Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă a fost respinsă. 200 voturi favorabile dintre cele 233 necesare

viorica dancila in parlament, nicolae badalau ii saruta mana
Inquam Photos / George Calin

Moţiunea de cenzură "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot" a fost respinsă, marţi, de Parlament. Au fost înregistrate doar 200 voturi favorabile, fiind necesare 233 pentru ca moţiunea să fie fost adoptată. 

Imagini cu votul din Parlament: 

 

UPDATE 17:36 Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă cu 200 voturi ”PENTRU”, 7 ”ÎMPOTRIVĂ” și 3 ABȚINERI, potrivit rezultatului votului.  "Moţiunea de cenzură nu a întrunit voturile necesare pentru a fi adoptată", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu

Citește și
Ludovic Orban
Pe câte voturi se bazează PNL pentru a trece moțiunea de cenzură împotriva Guvernului
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

UPDATE 17:28 Votul s-a încheiat! 

UPDATE 16:30 Discursurile din Parlament au luat sfârșit, acum se va vota moțiunea de cenzură.

Votul este secret cu bile.

Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 233 de voturi favorabile.

UPDATE 16:00 Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat, în plenul reunit, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că Guvernul condus de Viorica Dăncilă este „Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit şi îl serveşte” şi că cel puţin încă doi miniştri „ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea”.

„Tot ce am scris în moţiunea de cenzură şi am spus în ultimii doi şi jumătate - că guvernaţi în favoarea infractorilor, împotriva românilor şi în neştiinţă uluitoare - v-au confirmat-o oamenii la vot. În 26 mai oamenii au dat un vot foarte clar împotriva persoanei care a asigurat patronajul guvernului Dăncilă, care a decis personal componenţa acestui guvern care l-a servit şi îl serveşte şi împotriva ticăloşiilor PSD-ALDE ridicate la rang de politică de stat”, a afirmat Turcan.

Ea a spus că „oamenii au dat un vot cu năduf”.

„Nu încercaţi să vă derobaţi de responsabilitate şi să veniţi azi apretaţi. Sunteţi Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit şi îl serveşte şi cel puţin încă doi miniştri ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea”, a mai afirmat Raluca Turcan.

Prim-vicepreşedintele PNL a acuzat Guvernul că minte atunci când arată că în România curge lapte şi miere.

„E limpede pentru toată lumea şi nu mai puteţi face nimic decât să înghiţiţi în sec şi să plecaţi. Votul la referendum a fost împotriva acestui guvern”, a mai spus Turcan.

„În urma acestei moţiuni de cenzură, premierul nu iese nici mai competent, nici decis să facă lucrurile în interesul românilor, poate doar mai hotărât să folosească pârghiile puterii în interes partizan”, a subliniat Raluca Turcan.

”Oricând dintre cei care şi-au asumat moţiunea de cenzură putem oferi României un guvern care în următoarea perioadă:
- Să nu plătească dobânzi de 15 mld. de lei la datoria publică, echivalentul a 900 de kilometri de autostrada la şes;
- Un guvern care să pună ordine în fondurile europene şi să le transforme în principala resursă de dezvoltare, concomitent cu investiţiile publice;
- Un guvern care să facă legal studiile pentru demararea construcţiilor de autostradă şi să FOLOSEASCĂ banii europeni puşi la dispoziţie;
- Un guvern care împreună cu Parlamentul să rezolve votul prin corespondenţă, să corecteze legislaţia pe justitie, să diminueze abandonul şcolar şi analfabetismul funcţional, inechitatea între salariaţi”, a spus Turcan.

Ea a combătut şi ideea potrivit căreia, odată cu dispariţia politică a lui Liviu Dragnea, şi PSD şi ALDE s-au rebotezat şi au devenit ”neprihăniţi şi ştiutori de carte”, ”Guvernul apretat Viorica Dăncilă”.

