Lovitură de teatru în Parlament. PSD nu a avut majoritate ca să aprobe citirea moțiunii

×
Codul embed a fost copiat

Lovitură de teatru în Parlament. Şedinţa plenului în care era programată citirea moţiunii de cenzură a fost suspendată, după ce opoziția a respins prin vot programul şi ordinea de zi, fiind înregistrate 182 voturi "pentru" şi 194 "contra".

Știrea este în curs de actualizare!

Astfel, moțiunea de cenzură nu a mai fost citită, așa cum doreau social-democrații, după ce ordinea de zi prin care urma să se aprobe citirea moțiunii a fost respinsă!

După suspendarea şedinţei, preşedintele Camerei Marcel Ciolacu a declarat că, în aceste condiţii, votarea moțiunii nu mai poate avea loc sâmbătă. ”Matematic, PSD în acest moment nu are majoritate”, a mai spus Ciolacu.

Citește și
Sedinta in plen a Camerei Deputatilor
Moţiunea de cenzură, depusă dar necitită. Planul prin care PSD vrea să salveze Guvernul
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

La începutul ședinței, deputatul PNL Raluca Turcan a cerut ca votul să aibă loc luni, nu sâmbătă, dar preşedintele de şedinţă Florin Iordache a refuzat să supună la vot cererea, supunând la vot ordinea de zi iniţială.

Inițial, Florin Iordache a anunțat că moțiunea de cenzură va fi citită astăzi și votată sâmbătă de la ora 11.00. Această decizie a fost luată cu 13 voturi ”pentru” din partea parlamentarilor PSD, după ce parlamentarii de la PNL și PRO România au ieșit din sală, ca să nu asigure cvorumul necesar.

Cu toate acestea, social-democrații l-au adus la ședința BPR pe  deputatul minorităților, Dragoş Gabriel Zisopol, pentru a reface cvorumul, iar ședința s-a reluat.

”Ședința a rămas fără cvorum. La un moment dat nu mai avea cvorum. În mod normal președintele de ședință, domnul Meleșcanu, trebuia să suspende ședința și să o reconvoace pentru o altă zi sau altă oră. Nu a făcut acest lucru. Acest fapt, în sine, a fost un abuz.” - a acuzat deputatul USR Stelian Ion.

Nu contează ce au votat, pentru că ceea ce au votat ei este ilegal şi împotriva regulamentului", a precizat și liderul Pro România Victor Ponta.

Pe de altă parte, cei din opoziție spun că este posibil ca, totuși, votul moțiunii să nu se desfășoare sâmbătă. Ei au o problemă în a-și mobiliza oamenii sâmbătă, deoarece mulți sunt plecați prin țară. CITIȚI AICI ce strategie are opoziția ca să NU se voteze sâmbătă moțiunea de cenzură!

Cronologia evenimentelor, miercuri, 2 octombrie, LIVE UPDATE:

 

ora 15.45 Plenul celor două Camere ale Parlamentului a respins, prin vot, programul ordinii de zi prin care urma să se aprobe citirea moțiunii de cenzură. Astfel, opoziția a demonstrat că PSD nu mai are majoritate!

ora 15.15 Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în şedinţă comună pentru citirea moţiunii de cenzură. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 392 de parlamentari.

ora 14.30 Încă o lovitură pentru președintele PSD Viorica Dăncilă, înainte de moțiune.

Doi deputați PSD pleacă la partidul lui Victor Ponta, PRO România. DETALII aici.

ora 12.30 Partidul Social Democrat atrage atenţia asupra unei ''noi ameninţări din partea Opoziţiei că, odată ajunşi la guvernare, vor tăia masiv veniturile românilor''.

"Sfătuitorul preşedintelui Iohannis şi partenerul liberalei Hilde Brandl anunţă că 400.000 de bugetari vor fi daţi afară dacă PSD pleacă de la guvernare! Afaceristul Dragoş Anastasiu anunţă şi că plata pensiilor şi salariilor conform actualei legi nu se va mai întâmpla, deci oamenii nu îşi vor mai putea primi banii. Este o nouă ameninţare din partea Opoziţiei şi a celor apropiaţi lor că, odată ajunşi la guvernare, vor tăia masiv veniturile românilor! Este motivul pentru care nu au vrut să semneze Pactul pentru bunăstare şi motivul pentru care îşi doresc să preia puterea: să aducă ţara în sărăcie şi să elimine orice politică de sprijin pentru români pe care Partidul Social Democrat a implementat-o până acum", susţine PSD, pe Facebook.

ora 12.10 Liderul grupului deputaţilor PMP, Emil Paşcan, a atras atenţia că în cele trei decenii care au trecut de la Revoluţie nu a existat vreo moţiune de cenzură în Parlament care să fie dezbătută şi votată în weekend, el acuzând PSD că "uzitează de instrumente jenante".

