Nemultumirile initiatorilor de partide politice cu 3 membri au ajuns la tribunal. Propunerea celor din partidul "Pirat"
Este scandal mare intre initiatorii noilor partide politice, unele infiintate cu doar trei membri, si Tribunalul Bucuresti. In lipsa unor dosare complete, anumite formatiuni au fost respinse de instanta si au pierdut startul alegerilor locale.
Altele spun ca degeaba au fost inregistrate pentru ca nu au reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi pentru a-si inscrie candiatul la primarie. Asa ca au atacat regula la Curtea Constitutionala.
Un personaj celebru al lui Caragiale punea o intrebare foarte importanta si actuala: "Eu cu cine votez?" La alegerile locale de anul asta, dilema lui ar fi fost si mai mare tinand cont ca la Tribunalul Bucuresti au fost depuse sute de cereri de infiintare a unor partide cu 3 membri.
Printre acestea am regasit si partidul "Noua Ordine Mondiala a Stapanului Alpha si Omega" daca vi se pare o denumire cel putin ciudata, aflati ca nici judecatorii nu au fost convinsi si au respins cererea.
Din cele aproximativ 200 de formatiuni care au cerut sa fie declarate partide, 137 au primit acceptul instantei.
Laura Andrei, presedintele Tribunalului Bucuresti: "Daca ar fi sa-i caracterizez printr-un cuvant pe cei care vin la noi cu astfel de cereri, cuvantul ar fi nerabdatori. Am depus cererea, mi se pune o stampila si gata sunt inregistrat ca partid politic. Sunt, marea majoritate total nepregatiti atunci cand vin si depun cererile."
George Epurescu, doctor in fizica, si activist in lupta impotriva exploatarii gazelor de sist, vrea sa intre pe scena politica.
George Epurescu, fondator al partidului ACASA: ''Pe 5 ianuarie 2016 am depus cererea de infiintare, in mod legal in 30 de zile Tribunalul trebuia sa se pronunte e un termen prevazut in lege, insa au refuzat sa comunice cu noi. Dupa 45 de zile am facut o cerere de urgentare a judecatii, ramasa iar fara raspuns."
Laura Andrei, presedintele Tribunalului Bucuresti: "Sunt dosare in care s-a aplicat tarziu, procedura de regularizare a durat si firesc au ajuns mai tarziu la sala de sedinta."
ACASA a devenit partid, dar n-a mai apucat sa se inscrie la alegerile locale de anul acestea pentru ca termenul limita trecuse. Altii au fost mai norocosi insa au dat peste o alta problema. Candidatul pentru orice primarie trebuie sa se bucure de sustinerea a 1 la suta din populatia localitatii.
Enorm, sustin in cor reprezentantii partidelor M10, 200 pentru Bucuresti, Noua Republica, PACT si UCDR: "Consideram ca numarul ridicat de semnaturi solicitate este discriminatoriu pentru initiativele politice noi si mentine monopolul partidelor politice vechi. "
Nemultumitii spun ca pentru Bucuresti, de exemplu, sunt necesare 18 mii de semnaturi in timp ce la Londra ar fi nevoie doar de 330 iar la Berlin de 250.
Cu totii s-au plans judecatorilor de la Curtea Constitutionala si au cerut ca acest prag de semnaturi sa fie dispara sau sa fie micsorat.
Claudiu Marginean, din Cluj, a facut acelasi lucru atunci cand a infiintat partidul Pirat.
Claudiu Marginean: "Cum vi se zice? Ni se spune pirati. O forma de protest ca nu suntem lasati sa ne impartasim fisiere. Daca eu vreau sa iti trimit tie o poezie, "catelus cu parul cret" sa nu pot, ca nu am platit drepturi de autor?"
In acest moment sunt inregistrate oficial la Tribunalul Bucuresti 118 partide.