Moțiune simplă la Camera Deputaților, împotriva ministrului Educației: "Educaţi România, nu o pesedizaţi!”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 28 Februarie 2018 12:23
Categorie: Politic
camera deputatilor

Ministerul Educaţiei nu trebuie transformat într-un centru social în care să fie angajată clientela de partid, susţin liberalii în moţiunea simplă depusă la Camera Deputaţilor.

Moțiunea se numește "Educaţi România, nu o pesedizaţi!".

"Este simplu de observat că viitorul României este într-un real pericol. Guvernul PSD - ALDE este incapabil să sprijine şcoala românească şi să formeze resurse umane de calitate pentru o economie prosperă în viitor. Ministerul Educaţiei nu trebuie transformat într-un centru social în care să fie angajată clientela de partid. Posturile de secretari de stat şi consilieri, inspectori, directori şi profesori trebuie ocupate de buni profesionişti şi oameni dedicaţi meseriei lor. Din acest minister se poate schimba în bine viitorul României! Se poate schimba în bine dacă la vârful lui vor fi oameni foarte bine calificaţi şi care vor înţelege că sunt acolo în slujba elevilor, studenţilor, profesorilor, părinţilor.... în slujba fiecărui cetăţean", se arată în textul documentului, potrivit Agerpres.

Liberalii subliniază că un popor, care astăzi se educă, mâine va inova, iar inovarea aduce progres şi progresul generează prosperitate şi o viaţă mai bună pentru toţi.

"Partidul nu poate "fi în toate". (...) Sunt mii de copii din această ţară cărora li se încalcă un drept fundamental - cel la învăţătură. Am arătat că nu sunt bani pentru toate şcolile, că formarea profesorilor întârzie, că jumătate de generaţie la vârsta majoratului nu are nicio diplomă sau calificare pentru a se putea integra pe piaţa muncii. 50% dintre tinerii ţării sunt lăsaţi pradă sărăciei, nepăsării şi marginalizării sociale", afirmă iniţiatorii.

PNL cere ministrului Educaţiei să aducă garanţii că: nu se vor închide şcoli, nu vor fi comasate clase, nu se va generaliza învăţământul simultan, nu vor fi disponibilizări în sistem (profesori sau personal auxiliar), nu vor mai exista întârzieri la plata salariilor şi că sunt suficiente fonduri până la sfârşitul anului pentru salarii.

Ei le cer totodată parlamentarilor ca, dacă au probleme în circumscripţiile lor, să nu ezite să dea "o bilă neagră" Ministerului Educaţiei.

"Dragnea nu o să vă ia nici fotoliul şi nici nu o să vă închidă birourile parlamentare. Votaţi moţiunea dacă vă respectaţi profesorii, dacă doriţi binele propriilor copii! Lăsaţi partidul să facă politică golită de conţinut. (...) Prezenta moţiune nu este despre lupta politică. Această moţiune nu este despre câtă susţinere şi putere are un partid în Parlament. Nu este nici despre apariţiile în media ale partidelor politice. Această moţiune a venit ca răspuns la nepăsarea cu care este tratată şcoala românească. Există cel puţin două fapte care îi îngrijorează pe toţi angajaţii din educaţie şi nu numai: 1 - întârzierile la plata salariilor şi 2 - lipsa banilor care poate duce la demisii, comasări şi închideri de şcoli. De două luni de zile, salariile profesorilor întârzie la plată. (...) Aţi umilit profesorii fără jenă. Le-aţi arătat "cine este jupânul"! Bravo, PSD!", se arată în moţiunea PNL.

Potrivit liberalilor, "există mari suspiciuni că banii pentru plata salariilor se vor termina după primele nouă luni din an, adică, din toamnă, plata salariilor va fi pusă în pericol".

"Aţi promis că educaţia va fi o prioritate. O să vă demonstrăm că nu a fost aşa. Trebuie să înţelegeţi că, dacă doriţi să ajutăm România, într-un moment simbolic al naţiunii române - Anul Centenarului -, trebuie să îi oferim o şansă prin educaţie. Soluţia nu este să reduci cheltuielile, ci să creşti finanţarea pentru şcoli şi să soliciţi calitate în actul didactic. (...) Fiţi sinceri cu domniile voastre şi cu românii şi îndrăzniţi să recunoaşteţi că educaţia nu a fost niciodată o adevărată prioritate naţională pentru guvernele de după 1989, controlate în cea mai mare parte de PSD, de-a lungul ultimilor douăzeci şi cinci de ani. Gesturi de umilinţă faţă de elevi, studenţi, părinţi şi profesori au fost făcute de oamenii instalaţi de PSD la conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale, fiindcă în spatele declaraţiilor generoase au dărâmat încrederea în şcoala românească.

