Parlamentarii romani isi storc creierii: cum sa faca sa reduca cheltuielile
In plin scandal al crizei economice in care se afla Romania, parlamentarii romani nu au avut ce face si ... au inceput sa se gandeasca si ei cum sa faca sa mai reduca din cheltuielile exagerate ale alesilor poporului. Propunerile sunt de toate felurile.
Adrian Nastase, de exemplu, a avut o idee simpla, dar care ar putea da rezultate imediat: parlamentarii Romaniei sa intre in concediu timp de ...sapte luni!
Deputatul Varujan Pambuccian a fost si mai inspirat. El a propus ca Parlamentul Romaniei sa devina .. virtual, adica sa functioneze numai in mediul online!
Deputatul Valeriu Zgonea a declarat ca la sedinta au mai fost discutate si alte variante de reducere a cheltuielilor parlamentarilor.
"S-a discutat ca parlamentarii sa nu mai stea la hotel, sa stam cu totii cu chirie pentru ca la hotel se cheltuieste de 4 ori mai mult. S-a discutat de reducerea cheltuielilor cu deplasarile in strainatate", a mai spus Zgonea.
El a aratat ca o varianta ar fi renegocierea contractului cu Tarom deoarece parlamentarii platesc cele mai scumpe tarife, "de trei ori pretul pietei". O alta varianta la deplasarile interne ale deputatilor ar fi decontarea biletelor doar pentru zilele de duminica, luni, joi si vineri.
Zgonea a mai spus ca, daca se reduce indemnizatia parlamentarilor cu 25%, se va reduce cu 25% si suma forfetara destinata birourilor parlamentare din teritoriu si, in consecinta, vor fi dati afara angajati ai acestor birouri.
"Noi o sa dam afara angajatii nostri. Eu, la tara, am inchis 3 cabinete parlamentare, am dat un om afara, am doi angajati si 4 studenti carora le voi strange mana", a explicat Zgonea.
In schimb, liberalii au venit cu un set de masuri concrete, printre care se afla urmatoarele propuneri:
- anularea pana la sfarsitul acestui mandat a tuturor deplasarilor in strainatate, cu exceptia participarii la Adunarea Parlamentara, dar cu delegatii restranse si fara diurna
- renuntarea la acordarea de facilitati pentru carburant
- desfiintarea restaurantului/bufetelor
- diminuarea abonamentelor telefonice pentru deputati si personalul auxiliar cu 50%
- reducerea cu 50% a costurilor pentru transport
- diminuarea costurilor de cazare cu 30% prin acordarea unei sume fixe per deputat care sa acopere cazarea si reducerea parcului de masini si reanalizarea alocarii masinilor pentru membrii conducerii Camerei.
PNL mai propune "reducerea personalului auxiliar care deserveste atat conducerea Camerei Deputatilor, cat si Secretariatul general cu pana la 50%, renuntarea la protectia SPP, identificarea prezentei parlamentarilor la plen pe baza de cartela de vot si nu prin semnarea condicii."
De mentionat si faptul ca Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a cerut chestorilor sa intocmeasca un raport cu propuneri de reducere a cheltuielilor, care va fi discutat miercuri.