Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a retras propunerea de inlocuitor al lui Papici
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a decis, in urma consultarilor avute cu seful DNA, Codruta Kovesi, si cu procurorii Iuliana Bendeac si Viorel Cerbu, delegati la conducerea Sectiei pentru combaterea coruptiei, retragerea propunerii acestora.
De asemenea, Cazanciuc a hotarat inaintarea catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitarii de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, in functia de sef al Sectiei pentru combaterea coruptiei, si Danut Volintiru, ca adjunct la aceeasi sectie.
Totodata, ministrul justitiei a decis inaintarea catre CSM a solicitarii de aviz pentru numirea in functia de procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie a procurorului Mariana Alexandru - care ocupase functia de adjunct la Sectia pentru combaterea coruptiei pana cand s-a decis incetarea delegarii ei, odata cu cea a lui Lucian Papici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat, miercuri, ca inlocuirea procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru, de la conducerea Sectiei I, a perturbat activitatea directiei, dar principala problema e modalitatea in care s-a facut aceasta inlocuire.
Incetarea delegarii pe functie a procurorilor Lucian Papici, seful Sectiei I din Directia Nationala Anticoruptie (DNA), si Mariana Alexandru, adjunctul acestuia, "a creat o vulnerabilitate si a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA", a spus Kovesi, miercuri seara, la TVR 1.
"Dar nu aceasta este principala problema, ci modalitatea in care s-a facut aceasta inlocuire", a subliniat Kovesi, aratand ca, de la infiintarea institutiei si pana in prezent, nicio delegare in functie nu s-a facut fara o recomandare a procurorului-sef al DNA iar, in cazul de fata, ei nu i s-a solicitat vreo recomandare.
Intrebata daca a discutat cu procurorul general Tiberiu Nitu inainte de ridicarea delegarii celor doi procurori, Laura Codruta Kovesi a spus ca acesta a sunat-o si i-a spus ca au incetat delegarile lui Papici si Alexandru si ca a delegat alti procurori-sefi.
"N-am primit nicio explicatie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi-a spus ca e decizia pe care si-o asuma si ca urmeaza sa-mi trimita aceste ordine prin fax", a precizat Laura Codruta Kovesi.
Procurorul-sef al DNA a mai aratat ca nu are nimic personal cu cei doi procurori care au fost delegati in locul lui Papici si Alexandru - Iuliana Bendeac si Viorel Cerbu - si nu contesta capacitatile acestora, "dar modalitatea in care s-a procedat nu a fost corecta".
"Cei doi procurori carora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie in acesti ani. In calitate de sefi ai acestei sectii, si-au indeplinit corespunzator activitatea. Nu mi s-a parut normal ca, dupa sapte zile, fara nicio explicatie, procurorului-sef Papici sa i se inceteze delegarea", a spus Kovesi.
Totodata, ea a mentionat ca a facut o recomandare scrisa ministrului Justitiei cu privire la persoanele care pot indeplini functiile de procuror-sef si adjunct la Sectia I, optiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru si Lucian Papici. "Am considerat ca acestea sunt cele mai bune propuneri pentru sectia I", a adaugat Kovesi.
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis, in 2 octombrie, incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie preciza ulterior, intr-un comunicat de presa, ca incetarea delegarii procurorului Lucian Papici si a adjunctei acestuia de la conducerea Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a avut in vedere faptul ca ministrul Justitiei a transmis CSM propunerile de numire in functii de conducere la Directie.
In 2 octombrie, la ora 17.09, Nitu a informat Directia Nationala Anticoruptie, printr-un fax, ca delegarea lui Lucian Papici ca sef al Sectiei I din DNA inceteaza cu 2 octombrie, data de la care functia este ocupata de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioada de sase luni.
Incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiasi procuror pe aceeasi functie.
Directia Nationala Anticoruptie a reclamat ca pentru delegarea procurorilor Bendeac si Cerbu la sefia Sectiei de combatere a coruptiei nu a fost solicitata, in prealabil, recomandarea sefului DNA, prevazuta expres de Regulamentul de ordine interioara al Directiei.
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marti, ca "din decenta" s-a consultat cu procurorul sef al DNA cand a facut propunerile pentru functii de conducere la directie, iar aceasta a avut alte optiuni, si anume pe Mariana Alexandru si Lucian Papici.
"M-am consultat, bineinteles, si cu doamna Kovesi cand am facut aceste propuneri. Sigur, doamna Kovesi a avut alte prime optiuni, si anume doamna Alexandru si domnul Papici. I-am explicat, din punctul meu de vedere, de ce aceste optiuni nu ar putea fi primite, respectiv faptul ca sotul doamnei Alexandru a fost propus sef de sectie la militara si nu putem avea sot-sotie, din patru functii de conducere, la nivelul sectiilor", a spus Cazanciuc, dupa sedinta Plenului CSM.
Magistratii Iuliana Bendeac si Viorel Ioan Cerbu urmau sa fie intervievati de Sectia pentru procurori a CSM in 28 octombrie.
Procurorul Lucian Papici a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumlui, in care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.
DNA a anuntat luni ca Liviu Dragnea si alte 74 de persoane - presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt - au fost trimisi in judecata in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum".
Iuliana Bendac, alaturi de procurorul sef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justitiei pe Dan Voiculescu si pe fiica acestuia Camelia, in dosarul in care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.
Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Arges, precum si numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecatori, avocati si politisti, iar recent le-a deferit justitiei pe Viorica Dinu si Antonela Costache de la Tribunalul Bucuresti.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, dna, lucian papici, robert cazanciuc,
Dată publicare:
11-10-2013 10:22