Cinci membri ai CNA au trimis CE o scrisoare deschisa privind OUG ce modifica Legea audiovizualului

CNA

Cinci dintre membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au trimis, vineri, Comisiei Europene, o scrisoare deschisa in care isi exprima ingrijorarea cu privire la Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului.

Documentul, remis vineri MEDIAFAX, este adresat membrilor CE Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, si Androulla Vassilliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism, tineret si sport, si este semnat de Ioan Onisei (vicepresedinte CNA) si membrii Consiliului Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Valeriu Deaca si Valentin Jucan.

Semnatarii scrisorii au trimis documentul Comisiei Europene inaintea anuntului public de vineri al presedintelui CNA, Rasvan Popescu, potrivit caruia proiectul de OUG a fost transmis de catre Ministerul Comunicatiilor, spre analiza si emiterea unui punct de vedere, Consiliului.

"Actul Guvernului aduce importante prejudicii industriei si ne ridica ingrijorari majore cu privire la functionalitatea statului de drept in Romania, avand in vedere ca emiterea Ordonantei s-a facut fara consultarea Consiliului National al Audiovizualului si a Consiliului Concurentei si fara a fi supusa dezbaterii publice. Au fost ignorate criteriile de transparenta prevazute de Legea nr. 52/2003 referitoare la transparenta decizionala in administratia publica. Au fost inculcate prevederile din Legea audiovizualului nr. 504/2002 si Legea concurentei nr. 21/1996 care obliga la consultarea CNA si a Consiliului Concurentei la elaborarea reglementarilor in domeniu", se arata in scrisoarea deschisa.

"Mentionam ca la data de 13 noiembrie 2012 au aparut primele informatii in presa despre intentia Guvernului de a modifica prin ordonanta de urgenta aceasta lege. La acea data, Consiliul National al Audiovizualului a cerut oficial Guvernului Romaniei proiectul de ordonanta pentru a exprima un punct de vedere oficial. Guvernul nu a transmis Consiliului acest project, iar la data de 27 noiembrie a fost adoptat. Consideram acest demers ca fiind nu numai lipsit de transparenta, dar si un precedent deosebit de periculos in abordarea abuziva a procesului legislativ", potrivit aceluiasi document.

Citește și
CNA
CNA: OTV, amendat cu 20.000 de lei pentru dezechilibre inregistrate in emisiunile electorale
„Pare să vrea să se asigure că va începe cel de-al treilea război mondial”. Fiul lui Donald Trump, reacție dură

"Practic, prin ordonanta de urgenta a fost redusa puterea CNA de a supraveghea la respectarea Legii Audiovizualului in relatie cu radiodifuzorii. Este suspendata orice sanctiune aplicata de CNA unui radiodifuzor, daca aceasta este atacata in instanta, ea neputandu-si produce efectul pana la pronuntarea irevocabila a instantei, amanare ce poate dura si doi ani", spun cei cinci membri ai CNA care semneaza scrisoarea.

Printre modificarile vizate, spun semnatarii documentului, se numara articole ale legii care prevad reglementarea publicitatii si autopromovarii in contradictie cu normele europene in domeniu si care favorizeaza concurenta neloiala, modul in care se stabileste pozitia dominanta pe piata audiovizualului, fiind excluse televiziunile generaliste care, de fapt, au cea mai mare audienta, principiul must-carry - noua reglementare este anticoncurentiala incalcand art. 31 din Directiva 2002/22/CE a Parlamentului European si Consiliului privind "serviciul universal" -, un regim discriminatoriu privind sanctiunile aplicate societatilor comerciale care difuzeaza continut (radiodifuzori) si societatilor comerciale care transporta continutul (distribuitori), desi ambele tipuri de activitati, precum si relatia dintre radiodifuzori si distribuitori sunt reglementate de aceeasi lege a audiovizualului.

Autorii scrisorii mai spun ca aceasta OUG incalca chiar prevederile Constitutiei Romaniei. Astfel, spun ei, potrivit art. 115 alin. 4, "Guvernul poate adopta o ordonanta de urgenta numai in situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acesteia". "OUG prin care s-a modificat legea audiovizualului are urmatoarele motivatii 'stimularea dezvoltarii economiei romanesti, in cadrul careia se inscrie si intentia de a dezvolta piata audiovizuala din Romania prin incurajarea productiei locale de televiziune, a investitiilor in programe locale, asigurarea de locuri de munca si dezvoltarea de activitati economice in beneficiul pietei audiovizuale din Romania'; 'necesitatea adoptarii unor noi reglementari privind serviciile media audiovizuale care sa permita sectorului audiovizual sa realizeze schimbarile necesare pentru a se adapta la evolutia pietei in acest domeniu, inclusiv la nivel european si la evolutia comportamentului agentilor economici care activeaza pe aceasta piata'", spun semnatarii scrisorii.

