Ministrul Mediului vrea ca urșii din România să poată fi împușcați în 24 de ore. Am putea avea urși și în Delta Dunării

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea să schimbe legislația, astfel încât urșii din România care reprezintă un pericol pentru om să poată fi împușcați în cel mult 24 de ore.

Ministrul Mediului propune o procedură rapidă de intervenție în cazul urșilor care intră în localități. Astfel, în 24 de ore, un jandarm și un vânător ar trebui să-l găsească și să-l împuște pe loc dacă este agresiv sau atacă animale și oameni.

Ministrul susține că în ultimii 5 ani populația urșilor a crescut necontrolat, iar mutarea lor nu mai este o soluție. "Procedura respectivă ar însemna vânătoarea mascată de trofee", îl contrazic apărătorii animalelor.

Ministrul Mediului dorește să introducă prin lege procedura rapidă de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități. În 24 de ore de la apelul la 112, o echipă formată din vânători și jandarmi ar urma să identifice ursul și să decidă pe loc tipul de intervenție. Dacă aceștia decid că ursul este periculos, îl pot împușca pe loc, fără alte aprobări.

Barna Tanczos, ministrul Mediului: Tranchilizare sau extragere.
Reporter: Ce înseamnă extragere?
Barna Tanczos: Împușcare.
Reporter: De ce să fie împușcat ursul?
Barna Tanczos: Nu cred că ați vrea să trăiți cu ursul pe acea stradă, în apartament, în aceeași pensiune, în aceeași casă.
Reporter: Dacă ursul este tranchilizat și mutat în altă parte, nu este o soluție mai eficientă?
Barna Tanczos: Unde doriți să fie mutat?
Reporter: În pădure.
Barna Tanczos: În pădure, de unde ies cu sutele".

Citește și
porc
Un urs a ucis doi porci într-o gospodărie din Câmpulung Muscel
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

În acest moment, vânătoarea urșilor este interzisă. Pot fi împușcați doar în baza unei derogări. Ministrul Mediului se plânge de birocrație și spune că pot trece 2-3 luni până când semnează toate instituțiile. Timp în care urma ursului se pierde, iar vânătorii nu știu ce animal urmează să fie mutat sau împușcat.

 

Numărul apelurilor la 112 a crescut de 10 ori

 

Tanczos Barna susține că din 2016, de când derogările au fost introduse în lege, numărul urșilor a crescut necontrolat.

Nu exista un recensământ oficial, dar a crescut de zece ori numărul de apeluri la 112.

Soluțiile cerute de societatea civilă, hrana pentru urși în pădure, tomberoane îngropate și garduri electrice nu ar fi suficiente, este de părere ministrul Mediului.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Sunt hrănite de asociațiile de vânătoare în pădure. Animalele își caută teritoriu indiferent de hrană și de garduri electrice. Nu poate fi păzită fiecare casă".

Ministrul Mediului susține că nu este vânător, dar urșii le fac probleme cetățenilor în 13 județe. Pe Valea Mureșului, de exemplu, un pui de urs a omorât o capră și a păzit prada două zile în apropierea casei.

Păgubită: "A intrat pe sub gard, nu l-a afectat nici gardul, nici petardele, nici gălăgia".

ONG-ul Agent Green nu vede cu ochi buni procedura rapidă de intervenție și susține că Uniunea Europeana ne va sancționa.

Gabriel Păun, președintele Asociației Agent Green: ”Orice fel de intervenție sau cote de derogare nu reprezintă altceva decât o metodă de vânătoare de trofeu mascată".

În ultimii 5 ani ar fi fost 53 de vânători străini în Brașov și 30 în Sibiu, potrivit voluntarilor de mediu. Tot ei spun că urșii vin în localități din cauza oamenilor care le-au distrus habitatul, după ce le-au tăiat pădurile. Iar Ministerul Mediului, în loc să aloce fonduri pentru rezolvarea problemelor, alege vânătorea.

Un recensământ al urșilor este promis de 5 ani. Ministrul Mediului anunță că licitația pentru recensământ se va încheia la toamnă.

 

Ministrul Mediului spune că riscăm să avem urși și în Delta Dunării

 

Barna a declarat în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro, că, în prezent, așa numita derogare, care se acordă pentru eliminarea unui urs, ”în momentul în care viața cuiva este în pericol”, se eliberează foarte greu, chiar și în 2 - 3 luni.

”În momentul în care viața cuiva este în pericol, intervenția trebuie să fie ca la pompieri, ca la ISU, ca în momentul în care vine inundația.” - a declarat ministrul Mediului.

