Norica Nicolai: Poate putem să discutăm şi despre obligativitatea votului în România
Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat sâmbătă că și-ar dori o discuție pe tema introducerii obligativității votului în România.
Președintele Consiliului Național al ALDE a făcut aceste declarații în contextul propunerilor de modificare a legislației electorale avansate de Autoritatea Electorală Permanentă.
Ea a precizat că, înainte de a fi stabilită o formulă de vot ar trebui să fie cunoscut numărul exact de alegători
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Norica Nicolai a dat drept exemplu Belgia, unde votul este obligatoriu și a subliniat faptul că ea a mai propus o dată introducerea acestei prevederi în 2003, la modificarea Constituției, însă la acea vreme nu a fost nimeni interesat.
”După părerea mea, pentru corectitudinea alegerilor şi pentru o corectă reprezentare a cetăţenilor în Parlamentul României, prima premisă este să avem o cifră clară cu numărul de alegători. (...) Eu cred că asta este prima chestiune care obligă clasa politică în totalitate la o onestitate.
Să știm câți alegători sunt în România și după aceea putem să discutăm despre diferite formule de vot.
Eu o iau doar ca raport de analiză, nu este în niciun caz o propunere legislativă, pentru că, cel puțin pentru mine, chestiunea care vizează Registrul de alegători şi care constituie premisă a dreptului la vot este neconstituţională.
Dreptul la vot aparţine fiecărei persoane și este obligată să și-l exercite.
Această formulă cu înscrierea în Registru funcţionează în diverse ţări, de pildă Belgia are, dar să nu uităm că în Belgia votul este obligatoriu şi atunci toată populaţia cu drept de vot este parte a acestui Registru. Poate putem să discutăm, la un moment dat şi despre obligativitatea votului în România. Eu am propus acest lucru la modificarea Constituţiei din 2003 această chestiune şi din păcate, la vremea respectivă, nu a fost acceptată, dar va trebui să avem o discuţie despre democraţia reprezentativă şi viitorul ei - vedeți câte contestări sunt ale acestui tip de democrație - şi discuţia nu strică nimănui, face bine, mai ales că, subliniez încă o dată, o schimbare legislativă în materie electorală aparține partidelor politice și Parlamentului” - a spus, sambătă, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai la Antena 3.
Prezenţa la vot la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie a fost de 21,10%, sub pragul de 30% impus de lege pentru a fi validat.
Din totalul de voturi exprimate, 91,56% au fost "Da”, 6,47% au fost "Nu”, iar restul au fost nule.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!