Cabinetul Ciolacu a fost votat în Parlament. 290 de voturi "pentru" și 95 "împotrivă". "Nu sunt perfect! Sunt om!"

marcel ciolacu
AFP

Guvernul Ciolacu a primit joi votul de învestitură al Parlamentului, obţinând 290 de voturi „pentru”.

Din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, respectiv 465, au fost prezenţi 411 parlamentari.

385 de voturi valabil exprimate, din care 290 de voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă.

Prim-ministrul desemnat Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit de joi, la prezentarea programului de guvernare, că va livra ca premier ceea ce a promis pentru dascăli şi îşi asumă responsabilitatea guvernării. „Fuga nu e în ADN-ul PSD! După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!”, a adăugat liderul PSD.

Citește și
George Simion și Gigi Becali deschid lista AUR din București la Camera Deputaților. Fiica lui Corneliu Vadim Tudor, pe loc eligibil
Consultări la Cotroceni. AUR: Nu îl recunoaştem pe Iohannis ca fiind un presedinte legitim, aşadar vom acţiona în consecinţă

El s-a declarat în favoarea eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat că ţara noastră a ajuns la acelaşi nivel cu Portugalia şi Ungaria la puterea de cumpărare a populaţiei.

Liderul Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban a împărţit parlamentarilor PNL câte trei trandafiri şi adeziuni la PSD, fiind ironizat de Ciucă şi Ciolacu .

Ciolacu, în plenul reunit: Fuga nu este în ADN-ul PSD! După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru

Prim-ministrul desemnat Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit de joi, la prezentarea programului de guvernare, că va livra ca premier ceea ce a promis pentru dascăli şi îşi asumă responsabilitatea guvernării. „Fuga nu e în ADN-ul PSD! După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!”, a adăugat liderul PSD.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră ca reprezentant al partidului care crede cu toată tăria în puterea oamenilor şi într-o Românie mai bună pentru toţi. O viziune pentru naţiune înseamnă în primul rând să nu uiţi poporul pentru care lucrezi şi pe care îl serveşti! Întreaga lume este zdruncinată de probleme. Vremurile idilice în Europa şi în lume au trecut. Astăzi, vorbim despre o luptă crâncenă pentru supravieţuire a valorilor care au stat la baza societăţii în care trăim. Economiile suferă, extremismul pune democraţiile sub presiune, iar regimurile autoritare îşi invadează vecinii. În plus, creşterea preţurilor la energie şi la alimente are un impact devastator asupra oamenilor. Toate aceste lucruri au făcut ca tensiunile sociale să crească. Şi am văzut în ultimele săptămâni cum diferite categorii sociale au coborât în stradă. Acestea sunt provocările. Sunt multe şi grele. Însă a fugi de responsabilitate nu este o opţiune pentru mine! Fuga nu este în ADN-ul PSD!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit de joi al Camerei şi Senatului.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră să îmi asum un program de guvernare şi o echipă de miniştri cu care să depăşim toate aceste greutăţi!”, a mai spus Ciolacu.

„Vin dintr-un partid care şi-a asumat cele mai grele provocări ale istoriei noastre de după 1989. Tranziţia grea, dar şi aderarea la Uniunea Europeană şi NATO. Datoria mă obligă să fac un pas în faţă şi să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi ! Nu sunt perfect! Sunt om! Dar nu mi-e frică de greutăţi! Iar, ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu-i mai fie frică. Frică de ziua de mâine! Frică de preţuri! Frică pentru sănătatea şi educaţia celor dragi! Mie nu îmi e teamă să duc România acolo unde îi este locul! Ştiu că am de partea mea istoria de luptă a poporului nostru. Valorile noastre puternice legate de familie şi tradiţii. Şi, mai ales, – am multă credinţă! Credinţa mea este în Dumnezeu şi în România! Trebuie doar ca şi noi, românii, să credem în viitorul ţării!”, a completat el.

Acesta a mai precizat că „România reală nu este cea de pe reţelele de socializare”.

„România reală este România oamenilor care muncesc din greu zi de zi. Şi care ştiu că dacă s-ar opri din muncă, fie şi pentru o clipă, atunci nu ar mai avea bani nici de facturi, nici de mâncare, nici pentru şcoala copiilor sau medicamentele părinţilor. România reală este cea care în care românii au speranţa ca, măcar o dată, să simtă că nu mai sunt pe cont propriu. Că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate. În care fiecare supravieţuieşte cum poate. Şi în care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodată pentru cei din vârf. România la care visează cei mulţi este cea în care eşti tratat cu respect atunci când îţi plăteşti taxele. Este lumea în care poţi să mergi decent pe o autostradă de la Bucureşti la Iaşi. În care poţi să mergi cu încredere într-un spital de stat. În care copilul tău învaţă la şcoală, nu doar la meditaţii. Şi în care ai suficienţi bani să faci, măcar o dată pe an, un concediu cu familia”, a mai explicat Ciolacu.

El a mai declarat că au fost făcute multe greşeli timp de 30 de ani şi de aceea profesorii au ajuns să îşi strige nevoile şi disperarea în stradă, însă îşi asumă livrarea a ceea ce a promis pentru dascăli.

