Malaimare: Demisia din CNA e de onoare;am o hartie de la Parlament conform careia am fost compatibil

Mihai Malaimare

Mihai Malaimare, care si-a dat demisia din functia de membru al CNA, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca demisia sa este una "de onoare".

Acesta a precizat ca are un document de la Parlament potrivit caruia poate ocupa in acelasi timp functia de membru CNA si cea de director al Teatrului Masca.

Mihai Malaimare si-a dat demisia din functia de membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) a initiat o cercetare in ceea ce il priveste, cu suspiciunea de incompatibilitate intre functia de membru al CNA si cea de manager al Teatrului Masca din Capitala, potrivit unui comunicat remis, marti, agentiei MEDIAFAX de catre societatea de avocati "Constantinof si Asociatii", care il reprezinta pe Malaimare.

Contactat marti de MEDIAFAX, Mihai Malaimare a declarat ca demisia sa din CNA (institutie in care era membru titular din anul 2008, n.r.) este "o demisie de onoare", deoarece el recunoaste "ideea de stat de drept".

Malaimare a mai spus ca are un document de la Parlament - institutia care l-a numit in functia de membru titular al CNA in anul 2008 -, potrivit caruia functiile de membru CNA si cea de director al Teatrului Masca sunt compatibile.

Citește și
CNA
Cinci membri ai CNA au trimis CE o scrisoare deschisa privind OUG ce modifica Legea audiovizualului
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Eu am cerut un punct de vedere al Comisiei Juridice a Parlamentului, care mi-a remis o scrisoare prin care se spune ca situatia mea trebuie judecata tinand cont si de Legea 161 (din 2003, n.r.), care este legea incompatibilitatilor, lege in care se prevede clar ca secretarii de stat si membrii CNA pot indeplini functii din domeniul artistic. Deci lucrurile erau limpezi.
Pe de alta parte, eu, in declaratiile mele de interese, am scris mereu ca sunt directorul Teatrului Masca. Eu nu am facut un secret din chestiunea asta. Ca ANI se trezeste dupa 4 ani (de cand a fost numit Malaimare membru al CNA, n.r.) sa se pregateasca sa ma declare incompatibil imi suna foarte straniu"
, a spus Mihai Malaimare.

Malaimare a mai spus ca a decis sa demisioneze din CNA, desi ANI inca nu l-a declarat incompatibil cu functia ocupata in Consiliu.

"In lumea mea, oamenii, prietenii si cei cu care m-am sfatuit mi-au spus «Nu demisiona, pentru ca nu e o cutuma demisia, pentru ca cercetarea ANI va continua». Problema mea este insa de alt ordin. Eu consider ca statul de drept are institutii care au dreptul sa faca afirmatii. ANI este o institutie a statului de drept roman, atat cat este el si, daca o institutie abilitata a statului de drept face astfel de afirmatii, eu, demnitar, sunt obligat sa demisionez. Pe de alta parte, nu vreau sa arunc niciun fel de suspiciune, de umbra asupra institutiei la care am functionat si nici asupra institutiei care m-a trimis acolo, recte Guvernul Romaniei. Deci este o problema personala a mea si a statului de drept din Romania", a spus Mihai Malaimare.

El a precizat ca, in situatia in care ANI va da o decizie referitoare la o eventuala incompatibilitate a sa, o va contesta in instanta.

"In secunda in care ANI va remite raportul sau, daca va remite - eu ma intalnesc zilele urmatoare cu ei -, daca va remite si nu va lua in considerare hartia pe care o am (de la Parlament, n.r.) si punctul meu de vedere, atunci voi merge in instanta. Imi voi apara drepturile ca orice cetatean si ma voi supune deciziei instantei. Adica, daca voi avea castig de cauza, atunci ANI trebuie sa se astepte ca va plati. Ii voi intenta un proces prin care ii voi cere daune mari. Daca eu voi pierde, atunci cariera mea s-a incheiat, cariera mea de roman. Pentru ca, in conformitate cu Legea ANI, daca eu pierd, ma dau afara si de la teatru, deci nu mai am voie sa fiu trei ani demnitar. Un proces poate sa dureze doi-trei ani. Eu am 62 de ani, plus inca doi ani (cat ar dura procesul, n.r.), plus inca trei in care nu as avea voie sa practic meseria asta in Romania, sunt 60 si ceva de ani in care ma voi fi saturat de viata", a afirmat Mihai Malaimare.
El a precizat ca nu isi explica de ce ANI s-a sesizat in cazul sau dupa o perioada de 4 ani de la numirea sa in functia de membru al CNA.