Cei cinci membri ai CNA isi manifesta ingrijorarea si cu privire la momentul ales pentru aceasta OUG, la jumatatea campaniei electorale, cand Consiliul se afla in plin proces de monitorizare si sanctionare a derapajelor inregistrate de radiodifuzori in reflectarea campaniei. De asemenea, acestia spun ca emiterea OUG urmeaza unei serii de presiuni politice exercitate in ultimele luni asupra CNA de liderii coalitiei aflate acum la guvernare, semnatarii mentionand ca s-au adresat in acest sens de mai multe ori comisiilor parlamentare care controleaza activitatea CNA.

Cei cinci mai spun ca suspendarea de drept a consecintelor sanctiunilor CNA pana la o decizie a instantei "anuleaza practic orice functie de corectare imediata asupra mediului audiovizual, in care au fost inregistrate recent grave derapaje privind regimul difuzarii publicitatii (depasirea celor 12 minute), protectia minorilor, informarea corecta, protejarea vietii private si dreptul la propria imagine. Este cu atat mai stranie aceasta decizie a guvernului cu cat CNA a castigat irevocabil 93,5% din procesele intentate de radiodifuzori din 2005 pana astazi".

"Va solicitam atentia si eventualul sprijin in cazul unor derapaje de la normele europene privind autonomia de organizare si functionare a Consiliuliui National al Audiovizualului, astfel incat sa ne putem exercita atributiile si responsabilitatile fara presiuni si ingerinte politice", se incheie documentul.

Cei cinci membri ai CNA care au trimis scrisoarea Comisiei Europene au sustinut, pe 28 noiembrie, si o conferinta de presa, in care au spus ca vor sesiza Comisiile pentru Cultura din Parlament in legatura cu OUG de modificare a Legii audiovizualului.

Vineri, Rasvan Popescu, presedintele CNA, a declarat pentru MEDIAFAX ca a primit de la "Ministerul Comunicatiilor proiectul de Ordonanta de Urgenta (de modificare a Legii audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, n.r.) spre analizare si punct de vedere. in proiect nu mai exista niciun fel de prevederi referitoare la modificarea statutului CNA. Urmeaza ca departamentele noastre de specialitate, serviciul juridic si compartimentul de reglementari, sa faca o prima analiza tehnica si ulterior textul Ordonantei va fi suspus dezbaterii in Consiliu, in cursul saptamanii viitoare".

Ministerul Comunicatiilor este initiatorul acestui proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului.

Trimiterea proiectului de OUG, spre analiza, la CNA implica faptul ca Ordonanta de Urgenta nu a fost aprobata inca in Guvern, asa cum a sugerat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, marti, 27 noiembrie.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, 28 noiembrie, ca OUG care modifica Legea audiovizualului nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial pentru ca ministerele Justitiei si Finantelor trebuie sa dea forma finala a acestei, in urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanta toate referirile la CNA.

Ponta a precizat ca din OUG au fost scoase conditiile impuse viitorilor membri ai CNA, el argumentand ca tot ce se doreste de schimbat la CNA poate schimba Parlamentul, nefiind o urgenta. Premierul a reiterat faptul ca OUG a operat modificari doar la partea de fiscalitate.

Cu o zi inainte, Victor Ponta a declarat, in momentul in care a fost intrebat de ce a modificat Legea audiovizualului prin OUG si care era urgenta, ca s-a apelat la Ordonanta pentru a introduce transparenta fiscala in contractele de publicitate, el aratand ca Guvernul face bugetul pe 2013 si trebuie sa stie toate veniturile.

De asemenea, premierul a precizat ca nu s-a modificat nimic referitor la CNA. "Nu exista niciun articol legat nici de membrii CNA, nici de functionarea CNA. Daca la CNA se doreste vreo schimbare, o va face Parlamentul, nu era atat de urgenta ca sa o facem prin OUG", a spus Ponta.

Intrebat de ce nu s-a publicat pe site-ul Ministerului Comunicatiilor proiectul privind Legea audiovizualului pentru dezbatere publica, Ponta a raspuns: "Pentru ca a fost prezentat in sedinta de Guvern, s-au facut observatii, si, oricum, e bun, nu va faceti griji!".

In ceea ce priveste prevederile referitoare la suspendarea deciziilor CNA, Ponta a precizat ca acolo era o problema de raliere de procedura la Legea audiovizualului in sensul in care pentru toate sanctiunile administrative sa se aplice regimul general, iar contestarea lor in instanta le suspenda.

Pe de alta parte, potrivit afirmatiilor purtatorului de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, Guvernul a modificat, marti, 27 noiembrie, prin Ordonanta de Urgenta, Legea audiovizualului. Conform modificarilor, CNA va acorda licente audiovizuale de televiziune doar societatilor care la data solicitarii nu au restante fata de bugetul de stat, iar serviciile de programe generaliste nu mai sunt considerate ca avand pondere semnificativa in formarea opiniei publice.

De asemenea, Ordonanta schimba modul de sanctionare a cablistilor, care daca nu vor asigura aceeasi calitate a semnalului pentru toate televiziunile din oferta lor, vor putea primi amenzi cuprinse intre 1-3% din cifra de afaceri realizata in anul precedent.

Actul normativ mai prevede ca, incepand cu anul 2014, televiziunile retransmise vor fi ordonate anual, in primele 30 de zile de la inceperea anului calendaristic, pe baza mediei cotei de audienta realizata de fiecare post TV in anul precedent.

