Noul statut al parlamentarilor a fost adoptat. Ce modificari au fost facute
Noul statut al parlamentarilor a fost adoptat, miercuri, de senatorii si senatorii si deputatii reuniti in sedinta comuna. Alesii poporului au schimbat forma initiala a legii ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.
Comisiile juridice si de Statut au introdus, in plus, o prevedere potrivit careia orice dispozitie contrara acestei legi se abroga, prevedere care a fost criticata de reprezentantii PDL.
Astfel, membrii comisiilor au decis sa modifice termenul in care parlamentarii, gasiti incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.
O alta modificare se refera la perioada de sase luni in care i se interzice unui parlamentar aflat in conflict de interese sa participe la sedinte. Aceasta perioada a fost stabilita la 30 de zile. De asemenea, comisiile au decis si inlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.
La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea in Statut a unui amendament potrivit caruia "la data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice dispozitie contrara se abroga".
Aceasta prevedere i-a nemultumit pe reprezentantii PDL, care au votat impotriva, marti, la dezbaterile din comisii. Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, dupa sedinta, ca ar fi trebuit luate in discutie doar acele articole pe care Curtea Constitutionala le-a considerat neconstitutionale, iar "amendamentul excede deciziei Curtii si este o incalcare a procedurilor parlamentare".
Andronache a explicat ca acest amendament inseamna ca prevederile din toate celelalte legi care sunt in contradictie cu Statutul parlamentarilor se abroga.
"Presedintele Romaniei a sustinut mentionarea in concret a normelor care trebuie abrogate si la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astazi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicarii clare a legii", a adaugat Andronache.
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis in 27 februarie ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al ANI.
Sursa: Mediafax
Etichete: deputati, Parlament, PDL, parlamentari, senatori, ani, statut, USL,
Dată publicare:
20-03-2013 11:05