Ministerul roman de externe ataca dur Franta pe tema expulzarii romilor
Cel care a luat atitudine in aceasta problema controvesata este secretarul de stat Bogdan Aurescu. El i-a spus comisarului european pentru justitie, Viviane Reding, ca nu va tolera discriminarea romanilor.
"Am dovedit cu datele de care dispunem ca argumentul afectarii ordinii publice pe care il invoca Franta nu se sustine. Din datele furnizate de partea franceza, numai 708 cetateni romani se aflau anul trecut in inchisorile franceze pentru ispasirea unor condamnari, adica 0,3% din totalul persoanelor, cetateni straini, acuzate - nu condamnate - pentru comiterea unor infractiuni in Franta", a declarat Bogdan Aurescu.
Secretarul de stat sustine ca a aratat "foarte clar Comisiei ca impunerea de conditii de tip material, cum ar fi o limita de venit personal sau existenta unui domiciliu stabil pentru sederea sub trei luni, este echivalenta cu un abuz de drept, care va afecta grav cu precadere cetatenii din Europa Centrala si de Est, cu venituri mici".
Asa ca Bogdan Aurescu le-a transmis oficialilor europeni ca Romania nu va accepta o noua cortina de separare a vechii si noii Europe, mai ales ca romanii, care au trecut prin 50 de ani de dictatura comunista, tin foarte mult la libertatea de circulatie.
"Am mai aratat ca solutia la problema comunitatii rome, care este o problema europeana, nu este jocul de ping-pong cu acesti oameni. Franta nu ii poate indeparta de pe teritoriul sau fara respectarea Directivei 38/2004, nu le poate impiedica revenirea, iar Romania nu are dreptul sa ii impiedice sa circule liber, in calitate de cetateni europeni." - a mai aratat oficialul roman.
Drept urmare, Bogdan Aurescu a solicitat Comisiei Europene sa verifice daca aceste indepartari voluntare sunt cu adevarat voluntare, avand in vedere circumstantele in care se petrec evacuarile succesive de tabere, pana cand aceste persoane se vad nevoite sa accepte oferta de returnare contra cost.