Miscarea Populara a lansat un proiect de platforma-program. Cere solutii de la sustinatorii sai
Miscarea Populara a lansat, duminica, online, o propunere de platforma-program, in care se defineste ca "instrument public al exercitarii democratiei participative".
Miscarea Populara se defineste ca "instrument public al exercitarii democratiei participative, pentru identificarea, selectarea si promovarea solutiilor optime si a oamenilor care le pot pune in aplicare si care isi asuma implicarea in modernizarea Romaniei".
In document se arata ca Miscarea Populara este initiata de "personalitati cu o vasta experienta politica si viata profesionala, cu o reputatie validata prin realizari concrete semnificative".
"Primul pas este recastigarea increderii romanilor in tara lor. Primul pas este punerea in comun a oamenilor cu competente demonstrate, dar si cu valori asumate, precum si stabilirea principiilor care sa duca la un nou tip de miscare politica, de jos in sus", se arata in platforma Miscarii Populare.
Miscarea Populara face "un apel catre elite":
"Ne identificam cu aceste elite, indiferent de domeniul lor de excelenta. Ii recunoastem ca elite deopotriva pe cei care au o mica afacere de succes, pe cei care activeaza cu succes in agricultura, in mediul industrial, corporatist, academic, administrativ sau social. Aversiunea noastra este fata de promovarea mediocritatii, nu fata de oamenii simpli, pe care ii sprijinim in progresul lor. Suntem cei care lupta cu toate resursele pentru ca justitia sa fie neatinsa de zona politica".
Initiatorii precizeaza ca valorile lor izvorasc din "traditiile crestine si ale iluminismului", fiind vorba despre Individ si Societate.
"Credem ca cei puternici trebuie sa-i ajute si sa-i ocroteasca pe cei slabi. Credem, in egala masura, ca cei care astazi sunt slabi trebuie incurajati sa depuna la randul lor eforturi pentru a-si ameliora standardele de viata (...) Credem ca oamenii genereaza valori. Credem ca valorile sunt deasupra doctrinelor", se mai arata in document.
Solutia pe care Miscarea Populara si-o asuma este "crearea unui nou tip de organizatie, care sa fie un instrument public al exprimarii democratiei participative".
Miscarea Populara precizeaza ca va identifica, selecta si promova solutiile optime precum si oamenii care le pot pune in aplicare si care-si asuma implicarea in modernizarea Romaniei.
"Miscarea Populara propune un nou model de organizatie civica, «de jos in sus», careia fondatorii, prin experienta lor administrativa si politica, ii asigura cadrul necesar dezvoltarii. Miscarea Populara pune la dispozitia cetatenilor mecanisme avansate de selectie, promovare si, ulterior, implementare, ale ideilor si proiectelor viabile si ale purtatorilor acestor proiecte", se mai arata in platforma-program.
Initiatorii sustin ca, prin incurajarea democratiei participative, de jos in sus, Miscarea Populara poate reconcilia dorinta romanilor de ameliorare rapida a vietii lor cu ezitarea, fireasca, in fata instabilitatii, schimbarii si necunoscutului.
"Va invitam, ca sustinatori ai Miscarii Populare sa ne comunicati care este, din punctul dumneavoastra de vedere, alternativa la actuala clasa politica si, mai ales, care este solutia la faptul ca vocea oamenilor de rand nu este luata in considerare, pe adresa de e-mail: [email protected]", scriu initiatorii in proiect.
Miscarea Populara anunta ca va promova dezbaterea publica civilizata, argumentata si menita sa creasca gradul de incredere intre cetatenii Romaniei.
Miscarea Populara ii invita pe sustinatori sa trimita propuneri privind: etica si introducerea elementelor de etica in legislatie si in toate politicile si deciziile autoritatilor; familia, sanatatea, egalitatea de oportunitati; schimbarile demografice; dezvoltarea si modernizarea mediului rural; justitia si punerea cetateanului in primul plan, subsidiaritatea si intarirea capacitatii cetateanului de a actiona; economia, mediul de afaceri, pietele muncii, finantele, inovarea si competitivitatea; sistemul administratiei publice, cheltuielile publice, sistemul de protectie sociala; societatea si cultura; agricultura, mediul, resursele naturale, amenajarea teritoriului si energia; educatia, cercetarea si tineretul; coeziunea economica si sociala; politica externa, de securitate si aparare; libertatea in epoca internetului.