Salarii mai mici pentru marii bugetari. Cat vor castiga patriarhul, presedintele si premierul fata de un medic sau un dascal

Ultimul update: Joi 14 Aprilie 2016 06:59
Data publicarii: Luni 11 Aprilie 2016 09:00
Categorie: Financiar

Guvernul se pregateste sa mareasca salariile pentru aproximativ 300.000 de bugetari, potrivit unor surse din cadrul ministerului muncii. Vor primi bani mai multi cei care au acum salariul minim pe economie.

Dar vor scadea lefurile demnitarilor de rang inalt, cum ar fi presedintele statului sau premierul. Proiectul ar fi trebuit sa mareasca salariile celor mai prost platiti bugetari, dar sindicatele il contesta.

Proiectul ordonantei de urgenta privind salarizaeai bugetarilor prezentat pe site-ul Blocului National Sindical prevede ca niciun salariu de baza in sectorul de stat sa nu fie mai mic de 1.250 de lei – in cazul functionarilor care nu au studii superioare – si de 1.290 de lei, in cazul celor cu studii superioare. Vor creste salariile si pentru aproximativ 300.000 de bugetari, care cistiga mai putin de 2500 de lei brut. Dar sindicalistii sustin ca vor fi si lefuri care vor scadea. In invatamant, de pilda, un profesor debutant ar urma sa primeasca doar 1500 de lei, fata de 1580, cat are acum. Iar un invatator cu 18 ani vechime, ar primi doar 1692 de lei, in loc de 1964 de lei la.

 

In cazul celor mai importanti demnitari, este vorba de o scadere a sumelor, in comparatie cu cele stabilite in vara anului trecut, printr-o ordonanta de urgenta data de premierul interimar Gabriel Oprea. Aceasta prevedea ca presedintele, premierul si sefii camerelor sa primeasca 21.540 de lei (brut), iar ministrii, consilierii prezidentiali, Avocatul Poporului si presedintele curtii de conturi, 19.055 de lei. Acea ordonanta se referea doar la 48 de demnitari si a fost respinsa in noiembrie de Senat, dar nu a mai ajuns la Camera Deputatilor, decizionala in acest caz.

Ciolos anunta ca relaxarea fiscala intarzie majorarile salariale. Ce se va intampla cu lefurile bugetarilor

Citeste si: Cat castiga presedintii si premierii Europei in comparatie cu un om obisnuit

Revenind la ordonanta de urgenta, ministrii, consilierii prezidentiali, primarul general al Capitalei, Avocatul Poporului dar si arhiepiscopii majori si mitropolitii ortodocsi vor fi platiti cu 12.124 de lei. Un primar va lua de la 3.207 lei brut (pentru edilii localitatilor ce nu au mai mult de 1.500 de suflete) pana la 6.059 de lei pentru primarii marilor orase si sectoarelor Bucurestilor. Senatorii si deputatii simplii. pe de alta parte, vor incasa 10.150 de lei brut.

Un medic primar va incepe de la un salariu de baza de 3.459 si va ajunge pana la 4.307 lei – sau 4.819 lei in cazul celor de la urgente. Rezidentii vor incepe de la un salariu de baza de 1.470 lei iar asistentele din spitale si policlinici, de la 1.900 de lei. Profesorii din invatamantul preunivesitar cu studii superioare si grad didactic I vor avea salariile de baza cuprinse intre 1.975 si 3.470 lei, cei cugradul II intre 1.758 si 3.049 lei, iar cei cu definitivat vor porni de la 1.707 lei si vor putea ajunge la 2.920 lei.

In invatamant, un profesor universitar cu gradatie maxima si peste 25 ani vechime va luaun salariu de baza de 5.339 lei (brut), potrivit proiectului. Salariul de baza al unui preparator va pleca de la 1.506 lei, putand ajunge la 2.107 lei. Un profesor cu gradul didactic I poate ajunge la un salariu de baza de 3.470 lei, iar un institutor cu gradul I, pana la 2.797 lei. Suplinitorii, cu studii liceale si fara pregatire de specialitate, vor avea salarii de baza de la 1.280 si pana la 1.669 lei.
 

Majorari de salarii intre 1 si 20% pentru peste jumatate dintre bugetari. Cum vor creste lefurile in functie de categorie

Majorari de salarii intre 1 si 20% pentru peste jumatate dintre bugetari. Cum vor creste lefurile in functie de categorie

bucuresti

Nordul Capitalei va fi transformat cu 1 mld de €: noi clădiri de birouri și mii de apartamente

Concluziile îngrijorătoare ale FMI după vizita în România. Avertismentul transmis

Liberalii susțin că guvernanții ar pregăti majorarea impozitelor. Robert Negoiță a negat

Anunțul a fost făcut oficial. Dispare una dintre cele mai cunoscute bănci din România

95% dintre români sunt proprietarii caselor în care stau. Țara noastră, pe primul loc în UE la acest capitol

Rabla 2018. Suma primită de la stat pentru o mașină veche, fără ITP valabil

declarația unică

1 milion de români vor depune la Fisc, din acest an, o declarație unică. Ordonanța, adoptată de Guvern

Declaraţia UNICĂ, aprobată de Guvern. Un contribuabil va beneficia de o reducere de 10% la plata contribuţiilor

Motivele pentru care patronii de restaurante aleg să închidă afacerea după câteva luni

România, la coada Europei privind vânzările de biciclete. Oamenilor le este teamă în trafic

Donațiile către ONG-uri ar putea fi făcute mai ușor. Ce pregătește statul

Lovitura pe care BNR o dă în piața bancară. Ce se întâmplă cu două bănci din România