În aceste condiții, Barna vrea ca intervenția să se facă ”în 24 de ore, maxim”.

”Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6,7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni.” - a spus ministrul.

 

Barna susține că uciderea urșilor prin împușcare este permisă inclusiv printr-o Directivă Europeană, iar 5 state membre ale UE aplică deja această măsură extremă.

Ministrul Tanczos Barna: ”Intervenția umană este necesară”.

Vitalie Cojocari: Și când spuneți intervenția umană este necesară, luați în calcul inclusiv împușcarea urșilor.

Ministrul Tanczos Barna:Inclusiv împușcarea urșilor ca metodă de prevenție, prevăzută de lege și permisă de Directiva Europeană. Directiva Europeană spune că statul membru poate să intervină în protejarea vieții umane și a bunurilor inclusiv prin împușcare. Și acest lucru se întâmplă în cel puțin 5 state membre, unde se face gestionarea populației de urs. Se întâmplă și în Suedia, se întâmplă și în Croația, se întâmplă și în Polonia, se întâmplă peste tot, unde statul și omul nu s-a retras total, așa cum a făcut România, din managementul acestei specii.”

De ce vrea ministrul Mediului să modifice legea, ca să permită împușcarea urșilor mai rapid? El susține că celelalte metode - de relocare a animalelor sau de izolare cu ajutorul gardurilor electrice - nu sunt eficiente. În plus, mai spune Barna, s-au înmulțit cazurile în care urșii pun în pericol viețile oamenilor și bunurile lor.

Ministrul subliniază că s-a înregistrat inclusiv un caz în care un urs a ajuns în județul Galați, astfel că riscăm ”să-l avem și în Delta Dunării”.

Este printre soluții. Pentru că în cazul în care omul este atacat, bunul este atacat, satul este invadat, practic ... Avem sate cu 20, 30 de dosare de pagubă pe an. Avem un județ unde au fost omorâte, dovedite, 1300 de oi în 5 ani. 1300 de animale domestice în 5 ani. Sunt județe unde crește exponențial numărul de apeluri la 112. Eu ce aș putea să spun văzând aceste cifre? Că le dăm gard electric .. Că omul când iese pe stradă și vede ursul să facă un pas înapoi să aștepte să treacă ursul. Deci va fi o problemă. A fost atac la Câmpulung. A intrat în gospodărie și a mâncat 2 porci, eveniment fără precedent. Am avut urs la Galați. Deci încet-încet o să-l avem și în Delta Dunării” - a declarat ministrul Mediului.

 

Interviul complet cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, realizat de corespondentul Pro TV Vitalie Cojocari, va fi publicat miercuri, 16 iunie, în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Urșii au semănat teroare în localitățile de pe Valea Mureșului. Sălbăticiunile ucid animale din bătătură
Urșii au semănat teroare în localitățile de pe Valea Mureșului. Sălbăticiunile ucid animale din bătătură

Urșii au semănat teroare în localitățile de pe Valea Mureșului. Sălbăticiunile dau târcoale gospodăriilor, se apropie fără teamă de locuințe şi ucid animale din bătătură.

Un urs a ucis doi porci într-o gospodărie din Câmpulung Muscel
Un urs a ucis doi porci într-o gospodărie din Câmpulung Muscel

Un urs a făcut prăpăd într-o gospodărie din Câmpulung Muscel. Animalul a rupt gardurile și a atacat doi porci, duminică dimineață.

Localnicii unui sat din Mureș sunt terorizați de urs. Sălbăticiunea nu se mai sperie de nimic
Localnicii unui sat din Mureș sunt terorizați de urs. Sălbăticiunea nu se mai sperie de nimic

De cum se lasă întunericul, localnicii unui sat din Mureș trăiesc în teroare și se tem să mai iasă din case - din cauza unui urs care coboară tot mai des în gospodării, în căutare de hrană.

Postura neobișnuită în care a fost surprins un urs. VIDEO
Postura neobișnuită în care a fost surprins un urs. VIDEO

Un urs din Arizona, a fost găsit într-o postură, cu totul neobișnuită: cocoțat, de fapt blocat, pe un stâlp de înaltă tensiune.

Un urs a terorizat un sat din Dâmbovița. S-a cerut ajutorul autorităților
Un urs a terorizat un sat din Dâmbovița. S-a cerut ajutorul autorităților

Nu mai e linişte în satul Cucuteni, din judeţul Dâmboviţa, de când un urs dă târcoale gospodăriilor, aproape seară de seară.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.