Dragnea a votat din greșeală ”pentru” la moțiunea intitulată "PSD dăunează grav sănătăţii"

Liviu Dragnea rade
Inquam

Moţiunea intitulată "PSD dăunează grav sănătăţii", semnată de 102 parlamentari ai PNL, USR şi PMP, a fost respinsă miercuri de deputaţi.

La ieşirea din sala de plen, preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a declarat că din greşeală a votat pentru moţiune, derutat de discursul deputatului PMP, Corneliu Bichineţ.

Moţiunea a înregistrat 97 de voturi favorabile şi 149 " împotrivă" şi 19 abţineri.

După pledoaria domnului Bichineţ nu am fost atent şi am votat pentru. Îmi cer scuze”, a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei de vot final a Camerei Deputaţilor.

Întrebat în continuare dacă votul ”pentru” a fost la moţiunea simplă, Dragnea a spus că ”da, din greşeală”.

Citește și
florian bodog
Florian Bodog ar fi plagiat două treimi din teza de doctorat. Reacția Universitățiii de Vest
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Discursul care l-a ”derutat” pe Liviu Dragnea i-a aparţinut deputatului PMP Corneliu Bichineţ, care l-a avertizat pe liderul PSD ”să nu se pună cu Terente”.

Am văzut doi oameni pe care trebuie să-i recunoaştem, primul ministru şi Liviu Dragnea coborând printre noi. Platon aşa spunea în Republica: Am coborât în Pireu în sens de a veni din Atena în port. Eu mă bucur că sunteţi aici şi că aţi venit amândoi pentru că daţi un semnal. Liviu Dragnea noi am lucrat 4 ani la UNCJR în momente de balans trebuie să dai dovadă de inteligenţă, iar Corneliu Bichineţ de la Vaslui vă spune direct: Ţine minte trei cuvinte: Nu te pune cu Terente”, i-a spus Bichineţ lui Liviu Dragnea.

Semnatarii moţiunii simple îi cereau premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, fiind invocate criza vaccinurilor, nefinalizarea construcţiei unor spitale sau "farsa salariilor ca afară", şi spun că mandatul lui Bodog a fost caracterizat de ezitări, de amânări şi de o lipsă totală de decizie.

Prezent la dezbaterea moţiunii simple, marţi, în Camera Deputaţilor, ministrul Florian Bodog a susţinut că sistemul de sănătate românesc ar fi fost departe dacă fiecare dintre cei care au deţinut acest portofoliu, indiferent de culoarea politică, ar fi făcut un pas către interesul pacienţilor.

"Nu sunt ministrul perfect şi cred că niciun ministru nu este prefect, pentru că nu există politician perfect. Sunt medic însă şi, de aceea, ştiu care sunt rănile sistemului de sănătate şi care sunt aşteptările bolnavilor şi ale medicilor. Dacă fiecare ministru al Sănătăţii, indiferent de culoarea politică, ar fi făcut un singur pas către interesul pacienţilor, astăzi, am fi fost departe, dar unii s-au mulţumit să-şi măsoare mandatul în like-uri pe Facebook, în timp ce proiecte importante în Sănătate au fost blocate. E uşor să depui moţiune pentru proiectele pe care nu le duci la îndeplinire", a declarat Florian Bodog de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Ministrul Sănătăţii a dat vina pe fostul Guvern tehnocrat, pe care l-a acuzat că a blocat proiecte de o importanţă majoră pentru sănătatea românilor.

Bodog a mai susţinut şi că actualul Guvern urmăreşte "să ţină medicii în ţară sau să-i determine să se întoarcă acasă pe specialiştii care au fost alungaţi de condiţiile proaste de lucru şi de salarizarea necorespunzătoare".

"Salariile din sectorul bugetar vor creşte de la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 martie salariile medicilor şi asistenţilor medicali vor avea o nouă mărire substanţială. Pentru ca aceste lucruri să fie posibile Guvernul a prevăzut pentru anul viitor o creştere cu trei miliarde de lei a fondurilor alocate pentru salariile din Sănătate", a susţinut Bodog, potrivit News.ro.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că s-au făcut "paşi importanţi" pentru construcţia spitalelor regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca.

"Studiile de fezabilitate vor fi gata în primul trimestru al anului 2018 după care vom putea trece în etapa de construire efectivă", a adăugat el.