”Nimic mai fals, pentru că tot: - Dl. Oprişan împarte resursa publică în interesul baronilor locali; - Tot doamna Andronescu politizează instituţiile de învăţământ cu evaluări falsificate în scop direct partizan; - Tot domnul Iordache gestionează agenda legislativă cu învârteli în favoarea infractorilor; - Tot domnul Meleşcanu rămâne apărătorul drepturilor fundamentale ale românilor din străinatate; - Tot domnul Teodorovici va gestiona cel mai mare jaf din istoria post-decembristă, prin suveica financiară pe care o intitulaţi Fondul Suveran de Investiţii, care nu este altceva decât o modalitate de a privatiza pe şest şi pe bani puţini companii strategice pentru România; - Tot Carmen Dan ar rămâne la cârma ministerului represiunii naţionale, oferind informaţii false şi folosind armele din subordine pentru reprimarea oamenilor de bună credinţă care nu au altă vină decât că refuză PSD-izarea României după modelul brevetat la Teleorman; - Tot celebrul procuror politic de la secţia de investigare a magistraţilor va înclina balanţa la Curtea Constituţională; - Tot veţi pune mâna nesătulă pe BNR, TVR, DNA, Parchetul General, Înalta Curte de Casaţie. Cât despre doamna Dancila, cu siguranţă va rămâne aceeaşi: cu false pusee de independenţă, dar total dependentă de frăţia baronilor şi apărătorilor corupţilor”, a declarat deputatul liberal.

”În ce ţară un premier care recunoaşte abia acum că nu a avut niciun cuvânt de spus la alcătuirea bugetului României pe anul în curs ar mai rămâne vreo secundă în funcţie? Sau ar mai primi susţinere în interiorul partidului de care aparţine? Acestea fiind spuse, nimeni serios şi responsabil nu ne-ar ierta dacă nu am încerca măcar să dăm acest guvern afară de la guvernare! Nimeni nu ne-ar putea ierta dacă am face calcule politice meschine când ţara este îngenuncheată şi românii sunt confruntaţi zilnic cu dilema dacă să mai rămână în ţară sau nu, dacă mai merită să încerce sau nu. Realitatea esta că românii au iniţiat această moţiune de cenzură în
26 mai, iar Partidul Naţional Liberal şi colegii din opoziţie s-au angajat să transpună în realitate voinţa poporului. Acesta a fost votul obţinut din partea cetăţenilor acestei ţări. (...)Noi, semnatarii acestei moţiuni, astăzi punem în aplicare mandatul dat de oameni în 26 mai, în sensul îndepărtării de la guvernare a PSD şi al asumării, dincolo de orgolii politice, a reconstrucţiei responsabile a României.

UPDATE 15:30 Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, în plenul reunit, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că românii nu mai vor un guvern girat de penali, iar actualul guvern e creat după chipul şi asemănarea creatorului său.

„Acest guvern nu trebuia să guverneze vreodată România, a fost o greşeală de la bun început, a fost creaţia unui om care a crezut că e mai presus de lege. România este o ţară în care nimeni nu e mai presus de lege. Coincidenţa nefericită e că acest guvern s-a suprapus peste un moment care trebuia să fie de glorie pentru noi: preşedinţia Consiliului UE”, a spus Barna.

„Nu avem şomaj pentru că anul trecut a fost an cu natalitate cea mai mică din ultimii 50 de ani. România se mută în străinătate. Practic, alungaţi românii din ţară. Vă îndemn să începeţi să ascultăţi voinţa românilor pentru că de doi ani şi jumătate nu aţi făcut-o”, a mai declarat Liderul USR.

Dan Barna a subliniat că „românii nu mai vor un guvern girat de penali”.

„Acest guvern e creat după chipul şi asemănarea creatorului său şi nu vă doresc soarta dlui Dragnea, dar ne dorim dreptate pentru toţi cei care au fost abuzaţi, bruscaţi în 10 august şi în alte momente”, a menţionat Barna.

„Dacă veţi refuza încă o dată să ascultaţi ce spune majoritatea românilor, viitorul dvs politic va fi sumbru. Lucrurile se schimbă în România, o nouă clasă politică e vie şi activă”, a spus liderul USR.

UPDATE 14:55 Premierul Dăncilă a apărat, în discursul său, realizările Guvernului pe care îl conduce. "Sunt mulți români care au reușit în acești doi ani și jumătate să își cumpere o mașină. O dovedește creșterea explozivă a numărului de înmatriculări auto", a spus ea.

UPDATE 14:25  Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că moţiunea de cenzură nu are şanse de reuşită, precizând că parlamentarii ALDE nu au părăsit partidul, în pofida ofertei de posturi de miniştri primite de la liderul PNL, Ludovic Orban.

"Împreună cu cei din Coaliţie, am dat asigurări că această moţiune nu trece. Este un exerciţiu democratic al Opoziţiei. Respect acest drept. Au creat o aşteptare care mie mi se pare că s-a ridicat la cote mult prea înalte decât realitatea politică, moţiunea va cădea cu succes. (...) Domnul Orban a încercat acum oferindu-le nici mai mult, nici mai puţin posturi de miniştri, în toamnă bănuiesc că le dă altora posturi de miniştri, colegilor lui, aşa că nu va mai avea ce să le ofere", a spus Tăriceanu înaintea şedinţei comune în care se dezbate moţiunea", a spus Tăriceanu.

UPDATE 14:10 Ședința din Parlament în care se va vota moțiunea de cenzură a început.

În sală sunt prezenți 250 de parlamentari.

UPDATE 13:45 Potrivit unor surse politice, PNL ar mai avea nevoie de 11 voturi pentru că moţiunea să treacă.

UPDATE 11:00 Parlamentarii PSD ar putea vota la moţiune, a precizat deputatul Valeriu Steriu.

Întrebată, la Palatul Parlamentului, dacă are emoţii în privinţa moţiunii de cenzură, Dăncilă a spus: "Nu am nicio emoţie. Am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianţă".

Ea a adăugat că nu este nevoie de o nouă întâlnire, înainte de moţiune, cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, sau cu parlamentarii PSD.

"Nu cred că este nevoie, sunt oameni în care am încredere, oameni care dau dovadă de foarte multă responsabilitate şi astăzi vom vedea rezultatul", a afirmat ea.

Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot" va fi dezbătută şi votată marţi de plenul reunit al Parlamentului.

Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează, marţi, începând de la ora 14.00, moţiunea de cenzură a opoziţiei. Este nevoie de 233 de voturi favorabile pentru ca Guvernul să cadă.

Parlamentul dezbate şi votează moţiunea de cenzură, marţi, de la ora 14.00.  Votul și dezbaterea vor fi transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro. Până în acest moment, opoziția se bazează pe 214 - 215 voturi, din cele 233 necesare adoptării ei, potrivit lui Ludovic Orban.

”Până acum suntem, pe calculele pe care le avem, pe un scor nu foarte departe de cele 233 de voturi necesare. În momentul de faţă ne bazăm pe 214 - 215 voturi, în condiţiile mobilizării exemplare a tuturor parlamentarilor care sunt implicaţi în susţinerea moţiunii de cenzură”, a declarat vineri Orban. Potrivit acestuia, șansele moţiunii de cenzură de a fi adoptată în Parlament sunt mai mari decât la restul demersurilor făcute de la începutul legislaturii, în 2016. Liderul liberal a adăugat că negocierile individuale vor continua până în ultima zi.

Camera Deputaţilor şi Senatul vor dezbate şi vota, marţi, în plen reunit, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură prin care partidele de opoziţie vor demiterea Guvernului Dăncilă. PSD a anunţat că va asigura cvorumul de şedinţă, însă nu va vota moţiunea. În ceea ce priveşte ALDE, parlamentarii partidului nu vor vota la moţiunea de cenzură, a anunţat liderul grupului senatorilor ALDE Daniel Zamfir.


Traian Băsescu: Nu va trece moţiunea de cenzură, dar dacă PNL nu o depunea era penibil
 

Traian Băsescu a declarat că moţiunea de cenzură nu va trece, însă liberalii trebuiau să o depună, pentru că altfel „erau penibili”, având în vedere că tema lor de campanie a fost „jos Dragnea, jos PSD”.


