Parlamentarii au respins cererea presedintelui Iohannis: alesii locali condamnati cu suspendare isi pastreaza functiile
Alesii locali condamnati definitiv cu suspendare isi pastreaza functiile. Parlamentarii din Comisia Juridica si de Administratie a Camerei Deputatilor au respins marti cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a statutului alesilor locali.
Iohannis a cerut ca primarii si presedintii de consilii judetene sa ramana fara mandat, daca au fost condamnati definitiv, chiar si cu suspendare. Social democratii sustin salvarea alesilor locali, indiferent de pedeapsa primita in instanta. In timp ce liberalii declara ca se opun.
Senatorii si deputatii au decis, la finalul anului trecut, ca alesii locali care sunt condamnati definitiv la inchisoare, cu executare, sa ramana fara mandat. Iar cei care primesc o pedeapsa cu suspendare, sa ramana in continuare in functie. Presedintele Klaus Iohannis nu a fost insa de acord cu iertarea primarilor si presedintilor de consilii judetene, chiar daca au primit o condamnare cu suspendare. El a argumentat ca acest lucru va slabi lupta anticoruptie. Asa ca seful statului a cerut reexaminarea legii. Insa 18 parlamentari s-au opus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cirpian Nica, initiatorul legii, vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor: Prin vot a fost respinsa cererea de examinare
Reporter: Asadar, alesii locali care vor primi o pedeapsa cu suspendare isi vor pastra functia?
Cirpian Nica: Da asta e esenta legii, stiti ce se intampla... ai un accident de circulatie, Doamne fereste, si e din culpa - pentru ca nu l-ai vazut sau ti-a aparut atunci - si esti condamnat din culpa. Esti condamnat pentru faptele comise in savarsirea infractiunilor ca primar sau ca presedinte al consiliului judetean? Nu. Si-atunci pentru ce trebuie sa spunem ca trebuie suspendat din functie? Pentru ca el are o infractiune comisa din culpa. Sunt foarte multe argumente si n-are rost sa discutam.
Cristian Parvulescu: "Desi asteptarile opiniei publice erau altele, decizia Comisiei Juridice nu e deloc surprinzatoare, pentru ca suntem in precampanie pentru alegerile locale, in realitate campania a inceput deja - o vedem peste tot, chiar daca se incalca legea. Morala a trecut pe locul 10, interesul de a-si proteja partidele e pe primul loc - asa se explica aceasta decizie a comisiei."
Gabrile Andronache, deputat PNL, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor: "PNL a votat impotriva acestui proiect de lege."
Legea va intra saptamana viitoare la vot in plenul Camerei Deputatilor.