Semnatarii moţiunii simple însă, deputaţii PNL, USR şi PMP, i-au cerut din nou demisia ministrului Sănătăţii, inclusiv pe motiv că acesta este acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat.

"PNL vă cere demisia domnule ministru al Sănătăţii şi, în acelaşi timp, vă solicităm expres ca prima dumneavoastră explicaţie de la această tribună să fie referitoare la acuzaţiile de plagiat. Nu puteţi pleca din Parlamentul României până nu explicaţi dacă aţi plagiat sau nu aţi plagiat în lucrarea dumneavoastră de doctorat. Nu mai aveţi niciun fel de autoritate în domeniul pe care îl conduceţi, sunt copii care au murit cu zile în România şi dumneavoastră nu aveţi vocaţia răspunderii. Nimeni nu răspunde pentru fărădelegile din Sănătate şi credem că pe lista de remaniere a premierului Tudose, în cazul în care nu demisionaţi, ar trebui să vă aflaţi domnule ministru al Sănătăţii cu prioritate", a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Domnule ministru, recunosc că nu mă bucur că vă întâlnesc astăzi, aici, eu şi alte milioane de români am fi preferat să fiţi la minister, în prima linie, luptând, aşa cum aţi promis, cu problemele sistemului de sănătate, luptând cu epidemia de rujeolă, o situaţie dezastruoasă a spitalelor judeţene, cu lipsa de bani şi de personal, cu Casa de Asigurări care fură de la pacienţi, cu proiectul spitalelor regionale, cu creşterile salariale pe care le-aţi promis. Dumneavoastră aţi fost, în schimb, în prima linie, într-o singură luptă, cea a plagiatului. (...) Cred că este un motiv suficient pentru a demisiona din funcţia de ministru”, a declarat la rândul său deputatul USR Rareş Pop.

PMP acordă, domnule ministru, cartonaşul roşu pentru activitatea de până acum a Ministerului Sănăţăţii şi va vota această moţiune”, a spus şi deputatul PMP Petru Movilă.

PSD şi UDMR i-au luat apărarea ministrului Sănătăţii.

”PSD şi-a asumat în faţa cetăţenilor români o serie de obiective, avem un program de guvernare şi avem de gând să-l îndeplinim, nu abandonăm la jumătatea drumului pentru că ne-ar fi teamă de ce spun sondajele, ci ne asumăm responsabilitatea, cu bune şi cu rele (...) PSD nu dăunează grav sănătăţii, fumatul de obicei dăunează grav sănătăţii, iar la chestiunea cu fumatul alţii sunt specialişti", a declarat deputatul PSD Florin Buicu, preşedintele comisiei de Sănătate din Cameră.

"Stimaţi colegi din Opoziţie, cu tot regretul, nu am găsit conturat în iniţiativa dumneavoastră principiile de bază ale analizei unui program politic imperios necesar într-un astfel de act cu referire la îmbunătăţirea accesibilităţii pacienţilor, la serviciile de sănătate, lamentări asupra scăderii vulnerabilităţii populaţiei cu risc, scăderea plăţii informale, ceea ce ridică grave probleme atât în relaţia medic-medic, cât şi în relaţia medic-pacient (...) Ajung unui prim-ministru sau chiar unui ministru al Sănătăţii nouă luni să-şi realizeze programul? Acestea sunt motivele noastre de a ne abţine şi de a nu susţine moţiunea simplă", a spus, la rândul său, deputatul UDMR Vass Levente.

Moțiunea ”PSD dăunează grav sănătății”, prin care s-a cerut demisia ministrului Bodog

Bodog este acuzat că a avut un mandat cu ezitări, amânări și lipsit de decizie, invocând criza vaccinurilor, nefinalizarea construcţiei unor spitale sau „farsa salariilor ca afară".

Moţiunea a fost semnată de 102 parlamentari ai PNL, USR şi PMP.

Prin moţiune i se solicita premierului Mihai Tudose să îl demită pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, căruia îi sunt imputate criza vaccinurilor, „birocraţia care sufocă România şi ia din banii pacienţilor", „farsa salariilor ca afară", nefinalizarea construcţiei de spitale.

Semnatarii documentului spun că mandatul de 9 luni al ministrului Sănătăţii este caracterizat de „ezitări, amânări, bâlbâieli şi o lipsă totală de decizie".