„Nu va trece moţiunea, însă opoziţia nu avea ce să facă. Tema preşedintelui PNL în campanie internă a fost jos Dragnea, jos PSD, ori dacă nu depuneau o moţiune de cenzură erau penibili. Au depus-o, dar din păcate nu va trece. Va fi un motiv de consolidare a zdruncinatului PSD şi ALDE. Vor spune la vot – suntem puternici, nu putem fi daţi jos”, a declarat Traian Băsescu, luni seară, la digi24.

Acesta a adăugat că este deranjat de abordarea PNL de a negocia individual cu oameni din PSD pentru moţiunea de cenzură, în contextul în care partidul blama astfel de practici în trecut.

„Pe mine mă deranjează chestia asta cu negociem individual cu oameni din PSD. Exact ce afişăm ca opoziţie noi nu luăm parlamentari de la putere, exact aia facem. Ce e cu sesiunea asta de mercato de parlamentari? Acuzăm orice altfel de acţiune de genul acesta, dar acum e bună. Datorită modului cum s-a desfăşurat campania pe tema jos PSD, PNL n uavea ce să facă, trebuia să depună o moţiune pentru că altfel se descalifica în faţa propriului electoral”, a explicat Băsescu.

Senatorul PMP a adăugat că „plan comun nu există în opoziţie, dar foarte probabil îi va strânge nevoia, ca şi pe mine, iar soluţia e să bată PSD la locale. PSD nu are om cu care să îl bată pe Iohannis la prezidenţiale”.


Mihai Fifor, despre opoziţie: PSD nu va lăsa ţara pe mana acestor impostori. Moţiunea nu va trece!
 

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Mihai Fifor critică moţiunea de cenzură a opoziţiei, pe care o acuză că nu are o propunere serioasă de guvern, de prim-ministru, un program de guvernare şi dă asigurări că PSD nu va lăsa ţara pe mana acestor impostori, iar moţiunea nu va trece!


”Ei zic doar „Jos PSD” dar niciunul nu e în stare să ofere ceva bun pentru români. Nicio propunere de guvern, nicio propunere serioasă de prim-ministru, niciun program de guvernare. Vor doar să dărâme, dar nu sunt în stare să construiască nimic. România nu îşi permite o astfel de aventură. Asta ne uneşte! PSD nu va lăsa ţara pe mana acestor impostori. Moţiunea nu va trece!”
, afirmă Fifor, invocând declaraţii ale liderilor opoziţiei şi ale preşedintelui Klaus Iohannis.

El se întreabă ce vor să facă pentru români cei care au depus moţiunea împotriva Guvernului, considerând că nimeni nu răspunde la această întrebare.

”Orban zice că ar vrea prim-ministru, dar Tudose spune că el ar fi mai potrivit. Ca să îi împace, consilierul preşedintelui PNL spune că ar fi mai bine să rămână PSD la Guvernare. Barna de la USR vine cu alte năzbâtii: nu vrea la guvernare, dar vrea anticipate. Se ceartă şi pe Constituţie.Presedintele Iohannis vrea revizuire restrânsă, doar pe referendum, USR vrea revizuire lărgită. Domnul Iohannis zice că vrea consens naţional, dar nu-i iese decât un simulacru de pact al Opoziţiei”, afirmă preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Ovidiu Raeţchi: PSD vrea modificarea atribuţiilor Poliţiei, în comisii, în timpul moţiunii de cenzură
 

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat că PSD a convocat, pentru marţi, simultan cu votul asupra moţiunii de cenzură, şedinţa comună a Comisiilor juridică şi de apărare ale Camerei pentru discutarea proiectului de lege iniţiat de Carmen Dan şi Florin Iordache, care modifică atribuţiile Poliţiei.