Să nu uităm că PSD ţine învăţământul în sărăcie, permanent subfinanţat şi fără resurse suficiente, pentru că angajamentul ca şcoala să primească 6% din PIB a fost o pură utopie. Tot ce a adus PSD în sistem au fost decizii care s-au dovedit greşite şi profund dăunătoare şcolii ca întreg. Iată câteva exemple care au marcat ultimii 28 de ani: concursurile pentru ocuparea posturilor de directori şi inspectori şcolari au fost viciate şi politizate; Bacalaureatul a fost forma de evaluare care s-a schimbat cel mai des, în funcţie de interesele politice ale PSD; au fost desfiinţate şcolile profesionale; manualele şcolare au lipsit de pe băncile elevilor exclusiv din neglijenţa miniştrilor; iar diplomele absolvenţilor de orice formă de învăţământ au devenit din ce în ce mai golite de conţinut. Să fim realişti! Am ajuns cu toţii la un moment în care nu mai avem voie să permitem continuarea acestei politici educaţionale fără viitor", subliniază liberalii în moţiune.

În opinia iniţiatorilor, "este foarte clar pentru tot românul de ce PSD nu a respectat cerinţa legală de alocare a 6% din PIB pentru educaţie".

"PSD se întreţine din taxele plătite de români, susţine funcţionarea a 28 de ministere, cu peste 130 de secretari de stat, dar şi a unei lungi liste de agenţii guvernamentale, practic cea mai stufoasă reţea de înalţi funcţionari publici din toate cele 28 de ţări membre UE. Nu ne este frică să spunem: educaţia nu primeşte bani pentru că portofoliul nu este atractiv pentru greii partidului, cei care se bat pe ministerele spre care se scurge cea mai mare parte a bugetului public. Politica dusă de PSD în domeniul educaţiei s-a dovedit, de fiecare dată, un caz tipic de prăbuşire a credibilităţii publice, iar această moţiune, propusă de PNL la foarte scurt timp de la instalarea noului guvern marionetă al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, are ca obiectiv marcarea capătului de linie din seria experimentelor nefaste marcă înregistrată PSDragnea în învăţământ", afirmă semnatarii moţiunii.

Conform PNL, la un de mandat, "se poate trage următoarea concluzie: din cele 111 promisiuni aferente programului de guvernare, doar 11 au fost parţial îndeplinite, unele chiar profund defectuos, în timp ce peste 90% dintre promisiunile făcute nu au fost respectate".

Una dintre problemele semnalate în moţiune se referă la "manualul unic, adoptat prin lege", pentru fiecare disciplină, care "condamnă mai degrabă la închiderea minţii, decât la colaborare şi asigurarea unui viitor pentru români".

"Ne pleacă profesorii. Şi nu pleacă 1 - 2, ci cu miile. Iar tinerii absolvenţi merituoşi de studii superioare nu se înghesuie să vină la catedră. (...) Domnule ministru, în mandatul dumneavoastră se vor închide şcoli? Vor exista clase comasate în care să se înghesuie şi 40 de elevi? Veţi generaliza învăţământul simultan pentru a reduce cheltuielile? (...) Prin Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 s-a dorit descentralizarea sistemului, iar şcolile urmau să aibă mai multă putere în politicile de personal. Era nevoie să reducem imixtiunea politicului, pentru ca să fie coerent tot procesul: dacă şcoala angajează, tot ea trebuie să poată să şi disponibilizeze, dacă cineva nu îşi îndeplineşte bine sarcinile. Însă PSD a revenit în forţă şi a recentralizat sistemul, pentru a aduce şi şcoala românească în captivitate, după modelul Teleorman, dând frâu liber implicării politicului şi protejând incompetenţa şi servilismul.

De la începutul anului, salariile profesorilor sunt plătite direct prin Ministerul Educaţiei, iar efectul s-a văzut: săptămâni întregi de întârzieri la plata salariilor. Autorităţile locale au rămas doar cu responsabilitatea pentru clădiri, şcoala a fost ruptă complet de comunitatea locală. Domnule ministru, de ce PSD ignoră total un domeniu cu mare potenţial de creştere economică pentru România - domeniul IT? (...) România ocupă locul 48 din 72 de ţări participante. Performanţa superioară obţinută la cel puţin o disciplină (nivel 5 sau 6) acoperă doar 4,3% din totalul elevilor participanţi. 45% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeţi funcţionali (conform evaluării PISA 2015), iar rata şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani este peste 20%. Ce viitor vor avea aceşti tineri într-o lume tot mai globalizată şi competitivă?", susţine PNL în textul moţiunii.

Liberalii mai acuză PSD "că a amăgit tinerii părinţi că îi va sprijini şi va construi 2.500 de creşe, grădiniţe şi unităţi after-school, pentru ca încă din primii ani de viaţă copiii să primească suport de specialitate pentru dezvoltarea lor, şi nu a făcut nimic în acest sens, ba mai mult parlamentarii PSD - ALDE au respins în Parlament alocarea de fonduri pentru construcţia de creşe".

"Noul program de guvernare, propus de PSD - ALDE la începutul anului 2018, a eliminat măsura prin care Guvernul îşi propunea să sprijine prin programe de calificare tinerii ce nu au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. Astfel, sute de mii de tineri sunt lăsaţi de Guvernul PSD - ALDE să se descurce pe cont propriu, după ce şcoala a eşuat să le ofere competenţele fundamentale necesare. Mai mult, celebra "revoluţie fiscală" de la finalul anului 2017 a dus la situaţii absurde în diverse unităţi de învăţământ, unde au apărut cazuri de angajaţi cărora li s-a diminuat salariul sau care chiar ar fi trebuit să vină cu bani de acasă pentru a-şi putea acoperi toate contribuţiile. Niciodată sistemul educaţional românesc nu a fost mai bulversat ca în acest moment, PSD atingând o contraperformanţă nepermisă pentru orice societate, cu atât mai mult pentru o ţară UE.

PSD a repolitizat sistemul de educaţie, schimbând din funcţie toţi inspectorii şcolari generali ce nu corespundeau cerinţelor partidului, astfel că, de cele mai multe ori, deciziile în ţară nu se iau în şcoli, în interesul elevilor, ci în sediile PSD-ului, conform unor interese de grup. (...) Rata de părăsire timpurie a şcolii este în creştere, România fiind foarte departe de a-şi atinge ţintele asumate prin Strategia Europa 2020. (...) România rămâne ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mic procent din PIB alocat pentru învăţământ, deşi nevoile ar fi mult mai mari. 2,9% din PIB în 2017 şi un 3,1% din PIB - pe hârtie - în 2018", se mai arată în textul moţiunii.

PNL consideră că este nevoie între altele de legislaţie coerentă şi predictibilă, punerea în practică a masteratului didactic

camera deputatilor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Reacții după anunțul lui Toader. PNL și USR îi cer demisia: ”Am văzut cine e de fapt”
Reacții după anunțul lui Toader. PNL și USR îi cer demisia: ”Am văzut cine e de fapt”
PNL, USR și Platforma „România 100” condamnă decizia lui Toader privind revocarea șefei DNA
PNL, USR și Platforma „România 100” condamnă decizia lui Toader privind revocarea șefei DNA
PNL a contestat la CCR hotărârea privind înființarea unei comisii de anchetă a SPP
PNL a contestat la CCR hotărârea privind înființarea unei comisii de anchetă a SPP
DNA cere judecătorilor să-l condamne pe Ludovic Orban la 1 an de închisoare cu executare
DNA cere judecătorilor să-l condamne pe Ludovic Orban la 1 an de închisoare cu executare
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Iulia Albu ia la rost ținutele vedetelor de pe instagram

12:56
LA MARUTA
Bogdan Vlădău și soția, despre diferența de 15 ani dintre ei

12:14
LA MARUTA
O nouă provocare culinară pentru Jazzy Jo

05:04
LA MARUTA
Diana Dumitrescu, dezvăluiri despre sarcină

15:31
VORBESTE LUMEA
Antonia supusă unui test fulger despre familie
Akim îl apreciază din ce în ce mai mult pe fratele lui Dominic

02:56
VORBESTE LUMEA
Feli și Jean Gavril, colaboare și piesă de succes
Cum a reacționat soția regretatului Dan Spătaru după ce a ascultat piesa celor doi artiști

13:06
VORBESTE LUMEA
Soții Iftimoaie sărbătoresc 13 ani de căsnicie. Cum a cunoscut-o Ionuț Iftimoaie pe Maria
A cerut-o în căsătorie după trei zile și acum formează una dintre cele mai frumoase perechi din România

12:07
FERMA
Jorge, viața după Ferma

04:28
VORBESTE LUMEA
Cleopatra și Pavel Stratan, povești de familie
Cleopatra Stratan a debutat în muzică la vârsta de 3 ani

13:24
VORBESTE LUMEA
Nicoleta Svârefus despre obiceiuri alimentare în funcție de zodie
Ce alimente trebuie să evite zodiile

16:49
casiera care numara bani
Românii cu credite în lei ar putea avea rate mai mici. Anunțul ministrului Teodorovici
PSD a depus listele pentru europarlamentare: ”Vom fi prezenţi printre oameni non-stop”
Iohannis, despre fumatul în România: ”Guvernarea PSD a eșuat și în ce privește prevenția”
Europarlamentar, despre Maria Grapini: ”Agramata trişează. Ar trebui descalificată”
Dăncilă a discutat cu premierul Netanyahu despre o şedinţă a guvernelor român şi israelian
Viorica Dăncilă s-a cazat la hotelul lui Donald Trump din Washington
Liviu Dragnea
Dragnea: Iohannis are în spate un ”sistem corupt, care a penetrat în mod serios justiţia”
PSD: Atacurile prezidenţiale - un "amatorism total" în materie diplomatică
Băsescu nu e lăsat de soție să candideze la europarlamentare: ”Eu mai am un partid acasă”
Iohannis: Am impresia că guvernele din ultima vreme nu doresc să folosească bani europeni
Dragnea: Au fost unii care au vrut să-mi înfigă cuţitul în spate
Trei nume surpriză pe lista PSD pentru europarlamentare