Parlamentul a INTREBAT Curtea Constitutionala cand depune Iohannis juramantul. Motivul: 21 decembrie pica intr-o duminica

Parlament

Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au decis sa solicite Curtii Constitutionale un punct de vedere cu privire la momentul la care presedintele ales poate depune juramantul in plenul Parlamentului

Decizia Birourilor Permanente a fost anuntata de vicepresedintele Senatului, Cristian Dumitrescu. ”Depunerea juramantului ar trebui facuta in data de 21. Data de 21 e o data de duminica, cand Parlamentul nu functioneaza. Nu functioneaza ca nu are sedinta si nu este in activitate – functioneaza tot timpul. In sensul acesta am solicitat catre Curtea Constitutionala sa ne spuna foarte clar daca suntem tinuti de aceasta data, de 21, sa facem, atunci convocam o sedinta comuna solemna a Parlamentului pentru a depune juramantul domnul presedinte ales Iohannis, sau putem sa o facem mai devreme. Dar este foarte clar ca ora 12.00, in ziua de 21, nu poate sa treaca fara sa avem un presedinte care a depus juramantul pentru continuitatea functiei de presedinte si a mandatului”, a explicat Dumitrescu, potrivit Mediafax.

De asemenea, el a precizat ca membri ai Birourilor Permanente reunite au opiniat ca sedinta in care Iohannis sa depuna juramantul ar putea sa fie vineri sau joi. ”Intrebarea este cum este constitutional. Pentru ca pe de o parte avem presedintele in exercitiu, care isi duce la sfarsit mandatul pana la depunerea juramantului de catre noul presedinte, si atunci nu poti sa scurtezi mandatul nici macar cu o zi, parerea mea. Dar acum parerea mea conteaza mai putin, este vorba de parerea Curtii Constitutionale”, a spus vicepresedintele Senatului.

Citeste si: Ce vrea NEAPARAT Klaus Iohannis sa ia cu el la Cotroceni. Presedintele ales a anuntat unde isi va petrece concediul

El a fost intrebat in baza carui articol de lege a solicitat Curtii Constitutionale punct de vedere: ”In baza bunelor relatii pe care le avem cu Curtea Constitutionala. Nu uitati ca si Parlamentul are obligatii din punct de vedere al asigurarii constitutionalitatii, prin comisiile juridice si prin insasi plenul sau. Constitutionalitatea legilor in primul rand este controlata de Parlament, organul care pe baza de sesizare poate sa controleze…”, a raspuns Cristian Dumitrescu.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis si-a sarbatorit aseara victoria alaturi de liberalii din Sibiu. Ce meniu a ales viitorul presedinte
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Chestionat, in continuare, cu ce anume a fost sesizata Curtea Constitutionala, vicepresedintele Senatului a afirmat: ”Nu am sesizat nimic. Am cerut un punct de vedere sa ne spuna care ar fi data care ar conveni cel mai bine din punct de vedere al respectarii termenelor prevazute in Constitutie cu privire la primirea si predarea mandatului pentru depunerea juramantului”, mentionand ca solicitarea este adresata de Birourile Permanente.

Vicepresedintele Senatului a mai sustinut ca presedintele ales, Klaus Iohannis, nu ar fi putut sa depuna juramantul pe data de 22 decembrie, in ziua de luni, deoarece mandatul lui Traian Basescu s-ar incheia pe 21 decembrie la ora 24.00 .

Potrivit unor membri ai Birourilor Permanente ale celor doua camere, propunerea formulata de departamentul tehnic a fost ca depunerea juramantului sa aiba loc luni dimineata, pe 22 decembrie, de la ora 9.00. Potrivit articolului 83 din Constitutie, ”mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului”. Alineatul 2 al aceluiasi articol mentioneaza: ”Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou-ales”. Pe 20 decembrie 2004, presedintele nou ales Traian Basescu depunea juramantul in plenul celor doua Camere ale Parlamentului intr-o zi de luni. Pe 21 decembrie 2009, de asemenea ca nou presedinte ales, Traian Basescu, depunerea juramantul in plenul celor doua camere ale Parlamentului tot intr-o zi de luni.

Inainte de depunerea juramantului, in plenul Parlamentului este citita de presedintele Curtii Constitutionale hotararea de validare a alegerii noului presedinte ales. Conform legii de functionare a Curtii Constitutionale, acest for emite decizii, hotarari si avize doar in anumite conditii expres mentionate, nefiind incluse in acest sens emiterea de puncte de vedere cu privire la procedurile parlamentare. Toate deciziile, hotararile si avizele emise de Curtea Constitutionala se publica in Monitorul Oficial.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Presedintele ales, Klaus Iohannis, a demisionat din functia de primar al Sibiului:
Presedintele ales, Klaus Iohannis, a demisionat din functia de primar al Sibiului: "Sper sa ma intorc de multe ori in vizita"

Klaus Iohannis a demisionat, marti, din functia de primar al municipiului Sibiu, functie pe care a ocupat-o timp de 14 ani.

Klaus Iohannis si-a sarbatorit aseara victoria alaturi de liberalii din Sibiu. Ce meniu a ales viitorul presedinte
Klaus Iohannis si-a sarbatorit aseara victoria alaturi de liberalii din Sibiu. Ce meniu a ales viitorul presedinte

Klaus Iohannis a petrecut joi seara alaturi de colegi la Sibiu.
Presedintele ales s-a intalnit cu liberalii din judet, la un restaurant, si a sarbatorit impreuna cu ei victoria de la alegeri.

Klaus Iohannis avertizeaza ca tara este
Klaus Iohannis avertizeaza ca tara este "parazitata de coruptie": "Este o Romanie asasinata"

Prezent la o dezbatere organizata de mai multe ONG-uri pe tema coruptiei din Romania, presedintele ales Klaus Iohannis a declarat ca unul dintre principalele sale obiective este dezvoltarea capacitatii Directiei Nationale Anticoruptie.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.