"Se operează cu aceleaşi instrumente din vremea penalului, condamnatului Dragnea, cu aceleaşi tertipuri ieftine. În trei decenii nu a existat un vot pe moţiune de cenzură în weekend. Încearcă tot felul de tertipuri procedurale, tot felul de şicane. Asta le este caracteristic. Nu au învăţat cei de la PSD nimic din palmele pe care le-au primit în ultima vreme de la poporul român şi uzitează de aceleaşi instrumente penibile, jenante, demonstrând că au rămas în continuare un partid nereformat, incapabil să se reformeze, un partid cu apucături infracţionale. Cam ăsta este PSD în momentul de faţă şi vom face tot ce ne stă în putinţă ca să dejucăm această manieră PSD de a proceda, de a, pur şi simplu, sfida colegii, de a ne batjocori pe toţi, de a ne umili prin faptul că au o majoritate pe care o utilizează într-un mod absolut penibil, jenant şi ticălos'', a spus Paşcan.

ora 12.00  Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, susţine că "Guvernul Dăncilă nu mai are majoritate".

"Nu vă spunem acum exact care sunt paşii. Cert este că vom demonstra în fiecare zi de acum încolo că Guvernul Dăncilă nu mai are legitimitate prin susţinere parlamentară. Veţi vedea ce se va întâmpla sâmbătă, vom anunţa deciziile noastre, însă nu vom mai permite ca Parlamentul României să fie capturat de o grupare cu un comportament tipic infracţional, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani şi jumătate", a afirmat Turcan.

Liderul liberal a mai spus că Florin Iordache contează mai puţin în momentul de faţă, întrucât acesta conduce "abuziv şi doar la şmecherală".

"Ceea ce spune domnul Florin Iordache contează mai puţin în momentul de faţă, întrucât, în momentul de faţă, domnia sa conduce abuziv şi doar la şmechereală. Ceea ce va face Opoziţia va fi exact în stilul şi în spiritul responsabilităţii maxime ca fiecare pas în Parlamentul României să asigure un succes în demiterea acestui Guvern falimentar", a menţionat Raluca Turcan.

ora 11.50 Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a declarat că, indiferent de ziua şi ora programată pentru dezbaterea moţiunii de cenzură, parlamentarii USR vor veni la Parlament.

"Am vorbit cu colegii, i-am mobilizat pe toţi: că pun sâmbătă, că pun duminică, că pun noaptea, dacă pun la 3 dimineaţa, parlamentarii USR vor veni la Parlament. În rest, deciziile cu privire la strategie vor fi comune ale Opoziţiei astfel încât moţiunea de cenzură să treacă. Ăsta este obiectivul principal. Sigur că e o strategie a PSD. Ei cred că au făcut o mare realizare astăzi punând această şedinţă pentru votul moţiunii sâmbătă. Vom vedea că moţiunea va trece. Vom găsi mijloacele procedurale astfel încât moţiunea să treacă", a afirmat Stelian Ion, potrivit Agerpres.

Întrebat despre lipsa a doi membri ai Opoziţiei, miercuri, de la şedinţa Birourilor permanente reunite (Silvia Dinică - USR şi Tanczos Barna - UDMR), Stelian Ion a spus:

''S-a consemnat şi pe stenograma şedinţei. A început şedinţa cu cvorum, după care, prin plecarea unor parlamentari PSD, şedinţa a rămas fără cvorum. În mod normal, preşedintele de şedinţă trebuia să suspende şedinţa şi să o reconvoace. (...) Nu a făcut acest lucru şi acest fapt în sine a fost un abuz. Colegii noştri nu puteau să asigure ei cvorumul pentru ca PSD să îşi realizeze obiectivul. A fost o chestiune strategică. Reprezentanţii PSD s-au reîntors în sală. A fost o chestiune cu tactică".

ora 11.30 Preşedintele PRO România, Victor Ponta, a declarat că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi dezbătută şi votată lunea viitoare, susţinând că în Birourile permanente reunite s-a votat împotriva regulamentului.

"Prin forţa raţiunii, dincolo de Iordache şi alţii, mai suntem oameni normali, o să o dezbatem şi o să votăm luni (...). Nu contează ce au votat, pentru că ceea ce au votat ei este ilegal şi împotriva regulamentului", a precizat Ponta, după şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.

ora 11.00 Bugetul arată foarte bine în acest moment, dar, dacă trece moţiunea de cenzură, nimeni nu va putea să închidă bugetul pentru anul viitor, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

ora 10.30 Moţiunea intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!" va fi citită miercuri, la ora 15,00, a declarat vicepreşedintele Camerei, Florin Iordache.