Amenzile aplicate de CNA posturilor de televiziune si radio nu vor mai trebui platite imediat, daca sunt atacate in instanta in 15 zile de la comunicarea lor, ele fiind suspendate pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile.

OUG de modificare a Legii audiovizualului stabileste si reguli stricte pentru intermedierea achizitionarii de spatiu publicitar televizat, care poate fi facuta numai in numele si pe seama beneficiarului, cu oferte de pret confirmate cu radiodifuzorul, intermediarul primind bani doar de la beneficiar.

Ordonanta limiteaza la cinci numarul spoturilor publicitare si de teleshopping izolate pe care le poate difuza zilnic un post de televiziune si stabileste ca publicitatea la bauturi spirtoase poate fi difuzata numai in intervalul orar 23.00 - 6.00.

Prin modificarea Legii audiovizualului, se stabileste ca persoanele propuse la CNA trebuie sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, sa aiba reputatie si experienta si sa nu fie soti, rude sau afini pana la gradul al treilea cu seful statului, presedintii Camerelor sau membrii Guvernului. De asemenea, conform ordonantei, acestia nu trebuie sa aiba cazier fiscal sau judiciar.

Ordonanta a provocat reactii critice din partea presedintelui CNA, Rasvan Popescu, a International Advertising Association Romania si a Uniunii Agentiilor de Publicitate din Romania.

Astfel, Rasvan Popescu a declarat, marti, ca OUG pentru modificarea Legii audiovizualului tine cont de unele observatii facute de CNA, existand insa si aspecte asupra carora se mai poate reflecta atunci cand Ordonanta va fi dezbatuta in Parlament.

IAA Romania a transmis, in aceeasi zi, intr-un comunicat, ca OUG de modificare a Legii audiovizualului "este de natura sa afecteze in mod negativ functionarea normala si competitiva a industriei de marketing, media si comunicare", cerand Guvernului consultari pe acest document.

si Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania (UAPR) si-a exprimat, intr-un comunicat, nemultumirea fata de decizia Guvernului de a aproba aceasta OUG. "Suntem consternati ca ordonanta de urgenta a trecut intr-o maniera netransparenta, in timpul sedintei de guvern de marti", a declarat Radu Florescu, presedinte al UAPR.

De asemenea, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), a declarat, pentru MEDIAFAX, ca OUG de modificare a Legii audiovizualului, a fost adoptata de Guvern in mod neprofesionist, fara consultarea partilor implicate si dovedeste rea-vointa si ura la adresa cablistilor.

In schimb, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) a spus, intr-un comunicat, ca OUG de modificare a Legii audiovizualului "completeaza prevederile legale existente cu reglementari care raspund unor probleme aparute in practica ultimilor ani in domeniul audiovizualului".

Articol recomandat de sport.ro
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
Citește și...
CNA:
CNA: "RCS&RDS nu a avut aprobarea sa scoata Discovery". Si Animal Planet iese din grila

RCS&RDS a transmis, joi seara, intr-un e-mail adresat abonatilor sai, ca televiziunile "Digi Animal World si BBC Entertainment vor inlocui Animal Planet si Discovery Channel, care ies din grila la 1 decembrie".

CNA: OTV, amendat cu 20.000 de lei pentru dezechilibre inregistrate in emisiunile electorale
CNA: OTV, amendat cu 20.000 de lei pentru dezechilibre inregistrate in emisiunile electorale

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de miercuri, sa amendeze cu 20.000 de lei postul OTV, pentru dezechilibre foarte mari inregistrate in emisiunile electorale difuzate in perioada 9-22 noiembrie.

Un membru CNA, imbracat intr-un tricou cu sigla Discovery Channel, la sedinta Consiliului
Un membru CNA, imbracat intr-un tricou cu sigla Discovery Channel, la sedinta Consiliului

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a venit, la sedinta de marti a Consiliului, imbracat intr-un tricou care are imprimata sigla televiziunii Discovery Channel.

Recomandări
EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”
EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”

Cu șase zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, este din nou scandal pe scena politică. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, președinta USR, Elena Lasconi, și Mircea Geoană îi cer demisia premierului Marcel Ciolacu.

Fost consilier pentru securitate din SUA, despre rachetele cu rază lungă: Este o decizie corectă, dar mă tem că e prea târziu
Fost consilier pentru securitate din SUA, despre rachetele cu rază lungă: Este o decizie corectă, dar mă tem că e prea târziu

"Rachetele vor vorbi de la sine", spune liderul ucrainean Volodimir Zelenski, după ce președintele Joe Biden a dat undă verde Kievului să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Un anunț care oferea spre închiriat o cabană din Brașov, de Revelion, cu 5.000 lei, s-a dovedit a fi total altceva
Un anunț care oferea spre închiriat o cabană din Brașov, de Revelion, cu 5.000 lei, s-a dovedit a fi total altceva

Escrocii profită din nou de neatenția, graba, ori naivitatea oamenilor pentru a-i păcăli cu anunțuri false de cazare.