Basescu va sustine la Chicago aderarea Georgiei la NATO. Ce spune despre scutul antiracheta

18-05-2012 20:24

Cel mai mare summit din istoria NATO, la care participa 50 de state, va avea loc la finele acestei saptamani la Chicago, in Statele Unite.

Problema Afganistanului, scutul anti-racheta sau extinderea Aliantei Nord-Atlantice sunt doar cateva dintre subiectele sensibile ce vor fi dezbatute de cei mai puternici lideri ai lumii. Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu.

"Este de departe cel mai important eveniment NATO din acest an. Principalul subiect este Afganistanul. Se va pune problema contributiilor financiare pentru sustinerea fortelor de securitate afgane, dupa retragerea trupelor NATO", a declarat presedintele Romaniei.

La acest summit, considerat unul al austeritatii, mai marii lumii ar trebui sa gaseasca resurse financiare pentru a raspunde pericolelor de la frontierele NATO.

Tara noastra va juca un rol major prin amplasarea scutului anti-racheta la Deveselu.

"Speram ca summitul sa declare capacitatea interimara de aparare antiracheta a NATO. Din acest punct de vedere va pot spune ca Romania va deveni una din primele tari care vor avea dotarile de prevenire a atacurilor cu rachete asuspra teritoriului sau si a tarilor din regiune, iar capacitatile de pe teritoriu Romaniei vor fi functionale si gata de utilizare in anul 2015", a spus Basescu.

Traian Basescu va milita la Chigaco si pentru extinderea NATO.

"Romania va insista ca in continuare NATO sa ramana o organizatie cu usile deschise catre accesul altor state si noi vizam statele din Balcani", a declarat Traian Basescu.

Presedintele pleca spre Chicago sambata dimineata. Pe langa reuniunea NATO, Traian Basescu se va intalni si cu romanii stabiliti acolo.

Daca pentru acest summit lucrurile sunt clare, pentru Consiliul European de saptamana viitoare de la Bruxelles atat seful statului, cat si premierul si-au revendicat locul.

Presedintele Curtii Constitutionale si un consilier prezidential au declarat ca Traian Basescu ar trebui sa fie reprezentantul Romaniei la discutii.

In schimb, Victor Ponta sustine ca temele crizei economice ce vor fi abordate la Bruxelles implica prezenta premierului.

Cine va pleca la Bruxelles, iata ce au de hotarat intr-o discutie intre ei presedintele si premierul, cand se va intoarce Traian Basescu din Statele Unite.


VIDEO PROTVPLUS.RO