Mircea Geoana: Daca CC nu accepta pragul de validare de 30%, nu mai vorbim de niciun referendum
Senatorul PSD Mircea Geoana sustine ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va respinge pe 26 iunie legea de coborare la 30% a pragului de participare necesar validarii referendumurilor, nu se va mai vorbi practic de niciun referendum.
"Daca pragul nu coboara si Curtea nu accepta aceasta lege de modificare a referendumului, cu 30% din participare ca si prag de validare, atunci practic nu mai vorbim despre niciun referendum. Nu mai vorbim nici de referendumul de modificare a Constitutiei, pentru ca 50% este aproape imposibil sa mobilizezi. Nu au venit 50% din totalul votantilor de pe listele noastre electorale pentru demiterea domnului Basescu", a spus Geoana miercuri, potrivit Mediafax, care citeaza RFI.
El a subliniat ca "momentul adevarului" este aceasta decizie a Curtii Constitutionale.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"E greu de crezut ca intr-o propunere mult mai controversata, in care si partide si grupari din societate au opinii de multe ori diametral opuse fata de ceea ce acest forum constitutional propune, ca vom avea o astfel de participare. De aceea, eu cred ca momentul adevarului nu este atat de mult declaratia de ieri a domnului Basescu sau declaratiile liderilor USL din aceasta perioada, ci este decizia Curtii. Acolo se joaca jocul, acolo este jocul adevarat", a declarat Geoana.
Senatorul PSD a sustinut ca, daca pragul de validare va ramane in urma deciziei Curtii la 50% plus unu, atunci liderii USL vor trebui sa analizeze daca sa mai mearga inainte cu modificarea Constitutiei.
"Atunci, liderii USL vor trebui sa ia o decizie daca se merge inainte cu referendumul de modificare, indiferent de decizia Curtii, pentru ca si riscul de esec este un risc semnificativ, pe care liderii USL vor trebui sa-l cuantifice, sa-l analizeze ca si consecinte politice", a spus el.
Senatorul social-democrat considera ca judecatorii Curtii Constitutionale nu ar trebui "sa aplece urechea la susoteli politice", ci sa ia o decizie care sa permita de fapt organizarea de referendumuri.
"Daca ramanem la 50% plus unu, este practic imposibil sa validam prin referendum orice sau mai degraba nimic in Romania", a opinat Geoana.
De asemenea, el a mentionat ca Guvernul are obligatia constitutionala sa organizeze referendumul a carui convocare presedintele Basescu a anuntat-o, insa ramane tot facultativ pentru Parlament sa tina cont de rezultatele acestui nou eventual referendum privind un Legislativ unicameral cu 300 de alesi.
"Este la fel de facultativ ca si primul sau ar fi la fel de facultativ ca si primul. Nu exista o obligatie, pentru ca este un referendum consultativ, facultativ. Este important politic, dar deciziile nu sunt obligatorii, pentru ca in mod evident si decizia Parlamentului este suverana", a spus senatorul PSD.
Sursa: Mediafax
Etichete: PSD, Mircea Geoana, curtea constitutionala, traian basescu, referendum, validare, USL,
Dată publicare:
12-06-2013 13:45