"Abia acum m-au informat. Am sentimentul ca este urmare a unei delatiuni. Am doar sentimentul, nu am nicio dovada si atunci va comunic un sentiment, dar nu pot sa fac o afirmatie. Pe de alta parte, ANI a incalcat legea, adica mi-a trimis scrisori ordinare, cand ei trebuie sa trimita scrisori recomandate cu obligatia de a raspunde. Ce sa mai discutam? Dar asta este, ma incapatanez sa cred ca suntem intr-un stat de drept si ca astea sunt erori regretabile, dar posibile", a explicat Mihai Malaimare.

Intrebat daca ANI s-a autosesizat sau a fost sesizata in cazul sau, Mihai Malaimare a spus: "In scrisoare, ei spun ca s-au autosesizat si, iarasi, avand in vedere respectul meu fata de societatea romaneasca, nu am de ce sa nu-i cred. Dar, cand ma voi intalni cu ei, voi vedea dosarul. Daca delatorul a avut curajul sa semneze delatiunea, atunci voi vedea cine este si va voi spune. Parerea mea este ca nu a avut curajul si eventual a dat un telefon. Dar eu nu exclud posibilitatea ca ANI sa se fi autosesizat. Dar, in conditiile in care 4 ani nu s-a autosesizat - iar CNA nu este ultima institutie din angrenajul romanesc, ca sa zic asa, in jurul CNA au fost scandaluri suficiente ca ANI sa se autosesizeze, daca era cazul sa se autoseziseze - si atunci ma intreb si eu cum Dumnezeu de s-a intamplat tocmai acum? Ei, se intampla, ca asa e la noi".

Mihai Malaimare a mai spus ca a fost informat de cercetarea demarata de ANI in luna decembrie, chiar inainte de sarbatori, si si-a depus demisia din functia de membru al CNA pe 11 ianuarie.

"Mi-am dat demisia vineri, 11 ianuarie. Am fost informat un pic mai inainte, dar sunt procedurile care se fac de obicei. Mi-am cautat avocat. Am vorbit, m-am sfatuit, insa vineri am luat aceasta decizie. In decembrie, inainte de sarbatori am aflat", a spus Mihai Malaimare.

Intrebat de ce crede ca functia de membru CNA ar putea fi considerata incompatibila cu cea de manager al unei institutii de cultura, Mihai Malaimare a spus: "Nu exista nicio justificare a acestei minim posibile incompatibilitati care se regaseste in Legea audiovizualului. Nu-mi dau seama de ce, in 2002, am gandit noi - ca in 2002 eram si eu pe acolo (in Parlament, n.r.) - nu imi dau seama de ce s-a gandit asa atunci, de ce actorii, artistii erau exclusi de la chestiunea asta. Dar cert este ca, in 2003, am incercat sa reparam lucrul asta prin Legea incompatibilitatilor (Legea 161, n.r.). Numai ca in perioada aceea s-au facut mii de legi (...) care au trecut prin Comisiile parlamentare si ca in multe alte situatii s-a omis armonizarea celor doua legi care privesc acelasi domeniu (domeniul audiovizualului, n.r.). In Legea audiovizualului este interdictie, dar in legea ulterioara si care vorbeste inclusiv despre membrii CNA, Legea 161 din 2003, se spune ca se poate (sa ocupi functii de conducere la institutii artistice, n.r.). Or in secunda in care o lege ulterioara vine si spune ca se poate, orice logica imi spune ca ori legea anterioara trebuia amendata, ori trebuia sa existe o specificatie anume, in sensul ca Legea 161 nu ar fi trebuit sa-i nominalizeze concret pe membrii CNA. Or acolo se face vorbire clara despre membrii CNA. Altminteri cine mi-ar fi dat hartia aceea (pe care o are de la Parlament, n.r.)?".

Totodata, Mihai Malaimare a spus ca, atunci cand cineva este numit demnitar, ANI ar trebui sa ii dea un aviz de compatibilitate sau incompatibilitate.