„Priviţi ce a înţeles PSD din votul de la europarlamentare: mâine (marţi - n.r), în timpul moţiunii de cenzură, slujbaşii politici ai doamnei Carmen Dan şi ai lui Florin Iordache ar dori să facă o şedinţa comună a Comisiilor Juridică şi de Apărare în care să modifice atribuţiile Poliţiei pe modelul unei legi declarate deja neconstituţionale. Repet: pesediştii au convocat o şedinţă de comisie în timpul alocat moţiunii de cenzură, ştiind că Opoziţia nu poate participa şi presa va fi concentrată doar pe votul contra Guvernului”, a scris pe Facebook, Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte în Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor.

Liberalul a precizat că e ilegală convocarea unei comisii în timpul lucrărilor din plen.

„După cum vă daţi seama, este ilegal să faci şedinţe de comisie în intervalul lucrărilor plenului şi îl somez pe Marcel Ciolacu să nu accepte o astfel de ilegalitate, mai ales având în vedere motivul pentru care Carmen Dan vrea să recurgă la ea. Fără să mai aştepte avizul CSAT, Dan încearcă să strecoare printre măsurile necesare pentru reforma Poliţiei şi modificări prin care devine mult mai facilă conducerea la secţie a protestatarilor, chiar dacă aceştia se legitimează (pentru a acoperi abuzul de la Topoloveni, unde cetăţenii şi-au prezentat buletinul, dar au fost duşi la secţie sub pretextul că sistemul de verificare prin staţie nu funcţionează) sau prevederi prin care Poliţia capătă atribuţii antitero, concurând astfel structurile specializate (pesediştii au încercat în general să cloneze serviciile de protecţie şi informaţii - au dorit să facă din Jandarmerie un mic SPP, de pildă, pe care să îl controleze politic)”, a adăugat Raeţchi.

Vicepreşedintele Comisiei pentru apărare a Camerei îi solicită ministrului de Interne Carmen Dan să mute şedinţa, astfel încât parlamentarii care fac parte din comisie să poată participa la dezbatere.

„Dacă doamna Dan nu vrea să îşi bată joc de o discuţie atât de serioasă precum cea despre Poliţie, îi solicit public să ceară subordonaţilor săi politici mutarea şedinţei ilegale de mâine, al cărei rezultat nu ar fi oricum decât declararea legii ca neconstituţională din cauza viciilor de procedura. Voi anunţă presa din timp dacă pesediştii vor persista cu şedinţa de mâine, ca să fim siguri că aceasta va fi corect mediatizată”, a conchis deputatul PNL.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Raeţchi acuză că PSD vrea să facă o ”ilegalitate” marți: ”Îl somez pe Marcel Ciolacu ”
Raeţchi acuză că PSD vrea să facă o ”ilegalitate” marți: ”Îl somez pe Marcel Ciolacu ”

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi acuză că PSD vrea modificarea atribuţiilor Poliţiei, în comisii, în timpul moţiunii de cenzură de marți.

Pe câte voturi se bazează PNL pentru a trece moțiunea de cenzură împotriva Guvernului
Pe câte voturi se bazează PNL pentru a trece moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

Liderul PNL Ludovic Orban afirmă că iniţiatorii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă se bazează la acest moment pe 214 - 215 voturi, din cele 233 necesare adoptării ei.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă: câte voturi are opoziția în acest moment
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă: câte voturi are opoziția în acest moment

Guvernul Dăncilă va da un examen serios în Parlament. Opoziţia a depus o nouă moţiune de cenzură şi are acum sprijinul declarat al UDMR.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă și citită în plen. Documentul, semnat de 173 de parlamentari
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă și citită în plen. Documentul, semnat de 173 de parlamentari

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost depusă miercuri  şi citită în plenul Parlamentului.

Șanse mici pentru moțiunea de cenzură a PNL. Înțelegerea făcută de Victor Ponta cu PSD
Șanse mici pentru moțiunea de cenzură a PNL. Înțelegerea făcută de Victor Ponta cu PSD

Liberalii depun miercuri moţiunea de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă şi cer demiterea Executivului.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.