Ponta: "Pana in 19 decembrie suntem gata cu noua formula de guvern". Ce a declarat premierul despre marirea taxelor in 2015

Ultima actualizare: 05-12-2014 00:23

Pana la finalul lunii decembrie, Victor Ponta vrea sa vina in fata Parlamentului cu un nou cabinet.  Seful Guvernului a avut marti discutii cu toti politicienii care sustin executivul.

Dupa ce UDMR a anuntat ca va pleca de la guvernare, Ponta le-a promis celor de la PC, UNPR, dar si lui Calin Popescu Tariceanu ca in schimbul sprijinului le va asigura functii la Palatul Victoria.

Guvernul condus de Victor Ponta ar vrea sa adopte legea bugetului de stat inainte de Craciun. Pentru ca documentul sa treaca fara probleme, Victor Ponta i-a intrebat pe senatorii si deputatii PSD daca il mai sustin.

Victor Ponta: "A fost un vot unanim perntru a continua programul de guvernare".

A fost totusi si un parlamentar care s-a abtinut.

Miron Mitrea: "Asa am considerat eu".

Premierul a tinut totusi sa-si asigure si sustinerea aliatilor, UNPR, PC si PLR-ul lui Tariceanu, inca nerecunoscut legal. Si a stabilit ca fiecare formatiune va avea cel putin doua ministere in guvernul remaniat. Potrivit unor surse, formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu ar fi urmat sa preia fotoliile ramase libere dupa plecarea UDMR. Fostul premier e insa de alta parere.

Calin Popescu Tariceanu, presedintele PLR: "Noi suntem partid de factura liberala, avem alta viziune, deci s-ar putea ca proioritatile noastre sa nu coincida cu ale UDMR. Pentru a pune in practica viziunea PLR, vizam ministere de genul Finantelor si Economiei."

Pentru o eventuala preluare a Mediului de catre PLR, candidata ar fi Gratiela Iordache. Cultura i-ar reveni lui Daniel Barbu, Finantele lui Daniel Chiotiu iar Economia lui Dominic Gerea. Ponta nu confirma nimic.

Si oamenii lui Gabriel oprea si-au reafirmat sustinerea pentru Victor Ponta, dar si-au amintit de doua initiative mai vechi. Presedintele UNPR a declarat ca formatiunea sa isi propune sa reintroduca in dezbaterea parlamentara proiectele legislative privind taxarea marilor averi de peste 450.000 de euro cu 1%. 

Dupa pierderea alegerilor, Victor Ponta a vorbit nu doar despre restructurarea, ci si despre remanierea cabinetului. Pe lista posibililor inlocuiti se afla ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, si cel pentru Diaspora, Bogdan Stanoevici. 

Taxele nu se maresc in 2015

Intrebat daca sustine proiectul aliatilor sai din UNPR privind taxarea marilor averi, Victor Ponta a raspuns ca in 2015 nu se vor mari taxe si impozite. ”Sustin inca o data si de aceea vreau sa raspund de fiecare data foarte clar si foarte precis: sustin faptul ca azi, cand vorbim, putem sa nu marim nicio taxa si nicun impozit pentru 2015 si sa aplicam tot ceea ce e deja adoptat. Eu pot sa va spun ceea ce este azi si ceea ce se aplica in 2015: nu se cresc taxe si impozite si nu se renunta la niciuna a din masurile adoptate si aici ma refer reducerea CAS, indexarea pensiilor”, a spus Ponta.

El a aratat ca alte masuri de politica fiscal-bugetara vor fi discutate in primul rand in coalitia de guvernare, dupa care vor fi discutate cu partenerii europeni. ”Eu sunt prim-ministru, eu nu pot sa-mi dau cu parerea sau sa fac analize”, a mai spus Ponta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO