Tudose s-a enervat când a fost întrebat ce vrea să facă cu pensiile private ale românilor
Guvernul vrea să modifice pensiile private ale românilor, numai că nu ştie cum.
După mai multe variante discutate, premierul spune că Pilonul II de pensii, cel administrat privat, va deveni opţional. Doar că atât Mihai Tudose, cât şi ministrul Finanţelor s-au ferit să dea explicaţii.
În joc sunt sume enorme. În conturile private de pensii ale românilor s-au strâns deja 7 miliarde de euro. Specialiştii spun că anunţul premierului ascunde de fapt nevoia statului de a acoperi gaura uriaşă de la pensii şi că, pe termen lung, ar putea fi reduse şansele românilor la un trăi decent la bătrâneţe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Premierul Mihai Tudose a refuzat să dea lămuriri după ce a lansat ideea că Pilonul ÎI de pensii ar putea fi opţional și a plecat brusc din fața reporterilor care îl întrebau de subiect.
Acelaşi refuz de a explică ce se va întâmplă cu pensiile românilor vine şi din partea ministrului Finanţelor, care spune că nu are încă toate ''datele necesare''.
Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor: ''Nu vreau să va dau posibilitatea să faceţi speculaţii pe subiect şi lăsaţi-mă să va furnizez informaţii certe, atunci când toate analizele sunt gata.”
La numirea în funcţie, ministrul Finanţelor declara că Pilonul II de pensii va fi desfiinţat. Premierul a dezminţit această intenţie, dar a venit cu alte propuneri de a modifică sistemul.
În prezent, contribuţia la pensii este de 10,5% din salariul nostru. Din aceşti bani, 5,4% ajung într-un buget comun, al pensiilor de stat, numit Pilonul I de pensii, iar 5,1% sunt direcţionaţi într-un cont de pensie administrată privată, numit Pilon ÎI de pensii. Aşadar, o persoană va avea la dată pensionarii două pensii: una de stat şi altă privată. Banii pentru pilonul I de pensii ajung într-un ''coş comun'' care alimentează pensiile plătite acum. Dar în cazul pensiei private, banii ajung într-un cont personal, care sunt returnaţi, cu profit cu tot, la împlinirea vârstei de pensionare.
Asta înseamnă că titularul NU poate să retragă banii înainte de pensionare, decât în caz de invaliditate sau îi vor primi moştenitorii în caz de deces.
Dacă Pilonul ÎI devine opţional, iar oamenii aleg să-şi lase toţi banii în grijă statului, atunci viitorul lor va fi în mâinile politicienilor care decid cum, dacă şi cât cresc pensiile.
Alin Iacob, Asociația Utilizatorilor de Servicii Financiare: ”O dată pe an, toți românii primesc o scrisoare de la administratorul fondului de pensii: ce sume s-au acumulat, ce câștiguri și ce sumă se regăsește în acest cont privat de pensii.”
Diana Coroabă, partener Servicii Financiare PwC: ”Dacă contribuie, acei bani se duc la pensionarii actuali. El va depinde la pensionari, de noua forţă de muncă ce scade. Dacă contribuie la Pilonul II, chiar dacă sumele nu sunt semnificative, contribuţiile şi profiturile îi revin. Cât contribuie, atât primesc la pensie, plus profitul care se acumulează. Banii tăi sunt siguri.”
Reprezentanţii fondurilor de pensii sunt îngrijoraţi de intenţia Executivului de a face Pilonul ÎI de pensii opţional. Prin pensiile private, sunt asigurate venituri suplimentare la pensie pentru cei care contribuie acum.
Economiştii spun că redirecţionarea masivă a banilor din pensiile private către cele de stat va avea un efect de bumerang şi va lovi în bugetul statului. Asta pentru că, pentru a înmulţi banii din contribuţiile plătite de salariaţi, fondurile de pensii fac investiţii, iar unele ajung să alimenteze bugetul.