Orban a demis 90 de angajați apropiați de PSD. Printre ei, și fiii unor lideri din partid
În prima săptămână de guvernare, premierul Ludovic Orban face curăţenie prin Palatul Victoria, şi prin ministere.
Au dispărut din schema executivului peste 90 de angajaţi, apropiaţi de fosta guvernare, începând cu fiul lui Adrian Năstase, şi cel al liderului PSD Vaslui, dar a fost demisă şi actuala şefa de campaniei a Vioricăi Dăncilă, Olguța Vasilescu.
„Plăcerea cea mai mare mi-a făcut-o să o demit pe doamna Vasilescu din funcția de consilier al premierului. Am eliberat-o de această funcție ca să se ocupe liniștită de campanie”, a spus Orban.
În replică, Olguta Vasilescu i-a transmis că mandatul ei oricum încetase în acelaşi timp cu cel al Vioricai Dancila.
"Ce aş fi putut eu să îl consiliez pe şeful unui guvern de manelişti care taie pensii şi salarii, când eu ştiu doar să le cresc? Ludovic, după două săptămâni te-ai prins că nu vin la serviciu?", a scris fostul ministru al Muncii, pe Facebook.
Tot miercuri, premierul a făcut şi primele schimbări din funcţii diplomatice. Orban a anulat şi decizia de numire în funcţia de consul general la Shanghai a lui Nelu Barbu, fost purtător de cuvânt al Guvernului Dăncilă.
Fără experienţă în diplomaţie, Barbu fusese numit în post la câteva zile după ce Cabinetul Dăncilă a picat la moţiunea de cenzură. N-a mai apucat să-şi preia postul.
De altfel, decizia de a anula numirea lui Barbu în funcţia de consul vine la o săptămână după ce premierul i-a cerut ministrului de externe Bogdan Aurescu să analizeze toate numirile făcute de guvernele PSD pe poziţii diplomatice. A fost retras din funcţie şi consulul de la Milano, Tiberiu Dinu.
Curăţenia făcută de Ludovic Orban i-a atins şi pe copiii liderilor PSD, numiţi în funcţii de secretari de stat sau consilieri. Capi de lista - Mihnea Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase, şi Tudor Buzatu - fiul şefului PSD Vaslui şi al senatoarei Gabriela Creţu.
''Nu reprezintă noul guvern şi sunt şi motive legate de modul în care au înţeles să-şi desfăşoare activitatea. Multe funcţii au fost, de fapt, nişte sinecuri politice pentru clientela de partid”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă.
În total, de când a preluat guvernarea, de la Palatul Victoria şi din ministere au plecat peste 90 de persoane care au deţinut funcţii de demnitate publică. Cei mai mulţi dintre ei sunt secretari de stat şi consilieri dintre care unii deţineau funcţii de conducere în diferite institute de stat, pentru care erau plătiţi suplimentar.
Şi printre prefecţi sunt schimbări - cel de Vaslui, Eduard Popică, a renunţat la funcţie.
Ludovic Orban i-a schimbat şi pe foştii social democraţi cărora PSD le-a făcut loc în ministere, odată ce au rămas fără funcţiile de parlamentari sau europarlamentari. Gabriela Zoană, de exemplu, cea care o înlocuise pe Viorica Dăncilă la Bruxelles, n-a mai prins un alt mandat în Parlamentul European, dar fusese numită la Ministerul Justiţiei.
Pe de altă parte, premierul a decis să-l păstreze în funcţia de consilier onorific pe Gică Popescu. Fostul internaţional supervizează proiectele pentru Euro 2020.