Nicolae Ciucă nu are o susținere necondiționată. Se fac jocurile pentru votul de încredere în parlament
La o zi de la desemnare, Nicolae Ciucă a început să îşi negocieze susţinerea, pentru votul de încredere în parlament.
Singura certitudine este că UDMR, formaţiune aflată încă la guvernare, susţine cabinetul. Dar voturile uniunii nu sunt suficiente, iar cu PSD şi USR, Ciuca nu a discutat deocamdată. De la Bruxelles, şeful statului a transmis un mesaj: „Unde să căutăm majorităţile în altă parte, decât în Parlament? Zilele trecute s-a văzut, care au fost crizatorii", a spus Klaus Iohannis.
Nicoale Ciucă i-a chemat la Palatul Victoria pe unii dintre liberali cărora le-a cerut să lucreze la programul de guvernare. La sediul PNL s-a întâlnit deocamdată cu liderul UDMR, cel care era şi cel mai uşor de convins să îi dea votul de susţinere.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: „Astăzi nu am discutat de structură şi de portofolii, am discutat dacă putem continua împreună guvernarea şi răspunsul a fost Da"
Matematica parlamentară arată că voturile PNL şi ale celor de la UDMR nu sunt suficiente pentru investirea unui cabinet. De aceea, premierul desemnat va purta discuţii cu USR şi PSD.
Florin Cițu, preşedinte PNL: „Premierul desemnat este responsabil cu formarea majorităţilor pentru vot. Pentru susţinerea în Parlament se va discuta şi cu USR. Nu e niciun blat cu PSD".
Dar Nicolae Ciucă nu are o susţinere necondiţionată nici măcar în interiorul PNL. Liberalii i-ar fi transmis că lista miniştrilor se scrie la partid, nu la guvern, şi i-ar fi pus în vedere că nu vor vota nume care nu sunt agreate. Liberalii ar putea să cedeze doua portofolii – agricultura şi cultura – către UDMR, dar nu mai sunt dispuşi să renunţe la portofoliile de la justiţie, transporturi sau sănătate.
Premierul desemnat l-a sunat astăzi pe liderul USR, Dacian Ciolos, şi l-a anunţat că ar vrea să se întâlnească după ce va finaliza programul de guvernare. Discuţia a fost mai mult de politeţe, susţin surse politice. La PSD, Nicolae Ciucă nu a dat niciun telefon. Social-democraţii ar fi dispuşi să voteze plănuind ca în primăvara să îl demită.
Alfred Simonis, deputat PSD: „Ne lasă o marjă de manevră mai mică decât ne-am fi dorit. Suntem în război şi în război se fac cabinete de război, iar întreaga clasă politică trebuie să înţeleagă că e nevoie de un armistiţiu pentru o perioadă scurtă de timp până gestionăm situaţia din România".
Aflat la Bruxelles, şeful statului a explicat aceasta posibilă cooptare a PSD la guvernare dând vina pe liderii USR, pe care i-a catalogat folosind un termen care nu exista în Dicţionarul Explicativ al limbii române "crizatori".
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Coaliţia care a guvernat până acum nu a rezolvat aceste reforme, nu are rost să vă explic eu de la Bruxelles de ce nu au reuşit, dar zilele trecute s-a văzut care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme, au produs crize. Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorităţi decât în Parlamentul României. Cineva trebuie să guverneze şi cineva trebuie să sprijine Guvernul, prin majorităţi"
Planul premierului desemnat este ca săptămâna viitoare să meargă cu programul de guvernare în parlament, urmând ca apoi să fie audiaţi miniştri, iar joi să se dea votul de investire.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, negocieri, dacian ciolos, nicolae ciuca,
Dată publicare:
22-10-2021 20:04