"Nu vreau sa fac niciun fel de declaratie legata de ANI - aud ca unii dintre fostii mei colegi parlamentari sunt mai virulenti in exprimare -, dar eu cred ca aceasta institutie isi gaseste necesitatea intr-un singur sens. Ea ar trebui sa dea avize de compatibilitate. Adica, atunci cand cineva este numit demnitar, inainte ca el sa presteze juramantul, ANI ar trebui ii dea sefului institutiei respective un aviz de compatibilitate. Pentru ca, pana la urma, militam pentru o societate romaneasca coerenta, civilizata, lipsita de golanii. Or, daca tu faci din asta o institutie care are mai degraba aerul de politie, nu rezolvam problema. Asa cred eu", a mai spus Mihai Malaimare.

Potrivit unui comunicat remis, marti, agentiei MEDIAFAX, de societatea de avocati "Constantinof si Asociatii", Mihai Malaimare a inaintat, in data de 11 ianuarie 2013, presedintelui CNA, Laura Georgescu, demisia din functia de membru al Consiliului National al Audiovizualului.

Potrivit comunicatului, decizia lui Mihai Malaimare de a demisiona vine ca urmare a faptului ca ANI a initiat o cercetare in cazul sau. "Decizia de a demisiona a survenit ca urmare a faptului ca Agentia Nationala de Integritate a comunicat domnului Malaimare ca a initiat o cercetare in ceea ce il priveste, cu suspiciunea de incompatibilitate intre functia de membru al CNA si aceea de manager al Teatrului Masca", se spune in comunicat.

In comunicat se mai spune ca Mihai Malaimare considera ca nu a incalcat dispozitiile legale privitoare la incompatibilitate si isi rezerva dreptul sa conteste cercetarea ANI.

"Desi domnul Malaimare considera ca nu a incalcat dispozitiile legale privitoare la incompatibilitate, situatie in care califica aceasta cercetare ca fiind neintemeiata si isi rezerva dreptul sa conteste, in conformitate cu dispozitiile legale, orice act ar putea fi emis de ANI in legatura cu acest aspect, domnia sa nu doreste ca declansarea acestei proceduri sa atinga in niciun fel imaginea Consiliului National al Audiovizualului si nici pe cea a Guvernului Romaniei, care l-a propus si i-a sustinut numirea in aceasta functie, motiv pentru care a demisionat din functia ocupata", se mai spune in comunicat.

Mihai Malaimare a fost validat ca membru titular al CNA in octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatul sau ar fi trebuit sa expire in 2014. Mihai Malaimare a fost propus ca membru al CNA de Guvernul de la momentul respectiv, condus de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Parlamentul nu a numit insa si un membru supleant al lui Mihai Malaimare in CNA, care ar putea sa ii ia locul acestuia dupa demisia sa. Pe de alta parte, fiind numit de Guvern ca membru titular al CNA, tot Executivul ar trebui sa fie institutia care va propune un membru titular in Consiliu in locul lui Malaimare.

Mihai Malaimare este regizor, initiator si director al Teatrului Masca din Bucuresti din 1990, potrivit CV-ului sau publicat pe site-ul CNA.

Conform CV-ului, inainte de a fi membru al CNA, Mihai Malaimare a avut si o intensa activitate politica: presedinte al Comisiei Parlamentare pentru UNESCO (2008), presedinte al Comisiei pentru Cultura - Camera Deputatilor (2000- 2004), parlamentar (intre 2000 si 2008), membru PNL (2002 - 2008), membru al PSD (1995 - 2002) si membru PCR (1972 - 1989).
Pana la momentul difuzarii acestei stiri, niciunul dintre membrii CNA - nici presedintele Consiliului, Laura Georgescu - nu a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, daca Mihai Malaimare si-a depus demisia si cand a fost inregistrat documentul la CNA.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ponta transmite
Ponta transmite "un mesaj clar" DNA, ANI si CSM: Sa aiba grija de ce sunt privite ca ale lui Basescu

Liderul USL Victor Ponta a transmis "un mesaj foarte clar" conducerii Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate si Consiliului Suprem al Magistraturii.

Cinci membri ai CNA au trimis CE o scrisoare deschisa privind OUG ce modifica Legea audiovizualului
Cinci membri ai CNA au trimis CE o scrisoare deschisa privind OUG ce modifica Legea audiovizualului

Cinci dintre membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au trimis, vineri, Comisiei Europene, o scrisoare deschisa in care isi exprima ingrijorarea cu privire la Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului.

"O sa merg pana la capat, e o mizerie". Reactiile demnitarilor acuzati de ANI de incompatibilitate

Demnitarii care fac parte din Guvernul Ponta acuza Agentia Nationala de Integritate de "propaganda politica" si sunt hotarati sa conteste anunturile facute de aceasta institutie.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.