„Aceasta este lumea pe care şi-o doresc românii! Aceasta este lumea pentru care au murit semenii noştri la Revoluţie! Aceasta este lumea pe care milioane de părinţi, copii, fraţi şi surori au căutat-o cu disperare peste hotare. Şi aceasta, cred eu, trebuie să fie România tuturor românilor! Acesta este România pe care trebuie să o construim noi acum! Suntem cu toţii de acord că, în anul 2023, profesorii nu trebuie să îşi strige nevoile şi disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii '90, acest stat nu şi-a onorat contractul social şi a neglijat educaţia. Suntem aici din cauza greşelilor făcute timp de 30 de ani ! Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea şi respectul cuvenit în societate. De aceea, când vina vorba de Educaţie, speranţa nu va fi o opţiune pentru mine. Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis. Iar cea mai mare garanţie, dincolo de orice ordonanţe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja şi medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde şi oricât cu profesorii pentru a găsi, împreună, soluţiile corecte la această problemă. După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!”, a mai spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat că viziunea unei naţiuni se construieşte doar punând educaţia pe primul loc.

„Dincolo de asta, trebuie să fim conştienţi că nu este vorba DOAR de bani. Banii daţi fără cap se vor risipi ca apa în nisip. Şi peste 4 ani vom fi în acelaşi loc. Trebuie ca specialiştii din educaţie, alături de profesori şi ministerul Educaţiei, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar şi performanţa. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiţi ! Trebuie să câştige mai mult! Pentru că aşa este normal. România nu trebuie să mai aibă licee în care niciun elev nu ia BAC-ul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de Educaţie oameni cu 2 şi 3 la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut. Dar, pentru asta, trebuie să facem un sistem echitabil, performant şi avantajos pentru toţi profesorii care îşi fac datoria! Primul pas va fi ca salariul debutanţilor din Educaţie să pornească de la salariul mediu brut pe economie! Iar Educaţia să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni. Şi voi face asta pentru că EU cred că orice viziune pentru naţiune se construieşte doar punând Educaţie pe primul loc!”, a mai precizat preşedintele PSD.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene - Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii - Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului - Radu Oprea

Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării - Bogdan Ivan

Ministerul Muncii - Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii - Alexandru Rafila

Ministerul Energiei - Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei - Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei - Ligia Deca

Ministerul de Externe - Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe - Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier - Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului - Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării - Adrian Veştea

Ministerul Culturii - Raluca Turcan

Guvernul propus de Ciolacu are atât membri ai fostului Cabinet, cât şi nume noi.

Majoritatea miniştrilor PSD care rămân în Guvern îşi păstrează portofoliile. Astfel, vor conduce ministerele pe care le-au condus şi până acum Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Angel Tîlvăr, Marius Budăi şi Alexandru Rafila. La PNL, Ligia Deca este singura care rămâne la ministerul pe care l-a condus şi anterior.

Adrian Câciu, Sebastian Burduja, Marcel Boloş şi Cătălin Predoiu, rămân în Guvern, dar vor prelua alte ministere. Predoiu va fi şi vicepremier din partea PNL, iar vicepremier PSD va fi Marian Neacşu.

Audierea candidaţilor în comisiile de specialitate a avut loc, miercuri, iar toţi au fost avizaţi favorabil.

După ce Guvernul primeşte votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Învestirea Guvernului Ciolacu va finaliza aşa-numita rotativă guvernamentală, o procedură realizată în premieră în România, programată încă din noiembrie 2021.

După ieşirea USR de la guvernare, PSD, PNL şi UDMR au semnat acordul politic care viza formarea Coaliţiei Naţionale pentru România - coaliţie de guvernare pentru perioada 2021-2024.

Documentul prevedea premier prin rotaţie şi schimbarea unor ministere între PSD şi PNL, în mai 2023. Perioada a fost prelungită, din cauza protestelor din ţară, în special din cauza grevei generale din învăţământ.

La efectuarea rotativei, PNL şi PSD au renegociat portofoliile, vizând inclusiv ministerele Dezvoltării şi Mediului, deţinute anterior de către UDMR. Ministerul Sportului, care a fost tot al UDMR, a fost comasat în Guvernul Ciolacu.

Nemulţumiţi de faptul că nu au putut rămâne cu niciunul dintre ministerele de care s-au ocupat până acum, fără a primi nicio motivaţie obiectivă, liderii UDMR au anunţat că nu mai pot continua guvernarea cu PNL şi PSD. Formaţiunea va participa la şedinţa de joi, dar parlamentarii UDMR nu vor vota.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Consultări la Cotroceni. AUR: Nu îl recunoaştem pe Iohannis ca fiind un presedinte legitim, aşadar vom acţiona în consecinţă
Consultări la Cotroceni. AUR: Nu îl recunoaştem pe Iohannis ca fiind un presedinte legitim, aşadar vom acţiona în consecinţă

AUR aunnţă, cu puţin timp înaintea consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru formarea unei coaliţii de guvernare şi desemnarea premierului, că nu îl recunoaşte pe Klaus Iohannis ca fiind un presedinte legitim, aşadar va acţiona în consecinţă.

PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni
PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni

PSD și PNL se pregătesc să colaboreze din nou în viitorul Guvern, alături de UDMR, sub conducerea unui premier social-democrat. Anunțul a fost făcut de președintele liberal Ilie Bolojan, după o ședință a conducerii PNL.

Klaus Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă. Trebuie să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Klaus Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă. Trebuie să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află "într-un moment de cumpănă" şi trebuie să respingă ferm încercările de revizuire a istoriei.

 

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent