PE: Viitoarele alegeri prezidențiale din Republica Moldova vor fi un test pentru democrație
Parlamentul European a adoptat marți seară raportul, cu caracter de consultativ, privind progresele realizate de R. Moldova în aplicarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Raportul arată că „alegerile prezidențiale din acest an”, care au loc pe fundalul „unei crize deosebite”, vor fi „un test al democrației și respectului pentru domnia legii”.
Raportul reamintește, între altele, că relația dintre UE și R. Moldova se bazează pe respectarea valorilor democratice care stau la baza Uniunii și cere autorităților de la Chișinău să asigure independența instituțiilor de stat, să le protejeze de influența oligarhilor, să continue lupta cu corupția și reforma justiției, să întărească domnia legii și în general, să se preocupe de bunăstarea populației care trăiește încă „în cel mai sărac stat din Europa”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Parlamentul cere pe de altă parte atât Comisie Europene cât și R. Moldova să continue cooperarea în vederea depășirii efectelor negative ale actualei pandemii de coronavirus.
Totodată, în urma unor cazuri grave de hărțuire și de șantaj, eurodeputații solicită, de asemenea, autorităților din Republica Moldova să consolideze și să asigure independența deplină a Curții Constituționale a țării, pentru a garanta că aceasta nu este supusă niciunei interferențe politice.
Aceștia condamnă ferm „presiunea enormă” la care au fost recent supuși judecătorii Curții în momentul în care au declarat un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro din Rusia către Moldova ca fiind neconstituțional.
Raportul își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ritmul general lent al reformelor privind statul de drept în Republica Moldova, precum și cu privire la problemele legate de combaterea în mod serios a corupției și de politizarea extremă a sectoarelor mass-media și de publicitate.
Sursa: V.D.
Etichete: Republica Moldova, alegeri, parlamentul european, raport, democratie,
Dată publicare:
21-10-2020 10:42