Parlamentarii au avut prima zi de lucru. Bugetul de stat și majorarea pensiilor, încă nerezolvate

01-02-2021 19:32


Parlamentarii au avut prima zi de lucru sau, mai bine spus, de discuţii. Ar fi trebuit să dezbată legea bugetului de stat, doar ca premierul le-a spus că nu este gata și că trebuie să mai aștepte puțin.

În afară de buget, Coaliţia anunţă că, pentru început, prioritare sunt proiectele privind desființarea secției speciale a magistraților şi a pensiilor speciale. Politicienii ar trebui să se pună de acord şi dacă majorează sau nu pensiile pentru restul vârstnicilor.

Florin Cîțu, premierul României: "Bugetul pentru 2021 întârzie puţin, pentru că eu am cerut un lucru foarte important şi nu dau înapoi de la acest lucru. Subvenţiile sau cheltuielile care se duc către anumite sectoare din sectorul public, anul acesta, trebuie să fie legate de reforme. Trebuie să vină cu măsuri de reducere. Dacă nu vin vor fi reduse limitele şi vom forţa această reformă prin buget".

Majorarea pensiilor este un alt subiect rămas nerezolvat. Liberalii susțin că în acest an nu mai poate fi luată în discuție încă o majorare, dar cei de la UDMR au altă părere.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Pensiile nu sunt înghețate”.

Aşa cum au convenit şi în protocolul de colaborare, cei din coaliţie ar urma să elimine și pensiile speciale, prin proiect de lege. De asemenea, ar trebui să respingă peste 100 de proiecte moștenire de la PSD, inclusiv pe cele care vizează modificarea legilor justiției.

Dacian Cioloș, preşedinte PLUS: "Sunt pensii speciale care sunt evident date cu interes politic. Cele pentru parlamentari şi cele pentru primari. Acolo nu mai e nevoie de nicio analiză, pur şi simplu acelea trebuie abrogate şi lucrul acesta poate fi făcut imediat".

De cealaltă parte, parlamentarii PSD au anunţat că vor depune o moţiune simplă împotriva ministrului sănătății Vlad Voiculescu.

Întorşi în parlament după mai bine de o lună de vacanţă, mulți aleși au uitat de restricţii. S-au strâns 450 de deputaţi în aceeaşi sală, fără distanţare, iar pe holuri, unii şi-au scos masca, apoi şi-au făcut poze ţinându-se de gât. Iar unii au venit cu măşti neconforme.


VIDEO PROTVPLUS.RO