Viorel Hrebenciuc a ramas fara IMUNITATE pentru prima oara in 18 ani. Soarta lui a fost decisa in mai putin de 1 minut
In mai putin de un minut, unul dintre cei mai longevivi parlamentari romani, social-democratul Viorel Hrebenciuc, a ramas fara imunitate dupa 18 ani.
Colegii au luat act de demisia sa din functia de deputat, demisie depusa inca de vineri, si i-au declarat vacant locul din Camera. Hrebenciuc este de acum la dispozitia anchetatorilor, care il cerceteaza pentru fapte de coruptie. Fiul sau a fost deja incatusat in dosarul retrocedarilor fictive de padure.
''Camera Deputatilor declara vacant locul de deputat detinut de Viorel Hrebenciuc in circumscriptia electorala 4 din Bacau, colegiul nominal numarul 9", a anuntat Valeriu Zgonea.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Viorel Hrebenciuc nu a fost prezent la sedinta de luni. A venit insa premierul.
"Am vrut sa fiu aici ca sa marchez faptul ca pe de o parte noi am fost prezenti si dupa cum ati vazut s-a luat act de demisia domnului Hrebenciuc. Deci nu se mai pune problema sa fie impiedicat in vreun fel dosarul", a spus Victor Ponta.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeria Zgonea, a declarat ca il va informa urgent pe ministrul Justitiei ca Viorel Hrebenciuc nu mai este deputat. Procurorii nu pot lua insa nicio masura pana cand demisia nu este publicata in Monitorul Oficial.
Viorel Hrebenciuc este urmarit penal sub acuzatiile de trafic de influenta si instigarea la folosirea de informatii nepublice. Procurorii il vor incatusat in dosarul privind retrocedarea padurilor din judetul Bacau.
Anchetatorii spun ca Paltin Sturdza, un pretins urmas al lui Nicoale Ghica, a revendicat 43 de mii de hectare de padure. Presupusul mostenitor n-ar fi putut obtine insa legal padurile. Asa ca ar fi mituit judecatori care au dat verdicte favorabile.
Apoi a oferit domeniile unui cumparator la un pret de 3 ori mai mic, iar in schimb acesta trebuia sa intocmeasca actele necesare intrarii in posesie. In acest sens l-ar fi contactat, printre altii, si pe Viorel Hrebenciuc. Politicianul, acuza procurorii, urma sa primeasca 12 mii de hectare forestiere daca reusea sa ii convinga pe cei de la Romsilva sa emita titlul de propritetate. Aici au intervenit oamenii legii.
Hrebenciuc a fost acuzat cinci zile mai tarziu ca a incercat sa afle informatii secrete din dosarele in care este cercetat la DNA. El ar fi apelat la Dumitru Iliescu, fostul director al SPP care ar fi avut un informator printre procurori.
In plus, i-ar fi propus lui Dan Sova, fost purtator de cuvant al PSD, sa il sustina in obtinerea pozitiei de sef al partidului, daca trece legea care sanctioneaza faptele de coruptie.
"HREBENCIUC VIOREL: Si mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, ca aici aceeasi chestie spune. Aia e lege facuta de Stoica in 2000, atunci am aprobat-o ca tampitii. Pana acum cativa ani lumea nu baga in seama, nici procurorii nu se uitau la ea. Nastase a fost prima victima a acestei legi. E un articol 13 care spune asa: influentarea in calitate de sef - nu sef...
Sova DAN: De partid.
HREBENCIUC VIOREL: ...de partid, nu stiu ce, organizatie si altele, nu numai partid, influentarea si luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obtinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
Sova DAN: Asa l-au bagat si pe Liviu cu referendumul"
"Nu stiu nimic, despre nimic. Nu stiu ce e aia Articolul 13", a spus Dan Sova apoi.
"Nu am incalcat niciun fel de norma. Daca va uitati atent, astea sunt discutii pe care le faci la cafea, cum faceti si dumneavoastra. Nu, nu regret nimic din ce am vorbit", a spus Viorel Hrebenciuc.
Numai ca anchetatorii au mers mai departe si l-au acuzat si pe Andrei Hrebenciuc, fiul politicianului. Acesta a fost arestat pentru spalare de bani. El ar fi fost cel prin care hectarele de teren, presupuse a fi mita, intrau in legalitate.
In acest dosar au fost deja arestati judecatorii si cativa oameni de afaceri.
Tot luni parlamentarii ar fi trebuit sa-i ridice imunitatea si deputatului conservator Ion Dinita, doar ca foarte multi dintre alesi au plecat inainte voteze, iar la sedinta n-a mai fost cvorum. Este pentru a doua oara cand deputatul scapa cu imunitatea neatinsa.
Viorel Hrebenciuc isi face deja bagajele, pentru ca este doar o chestiune de cateva ore pana cand deputatii vor duce documentele ministrului Justitiei, iar acesta va notifica DNA ca are liber sa ceara arestarea. In acel moment exista doua posibilitati. Procurorii DNA il pot trimite p Viorel Hrebenciuc pentru audieri la DNA Brasov, acolo unde este instrumentat cazul, procurorii DNA Brasov il pot retine pentru 24 de ore, iar apoi trebuie sa il aduca in Bucuresti inapoi la Curtea de Suprema de Justitie.
Exista si o a doua posibilitate. Viorel Hrebenciuc sa fie dus de procurorii DNA direct la Curtea Suprema, unde acesta sa dispuna arestarea lui si trimiterea inapoi in arest din Brasov, langa fiul sau, Andrei Hrebenciuc, deja incarcerat.