„Suntem în a 9-a lună de guvernare PSD - ALDE şi putem constata, fără prea mare efort, că nu s-au realizat nici măcar 1% dintre promisiunile formulate în campania electorală şi scrise negru pe alb în cele două programe de guvernare votate de majoritatea parlamentară, deşi în evaluările domnului Dragnea toate-s bune şi frumoase. Mai mult decât atât, nu există nici măcar semne sau intenţii ca vreunul dintre punctele asumate să fie în mod concret între priorităţile actualului guvern. Atunci când aţi fost învestit ca ministru al sănătăţii, v-aţi autodefinit ca un ministru curajos, ferm, care cunoaşte sistemul de sănătate, care s-a confruntat cu problemele din sistem şi care are soluţii eficiente în vederea asanării sistemului public de sănătate (...) Din păcate, după nouă luni de mandat, un timp rezonabil (...), activitatea dumneavoastră a strălucit în ezitări, amânări, bâlbăieli şi o lipsă totală de decizie", arată semnatarii moţiunii.

Ei mai spun că Florian Bodog a adus în colaps sistemul de sănătate şi că „experimentele nefaste ale acestuia trebuie stopate".

Iniţiatorii moţiunii „PSD dăunează grav sănătăţii" arată că problemele sistemului public de sănătate din România sunt atât de multe încât nu ar ajunge o săptămână pentru a fi dezbătute în plen şi arată că, din acest motiv, moţiunea vizează anumite probleme urgente care au nevoie soluţii imediate, probleme pe care Guvernul şi le-a asumat prin programul de guvernare şi pe care „nu are nicio intenţie să le rezolve".

„Pe 11 septembrie elevii au început şcoala, iar copiii s-au întors în colectivităţi în care numai o parte dintre aceştia sunt imunizaţi împotriva unor riscuri, boli considerate banale şi eradicate în majoritatea statelor dezvoltate. (...) Despre elaborarea unui cadru legislativ modern privind vaccinarea nu mai are sens să vorbim. V-aţi spălat pe mâini! Aţi înaintat Parlamentului un proiect de lege slab, făcut de amatori, incomplet şi superficial, doar ca să scăpaţi de presiunea mediatică (...) Eşecul evident al Guvernului din care faceţi parte de a asigura un minimum de stocuri pentru vaccinarea copiilor ne-a spulberat orice speranţă că Guvernul PSD-ALDE din care faceţi parte are capacitatea de a implementa politici de sănătate de tip preventiv", se arată în textul moţiunii.

Parlamentarii opoziţiei îl întreabă pe ministrul Bodog şi ce măsuri a luat pentru a preveni mortalitatea evitabilă, arătând că România este prima în Uniunea Europeană la mortalitate infantilă - 7,29%, faţă de 3,6% media în UE, şi la mortalitate maternă - 0,13%, din cauza lipsei programelor de prevenţie.

Semnatarii moţiunii mai spun că de ani de zile "birocraţia guvernamentală toacă bani importanţi din banii pacienţilor, din banii care ar trebui să ajungă în dotarea spitalelor, în instrumentar sau în reabilitarea unităţilor sanitare".

„Cum şi-au propus PSD şi ALDE să oprească exodul medicilor? Simplu! Prin minciună şi demagogie, mai precis păcălindu-i pe medici că le vor face lefurile ca în spitalale din vestul Europei (...) Din păcate, ca toate promisiunile asumate de PSD, şi aceasta a fost o mare farsă", mai spun iniţiatorii moţiunii.

„Experimentele nefaste ale actualului ministru, care a adus în colaps sistemul de sănătate, trebuie stopate. De aceea, prim-ministrul Mihai Tudose, forţat astăzi de dumneavoastră, printr-un vot vaforabil dat acestei moţiuni, va fi obligat să îl demită pe domnul ministru Florian Bodog. Minima responsabilitate politică ne spune că la dezastrul lăsat în urmă de domnul Bodog, acesta ar fi trebuit să-şi dea demisia şi să plece singur", se arată în finalul moţiunii.

Acuzații de plagiat

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, ar fi plagiat 147 din cele 232 de pagini are tezei sale de doctorat în Științe Economice, intitulată „Managementul și marketingul unităților sanitare”, susținută, în 2008, la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).

