Modificările aduse OUG 114. Ce a schimbat Guvernul Orban la Ordonanța „lăcomiei”

Ultima actualizare: 23-12-2019 18:23
Orban
Agerpres

Guvernul şi-a angajat răspunderea, luni, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, asupra modificării OUG 114/2018.

 

Modificările OUG 114

 

„Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, domeniul financiar-bancar, domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de măsuri, exact cum cuprindea şi OUG 114, în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, până la chestiuni care sunt legate de diferite tipuri de reglementări privitor la cheltuielile care se efectuează în bugetul de stat la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 în legea pe care noi am propus-o Parlamentului privitor la 2020", a spus premierul Ludovic Orban în plenul Parlamentului.

Premierul a anunţat că, în ceea ce priveşte Pilonul 2 de pensii, se abrogă prevederile care obligau adminsitrstori fondurilor de pensii să îşi majoreze capitalul.

„Nu aveau capacitatea să obţină resursele financiare pentru a face această majorare”, a declarat premierul.

„În domeniul comunicaţiilor şi financiar bancar am abrogat prevenderile care au afectat pieţele şi companiile din domeniu”, a adăugat Orban, care a anunţat şi că a fost reglementată situaţia Fondului de Dezvoltare şi Investiţii.

Prin adoptarea OUG 114, statul ar fi obținut încasări suplimentare de circa 100 de milioane de euro doar de la suprataxa pe bănci, anul acesta, conform estimărilor oficiale din Raportul asupra stabilității financiare al BNR publicat în vara acestui an.

În plus, statul ar fi obținut 125 milioane euro în 11 luni ale anului, din domeniul energetic, adică aproximativ 79 de milioane de euro în primul semestru al 2019, conform estimărilor lui Dan Bădin, consultant fiscal.

Problema sporurilor

 

Liderul grupului liberal din Camera Deputaţilor, Florin Roman, a declarat luni că a depus un amendament la Ordonanţa 114 de menţinere a sporurilor în forma în care sunt plătite acum, pentru a fi evitate "mari probleme cu contractele colective de muncă" în anumite zone.

În ce priveşte impactul bugetar, în cazul în care s-ar păstra aceste sporuri, Roman a spus că acest lucru îl va comunica ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Orban, despre Ordonanță


Ludovic Orban: „Va trebui să punem la punct o schemă de ajutor de stat care este folosită în țările europene, pentru a da o gură de oxigen acestor companii, pentru că altfel riscăm ca sute de mii de români să își piardă locurile de muncă, ca urmare a închiderii foarte multor fabrici.''

„Bine că încă nu au plecat firmele care administrează sumele din Pilonul II de pensii. Trebuie abrogate toate prevederile care, de fapt, provoacă pierderea acestor companii”, a mai adăugat Orban.

Ciolacu va depune o sesizare privind OUG 114

 

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a anunțat că în data de 30 decembrie va depune sesizare pe OUG 114.

„Efectele ordonanţei vor fi suspendate până ce CCR va da o decizie", a spus Ciolacu.

Klaus Iohannis, despre OUG 114: „O şmecherie pesedistă”


Klaus Iohannis a transmis că OUG 114 a fost ”o şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani”, crezând că românii vor mai fi păcăliţi un an de zile.

„O şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani. Au improvizat o şmecherie şi au crezut că vor face în acest fel rost de bani şi că vor păcăli pe români încă un an, ca să pară că ei gestionează banii publici bine. Ordonanţa a produs foarte mult deranj şi soluţia de anulare nu este fezabilă pentru că sunt chestiuni care nu mai pot fi întoarse pur şi simplu, efectele nu sunt reversibile, este nevoie de o analiză foarte profundă. Îi asigur pe români că se lucrează la această chestiune şi va fi rezolvată”, a spus Iohannis.

Apariția OUG 114

 

La sfârșitul anului 2018, Ordonanţa 114 a introdus o aşa-zisă ″taxă pe lacomie″⁣, calculată în funcţie de indicele ROBOR, despre care fosta coaliţie de guvernare PSD și ALDE a susţinut că ar fi manipulat de bancheri.

Băncile urmau să fie taxate cu un anumit procent din toate activele lor, în funcție de ROBOR şi ar fi ajuns să achite 5,4 miliarde de lei la stat.

În plus, OUG 114 aducea taxări suplimentare pentru domeniul comunicațiilor și impozitări suplimentare pentru sectorul energentic.

De asemenea, ordonanța viza modificări pentru pilonul doi de pensii și aducea modificări în sectorul construcțiilor și al administrației publice locale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO