Orban a propus partidelor parlamentare organizarea de alegeri locale pe 28 iunie

Ultima actualizare: 10-03-2020 20:22

Premierul interimar Ludovic Orban a propus, luni, partidelor parlamentare organizarea de alegeri locale pe data de 28 iunie 2020.

UPDATE ora 19.30 - Ședința de Guvern a început la ora 19.30.

Declarații ale premierului interimar Ludovic Orban:

- Am convocat consultări cu partidele parlamentare privitoare la alegerile locale, privitoare la data alegerilor locale și la alte reglementări aferente organizării alegerilor locale. Din păcate, PSD nu a fost prezent.

- În urma acestei analize, a rezultat ca cea mai probabilă dată cea de 28 iunie. Față de discuțiile anterioare, care dădeau data de 14 iunie, am luat în calcul mai multe argumente, am ținut cont de examenul de capacitate, de BAC, ar fi pus probleme pentru că ar fi redus timpul de pregătire a acestor examene.

Liderii partidelor, reacții după consultări

 

Potrivit declarației liderului PMP, Eugen Tomac, partidele parlamentare au agreat, în discuţia cu premierul interimar, ca alegerile locale să aibă loc în 28 iunie. Decizia finală va fi luată, însă, în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus.

”Am avut o discuţie foarte utilă, într-un moment deosebit de important. Am discutat doar despre data pe care Guvernul vrea să o propună. Am agreat - având în vedere situaţia prin care trece ţara – data de 28 iunie. Va fi probabil propunerea Guvernului în această perioadă. S-a discutat despre măsurile pe care Guvernul le-a luat şi le va lua în următoarele zile”, a declarat, marţi, la ieşirea de la consultările cu premierul Ludovic Orban, Eugen Tomac, informează News.ro.

Întrebat dacă s-a mai discutat cumva despre alegeri anticipate, Tomac a spus: ”Toate partidele au discutat că este nevoie de un Guvern stabil”.

De asemenea, întrebat dacă vor avea loc alegerile în cazul în care epidemia de coronavirus avansează, liderul PMP a spus: ”Orice politician raţional se uită şi la ce se întâmplă în jurul nostru, sperăm ca măsurile să atenueze epidemia. Până în 28 iunie să nu mai existe pericol”.

Ponta: Să strângem semnături în această perioadă înseamnă să răspândim boala

 

La rândul său, liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat că ar trebuie reglementată – în acest context special – situaţia strângerii de semnături.

”Să strângem semnături în această perioadă înseamnă să răspândim boala. Suntem de acord cu data de 28 iunie pentru alegeri locale, doar dacă nu mai avem coronavirus cu 60 de zile înainte, adică până pe data de 28 aprilie. Altfel, este o iresponsabilitate. Dacă vrem să avem alegeri locale pe 28 iunie, data maximă de emitere a hotărârii de guvern este 13 aprilie, a anunțat președintele AEP. Sunt țări care au anunțat că nu vor mai face alegeri, deși le aveau programate. Să te ții să faci alegeri în plină epidemie înseamnă să fii iresponsabil.”, a spus Victor Ponta.

Acesta a precizat că este de acord cu alegerile în 28 iunie, dar ar trebuie ca până în aprilie ar trebui să nu mai existe epidemie de coronavirus în România.

Vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a precizat că s-a convenit ca decizia finală să fie luată abia peste două săptămâni.

”Decizia finală am convenit să fie luată peste două săptămâni, în funcţie de evoluţia coronavirus”, a spus Vosganian, la ieşirea de la consultprile cu Ludovic Orban.

Şi liderul USR, Dan Barna, s-a declarat de acord cu data alegerilor locale, dar ţinându-se cont de evolkuţia epidemiei.

”E foarte clar că dacă nu vom avea o scădere a fenomenului, nu va avea nimeni chef de alegeri, dacă va fi preocupat să-şi protejeze părinţii şi copiii”, a spus dan Barna.

Toţi participanţii la discuţii au declarat că este nevoie de un guvern stabil care să poată gestiona situaţia de sănătate publică.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO