Pentru unii dintre parlamentari, legea e tocmeală. În plenul Camerei Deputaţilor s-au strâns, în primele zile ale sesiunii ordinare, 300 de aleşi.

Au stat unii lângă alţii, fără să respecte distanţarea, iar pe holuri, mulţi şi-au scos măştile să facă fotografii sau să vorbească la telefon. Despre respectarea restricţiilor vorbesc, apoi, cu mult aplomb.

Reporterul Pro TV l-a găsit pe deputatul PSD Ionel Floroiu în faţa sălii de plen. Crede că a căpătat imunitate în fata bolii în campania electorală şi se declară adeptul vaccinării.

Reporter: „Masca se întâmplă să mai fiţi nevoit să o scoateţi?”
Ionel Floroiu, deputat PSD: „Doar când sunt singur şi în familie, acasă.”

Reporterul s-a întors peste câteva minute la domnul deputat şi îl găsim uitându-se pe nişte fotografii cu el însuși.

Reporter: „Păi ce faceţi, v-aţi scos masca?”
Ionel Floroiu, deputat PSD: „Numai câteva secunde. Nu puteam să mă admir cu mască”.

Un alt parlamentar îşi pune rapid masca în momentul în care vede camera de filmat.

Reporter: „Acum câteva secunde nu aveaţi mască”.
Radu Mihai Cristescu, deputat PSD: „Nu pot să respir”.
Reporter: „Cum e cu masca la plen?”
Radu Mihai Cristescu, deputat PSD: „E greu, nu pot să respir”.
Reporter: „Aveţi recomandare de la medic?”
Radu Mihai Cristescu, deputat PSD: „Nu, dar e bună ideea dumneavoastră”.

Bucuroşi că se revăd, alţii îşi scot masca să dea bine în poze.

Radu Popa, deputat PSD: „A fost un moment, câteva secunde, în care am vrut să facem poza, toată lumea respectă regulile aici”.

Eugen Bejinariu, deputat PSD: „M-am obinsuit cu masca, în general o port, am scos-o 30 de secunde. Acum fiecare şi cu imunitatea şi cum e, poate ne ţine Dumnezeu sănătoşi”.

Ion Ştefan, deputat PSD: „Le-aş recomanda câţiva dintre ei chiar să fie contaminaţi, să vadă despre ce e vorba”.

Iulian Bulai, deputat USR: „Virusul nu ţine seama că suntem oameni care petrec într-un club sau parlamentari. Dacă nu se respectă problemele, vor apărea probleme”.

Şi sunt destui aleşi care încalcă mai toate regulile privind prevenţia. Îşi dau mâna, se îmbrăţişează şi se pupă.

Este prima sesiune care se desfășoară cu prezenţa fizică a aleşilor. Aceştia au fost chemaţi la lucru, însă cei care spun că se tem prea tare de virus sau vor să voteze de acasă o vor putea face în continuare.

Unii dintre cei au venit la lucru, s-au plâns că adunarea lor arată ca o nuntă mai mare, cu câteva sute de persoane. De altfel, au fost în plen parlamentari care au spus că sistemul de ventilaţie al Camerei Deputaţilor, care aduce aerul în sală prin podea, ar putea să imprăștie virusul în cazul în care vreunul dintre ei ar fi bolnav.

Cum puţini dintre aleşi s-au imunizat, conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului ia în calcul să deschidă un centru de vaccinare special pentru aceştia, la Parlament.