Alegeri prezidentiale in Austria. Partidele traditionale, amenintate de un esec rasunator in fata unui extremist de dreapta
Austria isi alege duminica noul presedinte intr-un scrutin, cu valoare de test, in urma caruia partidele social-democrat si conservator, reunite intr-o mare coalitie din 2008, ar putea sa inregistreze un esec istoric.
Potrivit France Presse, favoritii acestui scrutin sunt reprezentantii unei formatiuni ecologiste si un candidat de extrema dreapta.
Astfel, circa 6,4 milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a desemna un succesor social-democratului Heinz Fischer, care isi incheie al doilea mandat si nu mai poate candida, scrie Agerpres.
Niciunul din cei sase candidati inscrisi in competitie nu este in masura sa castige din primul tur de scrutin, pentru care birourile de vot se vor inchide la ora locala 17h00 (15h00 GMT).
Potrivit sondajelor, scrutinul ar putea conduce la eliminarea candidatilor a doua mari partide traditionale, fostul ministrul social-democrat (SPOe) Rudolf Hundstorfer, creditat cu 15% din intentiile de vot, si ex-presedintele conservator al parlamentului (VP) Andreas Khol, cu 11% din intentii.
Favoriti pentru a ajunge in al doilea tur, prevazut pentru 22 mai, sunt fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen, creditat cu aproximativ 26% din intentii, si candidatul FPOe (extrema dreapta), Norbert Hofer (24%).
Cele doua mari partide traditionale, SPOe (social-democrat) si OeVP (conservator), care au controlat presedintia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ar putea iesi din cursa.
Candidatul Verzilor si cel reprezentand extrema dreapta ar putea sa profite de pe urma eroziunii de popularitate a celor doua partide, care guverneaza impreuna de opt ani, iar credibilitatea guvernului a fost zdruncinata de doua mari dosare: criza refugiatilor si cresterea somajului, potrivit expertilor.
'Ca in alte tari europene, asistam la o erodare a partidelor traditionale, care nu au reusit sa se reinnoiasca de zece ani si sa atraga noi alegatori', a comentat politologul Peter Hajek pentru AFP. 'in mod obisnuit, alegerile prezidentiale se axau pe personalitatea candidatilor. insa in acest an vor juca un rol si teme precum refugiatii sau somajul', a explicat Karin Cvrtila, de la institutul OGM.
Presedintele Austriei, ales pentru un mandat de sase ani ce poate fi innoit o singura data, cu un rol mai mult protocolar si moral, dispune totusi de puteri formale extinse: este seful armatei, numeste cancelarul si poate, in anumite circumstante, sa dizolve parlamentul.
Sursa: Agerpres
Etichete: presedinte, prezidentiale, alegeri, austria, scrutin,
Dată publicare:
24-04-2016 07:25