Într-o investigaţie, jurnalista Emilia Şercan susţine că ministrul ar fi copiat fără să citeze sursa, pagini întregi din trei cărţi.

Una dintre lucrări este a conferenţiarului universitar Lucia Daina, subordonata lui Florian Bodog, prodecan la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea.

Dar, într-un comunicat, ministerul Sănătăţii susţine că ar fi invers: Bodog a scris o lucrare, profesorul Lucia Daina a folosit-o pe numele ei, iar ministrul Sănătăţii nu a făcut altceva decât să îşi folosească munca în doctoratul susţinut în 2008.

O altă carte din care ar fi plagiat ministrul îi aparţine lui Petru Armean, decanul unei facultăţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti şi el subordonat al lui Bodog, pentru că îi este consilier. Acesta a refuzat să mai răspundă la telefon după ce a aflat pentru ce i se cere un punct de vedere.

Șeful PSD: Informațiile nu sunt o coincidență

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, că informațiile apărute în spațiul public privind teza de doctorat a ministrului Sănătății, Florian Bodog, nu sunt o coincidență.

„Nu sunt la curent în detaliu, dar am înţeles cã e o problemã mai veche care ar fi fost rezolvatã, nu ştiu. Sigur, nu cred cã e o coincidenţã cu faptul cã mâine (marţi – n. red.) se discutã subiectul Sãnãtãţii în Parlament dar repet, premierul are toatã deschiderea din partea partidului, sã analizeze şi sã facã propuneri”, a spus Dragnea întrebat despre posibilitatea ca ministrul Sănătăţii să fie remaniat în urma acuzaţiilor de plagiat. În ceea ce priveşte posibila schimbare a ministrului Educaţiei, Liviu Pop, liderul PSD a spus că pârghiile necesare sunt la premierul Mihai Tudose. ”Fiind vorba de membri ai Guvernului, cred cã procedura corectã este urmãtoarea: premierul are toate pârghiile necesare sã facã evaluarea fiecãrui ministru şi, aşa cum a fost procedura de numire pentru fiecare ministru, este şi procedura inversã, de deznumire. Poate sã propunã în partid orice idee de remaniere, discutãm în partid, discutãm şi cu colegii noştri din Alianţã, de la ALDE (...) Nu sunt comentator. Decizia trebuie sã fie în urma unei propuneri a primului ministru. E foarte simplu. (...) E vorba de oportunitatea unor remanieri. În momentul în care primul ministru are argumente serioase, partidul este obligat sã analizeze”, a mai spus Dragnea.

Bodog ar putea fi remaniat

Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni seara, că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului.

 Premierul a afirmat, la Antena 3, că în această săptămână va lua „nişte decizii dure, dar necesare”. Întrebat dacă se referă la remanierea celor trei miniştri cu probleme penale, premierul a confirmat: „Da, la asta mă refeream”.

„Sunt trei miniştri cu probleme penale care creeză probleme şi la nivel de percepţie publică, şi la nivel de Comisie Europeană”, a spus premierul Tudose.

Întrebat dacă i s-a sugerat din partea Comisiei Europene că este o problemă prezenţa în Guvern a celor trei miniştrii cu probleme penale, Tudose a răspuns: „Când cineva spune clar un lucru, nu este sugestie”.

Premierul a mai spus că remanierea guvernamentală va viza alţi cel puţin doi miniştri: „Mai sunt încă cel puţin doi miniştri pe care o să îi rog să părăsească Guvernul”.

Conform unor surse www.stirileprotv.ro, ar fi vorba despre ministrul Sănătății, Florian Bodog, ministrul Educației, Liviu Pop, sau ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Tudose: Va fi o mică remaniere guvernamentală. Cel puțin 5 miniștri vor părăsi cabinetul
Tudose: Va fi o mică remaniere guvernamentală. Cel puțin 5 miniștri vor părăsi cabinetul

Premierul Mihai Tudose a anunţat că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului.

Florian Bodog ar fi plagiat două treimi din teza de doctorat. Reacția Universitățiii de Vest
Florian Bodog ar fi plagiat două treimi din teza de doctorat. Reacția Universitățiii de Vest

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, ar fi plagiat 147 din cele 232 de pagini are tezei sale de doctorat în Științe Economice, intitulată „Managementul și marketingul unităților sanitare”, susținută, în 2008, la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.