"Cele două Birouri permanente reunite au stabilit pentru astăzi citirea şi sâmbătă, la ora 11,00, dezbaterea şi votul. Dacă nu va fi cvorum sâmbătă, va urma un nou Birou permanent reunit, care va stabili o altă dată de dezbatere a moţiunii. Dar programul pe care l-am stabilit astăzi este cel cu citire la ora 15,00 şi sâmbătă la ora 11,00 - dezbatere şi vot. Eu am invocat următorul lucru: cei 237 care au semnat înseamnă că au şi citit ceea ce au semnat. În consecinţă, se pot exprima şi sâmbăta şi vinerea şi joia. Deci care este diferenţa că exprimă votul vinerea sau sâmbăta sau duminica? Au mai fost moţiuni de cenzură care au fost citite şi duminica. Din câte ştiu eu, dacă există o urgenţă pentru a debarca acest Guvern, putem veni şi sâmbătă, putem veni şi duminica şi aşa mai departe", a spus Iordache, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, "regulamentar, ziua de sâmbătă vine exact la trei zile de la prezentare".

"Înţeleg că este o urgenţă să fie debarcat acest Guvern. Pentru noi este o urgenţă să arătăm că aceşti 237 care au semnat nu vor vota. Noi spunem foarte clar că această moţiune de cenzură nu are nici substanţă şi nici nu poate convinge, deci nu poate fi adoptată", a adăugat Iordache.

Ce strategie are Opoziția ca să NU voteze sâmbătă moțiunea

 

Liderii opoziției spun că se vor face multe negocieri politice inclusiv sâmbătă, când ar trebui să aibă loc votarea moțiunii de cenzură. Cei de la PSD au doar 206 parlamentari pe care pot conta dar, de asemenea, afirmă că se bazează pe mulți ”patrioți” de la alte partide, care vor fi în sală și vor vota alături de ei.

Cu toate acestea, este greu de crezut că așa se va întâmpla, în condițiile în care inclusiv astăzi au fost parlamentari de la PSD care au anunțat că pleacă la alte partide sau rămân independenți, iar cei din opoziție, adică liberalii, negociază intens cu cei din PSD care sunt nemulțumiți și le promit funcții.

De altfel, și Dăncilă le-a cerut miniștrilor într-o ședință informală să se implice personal ca fiecare dintrenei să convingă măcar câte un parlamentar să nu voteze moțiunea de cenzură.

Pe de altă parte, cei din opoziție spun că este posibil ca, totuși, votul moțiunii să nu se desfășoare sâmbătă. Ei au o problemă în a-și mobiliza oamenii sâmbătă, deoarece mulți sunt plecați prin țară. Din acest motiv, cei din PNL, UDMR și partidul lui Victor Ponta se gândesc să stea în afara sălii de plen și să le arate celor din PSD că nu sunt suficient de mulți ca să asigure cvorumul de ședință.

Planul de sâmbătă al PSD-ului

 

Social-democrații au încercat și marți seara forțarea unei ședințe de BPR, dar nu au reușit să aibă cvorum, iar moțiunea de cenzură a fost depusă, dar nu a mai fost citită.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunţat încă de marţi seara că moţiunea de cenzură ar putea să fie votată sâmbătă. În acest fel, social-democrații speră că vor scădea șansele ca moțiunea să fie adoptată, pentru că - sâmbăta - mulți parlamentari sunt plecați în teritoriu sau în delegații.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Planul PSD pentru combaterea moțiunii de cenzură. Social-democrații ar vrea să voteze sâmbătă
Planul PSD pentru combaterea moțiunii de cenzură. Social-democrații ar vrea să voteze sâmbătă

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunţat marţi seara că moţiunea de cenzură ar putea să fie votată sâmbătă.

Moţiunea de cenzură, depusă dar necitită. Planul prin care PSD vrea să salveze Guvernul
Moţiunea de cenzură, depusă dar necitită. Planul prin care PSD vrea să salveze Guvernul

Liberalii au depus moţiunea de cenzură marţi seară şi cred că Viorica Dăncilă nu va mai fi premier pentru mult timp.

Moţiunea de cenzură a fost depusă. Are cu 4 semnături mai mult decât ar fi necesare
Moţiunea de cenzură a fost depusă. Are cu 4 semnături mai mult decât ar fi necesare

Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, a fost depusă astăzi în Parlament.

Vești rele pentru Dăncilă. Doi deputați PSD demisionează din partid înainte de moțiune
Vești rele pentru Dăncilă. Doi deputați PSD demisionează din partid înainte de moțiune

Deputatul Mihăiţă Găină a informat marți conducerea forului legislativ că a demisionat din PSD şi nu va mai activa în grupul parlamentar al social-democraţilor.

Premierul Viorica Dăncilă: ”Nu vor fi pesediști care vor vota la moțiunea de cenzură”
Premierul Viorica Dăncilă: ”Nu vor fi pesediști care vor vota la moțiunea de cenzură”

Premierul Viorica Dăncilă se arată convinsă în continuare că moțiunea de cenzură care va fi depusă de opoziție nu va fi adoptată în plenul Parlamentului, în ciuda asigurărilor date de liderul PNL Ludovic Orban.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.