarii care au deja trei mandate primesc, ca si magistratii, 80% din indemnizatie. Cei cu doua mandate primesc 60%, iar cei cu un singur mandat 40%.
Astfel, un parlamentar cu trei mandate ar putea primi o pensie de peste 5.000 de lei, unul cu doua mandate, peste 4.000 de lei, iar unul cu un singur mandat, peste 3.000 de lei.
In plus, alesii cu functii, cum sunt presedintii de comisii, liderii grupurilor parlamentare sau membrii in birourile permanente ale celor doua camere vor lua si mai multi bani. Li se vor adauga la calcul si sporurile de conducere.
In Parlament, exista peste 50 de alesi care au implinit deja varsta de pensionare si vor beneficia de aceste sume uriase. De exemplu, senatorul PSD Nicolae Marasescu are o pensie de 1.500 de lei, la aceasta se va adauga si pensia speciala de parlamentar. Si liberalul Ion Basgan beneficiaza de o pensie de 1.500 de lei, care va fi cumulata cu cea de senator. In fine, democrat liberala Verginia Serbanescu are acum o pensie de 1.000 de lei, la care se vor adauga 3.000 de lei de la Senat.
Sursa: Pro TV
Etichete: majorare, pensii, parlamentari, Biroul Permanent,
Dată publicare:
03-10-2008 00:00