Motivul din cauza caruia Mihnea Motoc a renuntat la nominalizarea de la Ministerul de Externe

24-11-2014 21:02


Mihnea Motoc

Mihnea Motoc a renuntat sa mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe dupa ce sotia sa, judecatoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul ca i-ar crea ei o situatie de incompatibilite.

Sursele oficiale au declarat ca Iulia Motoc a sesizat ca, prin numirea sotului ei la conducerea unei institutii care este parte in numeroase procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra intr-o situatie de incompatibilitate prevazuta in regulamentul Curtii, potrivit Mediafax.

In aceste conditii, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Victor Ponta, care isi mentinea propunerea, si i-a spus ca, din acest motiv, va declina, in final, oferta de a ocupa un post de ministru. Premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate. Regulamentul CEDO stabileste ca un judecator nu poate fi parte a unui caz daca are un interes personal in acea speta, inclusiv prin intermediul sotului, parintelui sau altei rude apropiate, o relatie personala sau profesionala ori o relatie de subordonare cu vreuna dintre parti.

Iulia Motoc este judecator la CEDO din decembrie anul trecut, dupa ce anterior a fost judecator la Curtea Constitutionala. In toamna anului trecut, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a ales-o pe Iulia Motoc pentru functia de judecator la CEDO, dintre cele trei propuneri inainte de Romania, prin intermediul Guvernului. In iunie 2013, comisiile juridice si pentru drepturile omului reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului avizasera negativ candidatura Iuliei Motoc pentru functia de judecator la CEDO.

Luni, premierul Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe si l-a propus pentru aceasta functie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat in minister, propunere acceptata de presedintele Traian Basescu.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO