Noul ministru de Externe si cel al Culturii vor depune juramintele la Cotroceni abia dupa ce se intoarce Ponta din concediu

×
Codul embed a fost copiat

Noul ministru de Externe, Mihnea Motoc, si cel al Culturii, Csilla Hegedus, vor depune juramantul la Palatul Cotroceni abia dupa ce premierul va reveni din concediu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca, desi a acceptat cele doua numiri, in cazul ministrului de Externe trebuie evitata o situatie de incompatibilitate. Seful statului a declarat ca decretul de revocare a lui Mihnea Motoc din functia de ambasador trebuie contrasemnat de catre premier. El a precizat ca atunci cand se va intampla acest lucru, actele pentru numirea ca ministru de Externe se vor publica in MO si va avea loc ceremonia de investitura. Seful statului a tinut sa mentioneze ca a discutat cu Motoc, pe care il considera un bun ambasador si cu a carui numire in functia de ministru este de acord.

Basescu a mentionat ca pentru a nu intra in stare de incompatibilitate, inainte de numirea lui Motoc in Guvern acesta trebuie sa nu mai aiba calitatea de ambsador, fiind necesar un decret de revocare din functia de ambasador la UE.

El a explicat ca acest decret de revocare trebuie contrasemnat de catre premier. Presedintele a spus ca atunci cand aceasta contrasemnare va avea loc, actele se vor publica in Monitorul Oficial, iar ceremonia de investitura va avea loc.

Basescu: Fac apel la Guvern, prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget pe 2015

Citește și
Basescu Iohannis
Presedintele Traian Basescu il felicita pe Klaus Iohannis. Mesajul pentru castigatorul alegerilor prezidentiale
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in spatiul public sunt discutii extrem de consistente legate de cresterea taxelor, mentionand ca prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget pe 2015 si ca face un apel catre Guvern pe acest subiect.

Presedintele a declarat ca, dincolo de prioritatile pe care Parlamentul le-a exercitat in aceste zile, prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget, pentru ca atat companiile, firmele dar si cetatenii nu stiu cum sa isi proiecteze anul 2015 in lipsa bugetului si a informatiei despre cresterea sau nu a taxelor.

"Fac un apel la Guvern, faptul ca prim-ministrul nu e in Bucuresti nu e o scuza. Ministerele, impreuna cu Ministerul de finante, pot pregati si pune la dispozitia publicului proiectul de buget. In spatiul public sunt discutii extrem de consistente legate de cresterea taxelor, alocarile bugetare, pentru investitii pentru proiecte culturale, de mediu, sunt lucruri extrem de imprtante", a spus el.

Basescu: Sunt bucuros pentru voturile din Parlament; daca s-ar fi produs consecvent, eram in Schengen

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca saluta initiativa lui Klaus Iohannis si Victor Ponta carea a dus la voturile de marti din Parlament, mentionand ca daca aceasta s-ar fi produs consecvent, cand institutiile abilitate au avut astfel de solicitari, Romania ar fi fost in Schengen.

Basescu a afirmat ca saluta initiativa presedintelui ales, Klaus Iohannis, si a premierului Victor Ponta de a accelera procesul de respingere in Parlament a Legii amnistiei si gratierii si de a se raspunde pozitiv solicitarilor Justitiei in cazul unor parlamentari.

"Va asigur ca daca acest lucru s-ar fi produs in mod consecvent ori de cate ori institutiile abilitate au avut astfel de solicitari, Romania ar fi fost in Spatiul Schengen. Ma bucur mult ca in urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii, ci legea este stapanul lor si ca nu se se pot aseza deasupra legii doar ca sunt parlamentari", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

"Este, daca vreti, un regret al meu ca n-am reusit sa-i conving in cei 10 ani de mandat cat de important este sa nu blocheze justitia. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Sper ca de acum inainte vor fi consecventi pe astfel de probleme si ca vor crea partenerilor nostri convingerea ca nu a fost doar o intamplare de teama votului popular din 16 noiembrie, ci ca au inteles faptul ca Parlamentul si parlamentarii nu se afla deasupra legii", a mai spus Basescu.

Basescu: Ambasadorii de la Londra, Paris, Roma, Madrid si Berlin au cerut MAE noi sectii de votare

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca ambasadorii din Marea Britanie, Franta, Italia, Spania si Germania au cerut MAE marirea numarului de sectii de votare, astfel ca nu lor li se pot reprosa problemele din 16 noiembrie cand numerosi romani din diaspora nu au putut vota.

Basescu a precizat ca a cerut, dupa incheierea votului de duminica, informatii de la ambasadori privind organizarea scrutinului si ca a primit "in copie" solicitarile pe care sefii misiunilor diplomatice din Marea Britanie, Franta, Italia, Spania si Germania le-au facut catre Ministerul de Externe.

"Toti ambasadorii au solicitat prin MAE marirea numarului de sectii de votare, aducand si necesarul de argumente. As vrea ca romanii sa stie ca ambasadorii au informat corect asupra nevoii de marire a numarului de sectii de votare, de crestere a capacitatii de primire a cetatenilor care doresc sa-si exprime dorinta de vot", a afirmat Basescu.

"Daca este ceva de reprosat nu este de reprosat ambasadorilor nostri din tarile in care au fost probleme", a mai spus seful statului.

Basescu: Nu pot avea obiectii pentru sefia Culturii, desi am vazut dezbateri privind fonduri

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu poate avea obiectii in privinta persoanei propuse pentru sefia Culturii, Hegedüs Csilla, pentru ca este a doua propunere, desi a precizat ca a vazut in spatiul public dezbateri cu privire la afacerea acesteia legata de bani europeni.

"Cu propunerea pentru functia de ministru al Culturii nu pot avea obiectii. Este a doua propunere, chiar daca am vazut in spatiul public dezbateri cu privire la afacerea domniei sale, a familiei legata de bani europeni", a spus Traian Basescu, despre propunerea premierului pentru portofoliul Culturii si a functiei de vicepremier, in persoana reprezentantei UDMR, Hegedüs Csilla.

Presedintele a continuat: "Curtea Constitutionala ma obliga sa semnez decretul pentru a doua propunere pe care o face Guvernul. In aceasta situatie, responsabilitatea este integrala a celor care au facut cea de a doua propunere, eu nu o pot respinge".

Seful statului a mentionat ca, imediat ce sunt indeplinite conditiile si pentru Mihnea Motoc, va trimite spre Monitorul Oficial, pentru ca si decretul pentru numirea de la Cultura este deja semnat si le va trimite la Monitorul Oficial pentru a fi publicate.

Basescu: Am aprobat marirea contributiei Romaniei in Afganistan cu 450 de militari in 2015

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a aprobat marirea contributiei Romaniei in Afganistan, cu maximum 450 de militari pentru anul viitor, acestia urmand sa indeplineasca misiuni de protectie a fortelor din vecinatatea Aeroportului Kandahar.

Seful statului a precizat ca, in cursul zilei de miercuri, la solicitarea MApN, a vicepremierului Gabriel Oprea, a ministrului Finantelor, a ministrului Bugetului si a premierului Victor Ponta a aprobat "un memorandum prin care pentru anul 2015 Romania isi mareste contributia cu militari in Afganistan cu maxim 450 de militari".

"In momentul de fata avem la dispozitia operatiunii Resolute Support 200 de militari care vor fi instructori in anul 2015 pentru fortele afgane si, in acelasi timp, prin memorandumul de astazi, ne asumam si misiunea de protectie a fortelor in perimetrul si in vecinatatea Aeroportului Kandahar, ceea ce inseamna 420 de militari peste cei 200 deja aprobati, care, din 15 martie, isi vor incepe misiunea de protectie a fortelor la Kandahar", a anuntat Basescu.

El a mai spus ca pe langa cei 420 de militari vor mai fi trimisi in Afganistan 20 de militari pentru asigurarea segmentului logistic, la care se adauga "o rezerva de 9 militari in cazul in care la compartimentul logistic vor fi nevoi mai mari".

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 5 septembrie, dupa Summit-ul NATO din Tara Galilor, ca Romania a primit solicitarea de a prelua paza aeroporturilor din Kandahar si Kabul, el aratand ca se va discuta in CSAT despre preluarea pazei unuia dintre aeroporturi, necesarul fiind de 400 militari dislocati.

"Romania s-a angajat sa participe la operatiunea Resolute Support pentru Afganistan cu 220 de militari, 200 de instructori si 20 politie militara. Intre timp, am primit solicitari sa preluam si paza a doua aeroporturi - Kandahar si Kabul", a precizat Basescu.

Basescu: Am facut solicitarea pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru David 

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a facut solictarea pentru inceperea urmaririi penale pe numele lui Cristian David, suspectat de incasarea unei mite de 500.000 de euro, precizand ca decizia nu inseamna ca acesta este vinovat, dar va merge in fata procurorilor pentru clarificari.

Potrivit presedintelui , in documentatia trimisa de Parchetul General, provenita de la DNA, se arata ca David ar fi suspect pentru incasarea unei mite de 500.000 de euro, pentru a inlesni emiterea de catre un prefect a unui titlu de proprietate, pentru o suprafata de teren intravilan de circa 15 hectare.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca "decizia sa nu inseamna ca domnul Cristian David este vinovat", iar acesta "va merge in fata procurorilor pentru a clarifica daca a primit sau nu mita de 500.000 de euro pentru inlesnirea titlului de proprietate pentru o persoana fizica, pentru 15 hectare de teren".

DNA a cerut pe 10 noiembrie aviz de la presedinte pentru urmarirea penala a fostului ministru al Internelor, Cristian David, pentru luare de mita si spalare de bani, existand suspiciuni ca ar fi primit 500.000 de euro pentru ca o persoana sa primeasca titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzau.

David a declarat ca nu a fost implicat in emiterea vreunui document privind dreptul de proprietate.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Traian Basescu a semnat numirile lui Mihnea Motoc si Csilla Hegedus la Externe si Cultura
Traian Basescu a semnat numirile lui Mihnea Motoc si Csilla Hegedus la Externe si Cultura

Presedintele Traian Basescu a semnat decretele privind numirea lui Mihnea Motoc in functia de ministru de Externe si a lui Hegedüs Csilla ca ministru al Culturii, ceremonia de depunere a juramantului urmand sa aiba loc miercuri.

Presedintele Traian Basescu il felicita pe Klaus Iohannis. Mesajul pentru castigatorul alegerilor prezidentiale
Presedintele Traian Basescu il felicita pe Klaus Iohannis. Mesajul pentru castigatorul alegerilor prezidentiale

Presedintele Traian Basescu l-a felicitat, luni, pe cel care ii va lua locul la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis, pentru victoria obtinuta la alegerile prezidentiale, in fata lui Victor Ponta.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.