PNL si PC au semnat, oficial, protocolul Aliantei de Centru-Dreapta
UPDATE: Asa cum era de asteptat, conducerile celor doua partide au aprobat astazi incheierea unui protocol, care prevede formarea Aliantei de Centru Dreapta PNL-PC.
Liderul PC, Daniel Constantin, a anuntat ca, in cursul zilei de luni, conservatorii vor depune la Tribunal atat un act prin care se va intrerupe relatia cu PSD "pe cale amiabila", in conformitate cu prevederile protocolului vechi, cat si un act care sa inregistreze noul protocol semnat cu PNL.
Astfel, protocolul de formare a Aliantei de Centru Dreapta, schimba putin configuratia opozitiei. Social-democratii devin "vioara a doua" in categoria partidelor care lupta cu puterea, dupa PNL si PC.
"Incepand de astazi, sper sa intram, odata cu aceasta decizie, intr-o perioada noua in viata politica romaneasca. Eu am propus acest lucru si intru in aceasta actiune si noua etapa, sper, a vietii politice romanesti, cu toata increderea, cu toata onestitatea si cu toata convingerea ca suntem datori sa facem ceva esential, cat mai repede, pentru ca situatia politica-economica-sociala a Romaniei sa se schimbe" a spus, optimist, Crin Antonescu.
In replica, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ca PNL "a virat definitiv spre stanga politicii romanesti". De asemenea, el a afirmat ca "ideologii Ion Iliescu si Dan Voiculescu" au ales "sa se intalneasca si sa se alimenteze ideologic la pompele lui Dinu Patriciu".
Flutur a explicat ca Partidul Democrat Liberal a incercat de mai multe ori sa "atraga" PNL "la modernizarea acestei tari", insa, din pacate, liberalii au ales alta varianta.
Schimbarea de pe scena opozitiei este, insa, avuta in vedere si de presedintele PSD, Victor Ponta, care este hotarat sa incheie, la randul sau, o alianta cu PNL-PC.
Deocamdata, unul dintre reprezentantii de seama ai PSD, Ion Iliescu, nu vede nimic rau in "tradarea" conservatorilor, care au reusit sa intre in Parlament datorita aliantei cu PSD-ul.
Presedintele de onoare al social-democratilor a declarat ca noua prietenie dintre PNL si PC reprezinta o situatie normala, intr-o incercare de structurare a opozitiei.
"In timp ce PSD este un partid de stanga, de centru stanga, PC si PNL reprezinta aripa de dreapta a acestei opozitii", a spus Iliescu.
Cat despre faptul ca PSD ar putea sa cada in umbra liberalilor, in opozitie, Ion Iliescu nici nu vrea sa auda de asa ceva.
"S-a vehiculat ideea ca PSD devine in acest moment vioara a doua in opozitie", i-a spus lui Ion Iliescu un jurnalist. "Intr-o orchestra nu sunt viori!", a venit prompt raspunsul sec al fostul sef de stat.
"Forta fiecaruia sta in ceea ce reprezinta partidul respectiv", a mai spus, apasat, Iliescu. El a mai explicat ca opozitia nu trebuie sa aiba un lider declarat, adica pe Antonescu sau Ponta.
"Nu asa se pune problema. Asta-i maniera ingusta de abordare a lucrurilor, care urmareste un singur lucru, sa intretina o stare conflictuala in opozitie", a spus Ion Iliescu.
Potrivit unor surse din interiorul PNL, sedinta liberalilor a fost una furtunoasa. Unii membrii ai partidului i-au reprosat lui Antonescu faptul ca, potrivit protocolului, conservatorii primesc prea multe "favoruri" pentru un partid slab cotat in intentiile de vot.
Cel mai mult i-a nemultumit ca PNL se angajeaza ca la alegerile parlamentare din 2012 conservatorii sa primeasca 12 locuri eligibile la Camera Deputatilor si 9 la Senat.
Intelegerea dintre PNL si PC, valabila pana pe 31 decembrie 2016, prevede liste comune la viitoarele alegeri parlamentare, dar si un candidat unic la prezidentiale, desemnat de liberali.
Tot luni, in biroul lui Adrian Nastase de la Camera Deputatilor, au continuat negocierile dintre PNL-PC si PSD pentru constituirea unei aliante a opozitiei.