Numele candidaților la Primăria Capitalei care au dat peste cap planul Coaliției. Cu cine nu au fost de acord PSD și PNL
După ce au anunțat ca vor susține un candidat comun la Primăria Capitalei, PNL și PSD au decis ca e totuși mai bine să meargă separat în alegeri.
Este concluzia la care au ajuns luni seară, după o ședință a coaliției de guvernare.
Sunt două sondaje pe care social-democrații și liberalii le-au analizat luni seară. Cei de la PSD au vrut să știe care este notorietatea și șansa ca bucureștenii să o voteze pe Gabriela Firea și pe Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, în timp ce liberalii au vrut să știe dacă ar avea șanse actualul ministru al Economiei, Sebastian Burduja, să preia Primăria Generală.
Au mai încercat să testeze notorietatea unui fotbalist din Generația de Aur, Ionuț Lupescu.
Însă, datele acestor sondaje nu le-au rezultat deloc niște cifre care să dea un candidat comun celor de la PSD și PNL. Au constatat că dacă vor numi pe cineva pe care să-l susțină ambele partide, electoratul se va antagoniza.
Firea nu e pe placul liberalilor
Și spuneau surse din interiorul discuțiilor că dacă ar fi din interiorul coaliției, că dacă ar fi ca liberalii să-l susțină pe Sebastian Burduja drept candidat comun, cel care a fost vehiculat că a avut cele mai mari șanse pentru a obține această numire pe postul de candidat, electoratul PSD, respectiv 5 din 10 alegători social-democrați, ar fi votat cu altcineva.
În cazul Gabrielei Firea, dacă PSD-ul ar fi decis să o susțină pe ea, să o propună pe ea pentru o candidatură comună, ar fi antagonizat și mai tare electoratul liberal cei care votează în mod tradițional.
PNL nu ar avea de gând să voteze cu Gabriela Firea, potrivit sondajelor. Astfel, în această situație, și PNL și PSD se gândesc că oportun ar fi să își nominalizeze proprii candidați și să renunțe la acea idee potrivit căreia ar trebui împreună să susțină un candidat.
A mai apărut și un alt nume, cel al primarului Sectorului 5, Cristian Piedone, care, potrivit datelor prezentate aseară, ar fi avut șanse în fața atât a candidatului PNL, cât și a celui PSD. În aceste condiții, se pare că vor merge cu candidaturi separate, mai ales că în rândul PNL-ului această propunere ca PSD-ul să susțină candidatul lor era privită ca un măr otrăvit, așa s-au exprimat liberalii, pentru că în schimbul acestei susțineri PSD ar fi pretins ca după alegerile din 9 iunie PNL-ul să-i susțină candidatul comun la prezidențiale.