Cseke... si nu ti se va da. Cele 4 proiecte pentru care fostul ministru ceruse 4 miliarde de lei
O demisie prefatata de presedinte in urma cu o saptamana, dar care a luat prin surprindere opinia publica. Iata ce se stie despre motivele care l-au impins pe ministrul sanatatii sa paraseasca portofoliul din Guvern.
Beteagul sistem sanitar a ramas fara ministru. Attila Cseke si-a scris demisia, nemultumit de bruma de bani primita in urma rectificarii bugetare.
El sustine ca nu poate face reforma cu o suma de 10 ori mai mica decit cea necesara, se plange de faptul ca nu a fost macar consultat in aceasta problema si anunta ca si-a depus mandatul la Guvern. Partidul care l-a numit, in 2009, UDMR, trebuie sa aleaga un inlocuitor.
Motivele oficiale pentru care ministrul sanatatii si-a dat demisia:
► Neintelegerile cu ministrul finantelor – la rectificarea bugetara de anul acesta Attila Cseke sustine ca nu a fost consultat de catre ministrul Gheorghe Ialomitianu si ca desi a cerut suma de 4 miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile cu medicamentele precum si continuarea reformelor din domeniu, a primit doar 341 de milioane.
Fostul minsitru Cseke a punctat faptul ca Romania a alocat cel mai mic PIB pe sanatate in ultimii ani: nu se poate ca ministrul sanatatii sa nu fie consultat cu privire la problemele din sanatate, a spus oficialul.
► Neintelegerile cu presedintele CNAS - razboiul dintre cei doi demnitari: Attila Cseke, ministru al Sanatatii (UDMR), si Lucian Duta, seful Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate (sustinut de PDL) a putut fi observat in mai multe “dezbateri” pe care acestia le-au avut de-a lungul mandatului.
Pe 25 iulie, intr-o emisiune la postul public de televiziune, chiar presedintele Traian Basescu critica acest conflict. Seful Statului a anuntat ca ministrul Sanatatii si presedintele CNAS "ori se inteleg" si "pun ordine in cheltuieli", ori pleaca de la cele doua institutii. Basescu spunea atunci ca a avut o discutie cu premierul si va trebui gasita o solutie "foarte rapid".
Cum a incercat Boc sa-l intoarca din drum pe Cseke. Controversa CNAS
Faptul ca ministerul Sanatatii nu primeste finantarea de care ar avea nevoie, spune cel care paraseste ministerul, se va traduce printr-o serie de proiecte importante aruncate in aer. Cseke sustine ca banii neprimiti ar fi fost folositi la:
• informatizarea din sistemul sanitar,
• introducerea sistemului de coplata,
• introducerea pachetului minim de servicii medicale pe care ar fi trebuit sa le primeasca fiecare dintre noi in baza asigurarilor de sanatate,
• introducerea cardului national de sanatate.
Intr-un comentariu Mediafax, Indira Crasnea scrie ca Cseke Attila a demisionat dupa ce a simtit pe pielea sa cum este sa fi ignorat ca ministru la impartirea banilor. A facut-o in liniste, dupa un bilant domol, punand capat unei etape dintr-o cariera publica care are suficiente motive sa continue intr-un fel pozitiv.
A stiut cand si cum sa plece, motivatia sa fiind solid intemeiata si bine imbracata cu argumentul moral al principiilor (un moft pentru unii).
In ce il priveste, nu s-a retras ca un infrant. La fel, aparent, UDMR a depasit lin momentul. Portofoliul ramane la UDMR si la timpul reglementar Uniunea va livra un alt ministru, pentru un domeniu in care niciunul nu a apucat sa prinda radacini. Sentimentul este ca, de ochii lumii, totul a fost bine tinut in frau si UDMR a facut inca o demonstratie subtila de loialitate in trasul la caruta guvernarii. Pentru care va cere un pret corespunzator.
De altfel, nu sta in firea si fibra Uniunii sa-si puna poalele-n cap, indeosebi in vremuri grele. Efortul pentru pastrarea aparentelor a acoperit ceva imbranceli din guvern. Capitularea lui Cseke a fost precedata de un episod furtunos in care minstrul (inca) si-ar fi infruntat colegul de la Finante, care, cu superioritatea celui ce tine baierele pungii si se stie de neatins, l-a lasat pe Cseke cu mana intinsa. Si asta sub privirile nedumerite ale lui Emil Boc, mai scrie Indira Crasnea.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, joi, ca demisioneaza din functie
Demisia lui Attilla Cseke a stirnit si un val de reactii politice
Reprezentantii UDMR spun ca ministrul si-a facut treaba, iar sistemul nu poate functiona cu doua capete: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, adica aceea care cheltuieste banii, ar trebui subordonata ministerului. In acest moment este in subordinea Guvernului.
PSD comenteaza ca ministrul demisionar a pierdut disputa cu seful casei nationale de sanatate, iar Roberta Anastase, prim-vicepresedinte PDL sustine ca demisia lui Cseke este un act unilateral si ca tot UDMR trebuie sa numeasca un om la minister.
Attila Cseke va ramane la conducerea ministerului inca 15 zile, conform legii.
In acest interval premierul Emil Boc va inainta presedintelui Traian Basescu o propunere pentru aceasta functie.
Attila Cseke a fost al 19 lea ministru al sanatatii din 1990 incoace.