Pe taram american, Basescu si-a admis "restantele" - Legea Sanatatii si reorganizarea teritoriala
Presedintele Basescu a declarat, sambata seara, ca, pe langa modificarea Constitutiei, alte doua mari restante ale mandatului sau sunt legea sanatatii si legea reorganizarii administrative.
"Mai am doua mari restante, dincolo de Constitutie care trebuie revizuita si ea. Legea sanatatii si legea de reorganizare administrativa a tarii. Sper ca dupa alegeri sa gasesc o majoritate care sa le promoveze, poate legea sanatatii chiar inainte de alegerile din noiembrie (...) Deci astea doua legi le mai vreau si pot sa spun ca am lasat ceva in urma mea", a spus Basescu, la intalnirea cu membrii comunitatii romanesti din Chicago.
El a aratat ca a inteles din mandatele sale de presedinte ca "statul roman nu va fi performant daca nu realizam ca nu poate functiona cu legi capitaliste asezate peste institutii comuniste". "Asta am inteles eu si este cel mai bun lucru pe care il las gratis presedintelui care va veni dupa mine", a spus Basescu.
De asemenea, el a aratat ca statul roman nu poate fi "performant" cu aceeasi organizare administrativa de dinainte de 1989.
"Cum credeti ca putem fi performanti cand avem aceeasi organizare administrativa ca pe vremea lui Ceausescu, cu 42 de judete, cu 42 de prefecti, cu 42 de presedinti de consiliu judetean si cate 35 de consilieri la fiecare judet. Cum putem functiona cand ne punem problema dezvoltarii regionale, iar la noi un presedinte de consiliu judetean stabileste ca vrea sa faca un drum judetean, sa il modernizeze de la Capitala spre Vest, iar in judetul urmator el vrea de la Capitala spre sud si nu trece in al treilea judet nicicum pentru ca unul are primarii spre Sud, iar unul ii are spre Vest sau spre Est. Deci statul roman trebuie sa continue procesul de modernizare (...) Avem nevoie de 9-12 regiuni, ne ajung, ne ajunge birocratia din 12 regiuni, cu putere delegata, apropiat de cum au statele aici, in SUA, cu libertatea de a-si face politici regionale. In momentul de fata pe bani europeni facem exact ce v-am spus mai inainte cu drumurile, nu continua pentru ca interesele in fiecare judet sunt altele", a argumentat presedintele Basescu.
Presedintele a afirmat ca si la nivelul primariilor de comune se risipesc bani, inclusiv europeni, din cauza "proastei organizari administrative".
"Sa vedem ce facem cu canalizarile, tot pe bani europeni. Nu avem o viziune sa treaca conducta colectoare prin doua-trei judete, nu, noi facem la nivel de comuna si nici nu punem statii de epurare ca e prea scump sa mai pui statii de epurare si dam din canalizare tot in paraul din spatele caselor. Nu se mai poate asa pentru ca suntem prost organizati. Avem 3.000 de comune, din care maxim 500 sunt viabile economic pentru ca fiecare a vrut sa aiba comuna lui cu primarul lui de comuna. Trebuie sa le comasam, sa facem comune de 5.000-7.000-8.000 de oameni, nu comune de 1.500 de oameni cu trei sate imprastiate pe toti muntii. De asta risipim banii pentru ca dupa ce ca suntem saraci, mai si risipim banii", a mai spus presedintele Basescu.
De asemenea, el a reluat si argumentele sale referitoare la noua lege a sanatatii prin care sa se treaca la privatizarea managementului spitalelor, dar si a sistemului de asigurari de sanatate.
"Si nu vom putea avea performanta in sanatate pana cand nu lasam si sectorul privat, sa ne privatizam managamentul spitalelor, sa ne privatizam sistemul de asigurari de sanatate. Eu am o asigurare, BUPA, o asigurare afara din Romania pentru ca in Romania nu avem un sistem privat de asigurari. As fi vrut ca suma pe care am platit-o pentru un an sa ma asigur la o firma privata din Marea Britanie, as fi vrut sa o dau unei firme din Romania sa imi faca asigurarea de sanatate, dar nu pot pentru ca numai statul detine monopolul sistemului de sanatate. Nu poti sa modernizezi sanatatea crezand ca numai banii de la stat pot sa faca o sanatate performanta", a detaliat Basescu.
Presedintele a precizat ca in mandatul sau a promulgat reforme importante cum ar fi noua lege a Educatiei, noul Cod al Muncii, noile coduri penal si de procedura penala, "comercial si de procedura comerciala".