Orban: Guvernul trebuie instalat urgent. Există riscul să nu se mai poată plăti salarii
Ludovic Orban a declarat, joi, că este nevoie ca Guvernul să fie investit cât mai repede, deoarece situația României este una "gravă", existând riscul să nu mai poată fi plătite salarii și să se piardă bani europeni.
Declarațiile premierului desemnat Ludovic Orban, după depunerea listei de miniştri şi a programului de guvernare:
- În conformitate cu prevederile Constituției, în urma deciziei președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna în calitate de prim-ministru, în vederea formării Guvernului, în termenul constituțional am depus lista Guvernului și programul de Guvernare la președinții celor 2 Camere.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
- România are nevoie de un Guvern legitim, cu deplină capacitate de exercițiu a prerogativelor sale.
- PNL, așa cum i-a anunțat pe români, și-a asumat răspunderea formării Guvernului și, după reușita moțiunii, a dat României o formulă de Guvernare care urmează procedurile de învestire în cele două camere ala Parlamentului.
- Lista de miniștri este votată de Biroul Politic al PNL, este rodul unei selecții riguroase atât între membrii PNL, cât și, în anumite domenii, între experți din afara Partidului Liberal. Astfel, pe lista Guvernului se regăsesc din afara PNL ministrul Fondurilor Europene, ministrul Afacerilor Externe și ministrul Apărării.
Ludovic Orban, despre reorganizarea ministerelor
- Noi am stabilit un plan de lucru pentru fiecare ministru care să regăsește pe listă. Candidații la ministere vor avea discuții cu reprezentanții mediului de afaceri, cu reprezentanții societății, se vor deplasa la ministere pentru a solicita, pentru că au dreptul acesta constituțional, situația la zi în fiecare minister, dar și a autorităților din administrația publică centrală. În situația în care vom avea o situație care să reflecte adevărul din fiecare minister, evident că vom lua toate măsurile care se impun.
- Intenția mea este să reorganizăm fiecare minister. Vedeți că am optat pentru un număr de doar 16 ministere, vom adopta organigrame noi, pe fiecare minister. Nu știu dacă știți dar în aparatul pentru premierul României sunt în jur de 1000 de angajați. Cu siguranță vor fi mult mai puțin.
- Vom cere atât un audit intern, cât și extern. Însă, în cazul auditului extern, trebuie contractat și trebuie urmate mai multe proceduri, astfel că va dura puțin mai mult.
Ludovic Orban, despre măsurile economice care se impun
- Ne aflăm într-o situație extrem de gravă, după 3 ani de guvernare habarnistă, care a anulat toate avantajele pe care le-am fi putut dobândi, ca urmare a ciclului economic pozitiv, după o guvernare care a făcut praf toate sistemele publice din România şi a distrus încrederea investitorilor în Guvern şi în România, după o perioadă de guvernare în care nu s-a realizat aproape nicio investiţie importantă în România, iar banii publici au fost risipiţi în chelltuieli nesăbuite, suntem într-un moment în care e nevoie de un guvern care să readucă România pe drumul corect. Avem urgențe de îndeplinit, fără de care se pot crea situații extrem de grave care pot să afecteze viața românilor.
- Printre obiectivele imediate avem: OUG privind restructurarea Guvernului. Așa cum am promit, am redus numărul de ministere, iar obiectivul nostru este de a crea o structură guvernamentală eficientă, suplă, care să aibă capacitatea de gestiona problemele curente.
- În momentul de față, sunt instituții publice şi autorităţi locale care nu au resurse financiare pentru a încheia anul. Există riscul să nu se poată plăti salarii, indemnizații pentru persoanele cu dizabilități, salarii ale asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi... Există riscul ca autorităţi locale să nu mai aibe resursele financiare să asigure căldura în şcoli, iluminatul public în localităţile pe care le conduc. Este o nevoie de o rectificare bugetară care să asigure resursele financiare către toate instituţiile publice din România şi către toate autorităţile locale.
- Este nevoie de un Guvern legitim, pentru că pregătirea pentru iarnă aproape că nu a fost realizată. Situația stocurilor în domeniul de energie este aproape egală cu zero și Guvernul trebuie să ia toate măsurile necesare atât în domeniul energetic, cât și al transporturilor.
- Riscăm să pierdem sute de milioane de euro, în cazul în care Guvernul nu este instalat pentru a lua toate măsurile necesare pentru a evita dezangajarea fondurilor europene.
- Fac apel la rațiunea, bunul-simț al fiecărui parlamentar, privitor la învestirea Guvernului liberal. Nu dați curs boicotului disperat al PSD, pus la cale pe ultima sută de metri.