Membrii Guvernului nu se înțeleg asupra PNRR. Ce se întâmplă cu cele 30 de miliarde de euro pentru România

Dată publicare: 27-04-2021 07:37
Dată actualizare: 27-04-2021 09:32


Au apărut noi critici în interiorul Guvernului. Acum este vizat ministrul Fondurilor Europene, despre care liberalii susțin că nu s-ar fi consultat suficient cu colegii pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

Vorbim despre un document important, care ar putea aduce României fonduri europene pentru investiții de 30 de miliarde de euro.

Țara noastră a primit deja observații dure de la Comisia Europeană pentru propunerile trimise, așa că președintele Klaus Iohannis i-a convocat la Cotroceni pe liderii Coaliției.

Proiectul va fi trimis la Bruxelles până la 31 mai, cu o lună mai târziu decât termenul agreat inițial.

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene: "Să spunem că au fost unii foarte viteji în a propune chestiuni şi, când a fost vorba de partea tehnică dea scrie efectiv, au dispărut din peisaj".

Alături de liderii Coaliției, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a mers la Cotroceni cu un raport detaliat despre discuțiile pe care le-a avut până acum cu Comisia Europeană.

Asta după ce Bruxelles-ul și-a exprimat dezacordul pentru mai multe inițiative trasate de oficialii români.

 

CE nu vrea să investească în irigații

 

Unul dintre subiectele cu probleme ar fi irigațiile. Comisia Europeană nu ar vrea să acorde finanțare pentru investițiile în sistemele românești, considerate depășite.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: ”Avem zone extinse în țară unde deșertul este o realitate, nu mai este o amenințare. Și de aceea avem acest plan, care trebuie să fie un plan de țară și trebuie să fie susținut de tot Guvernul''.

Ludovic Orban: ”Problema este să convingem Comisia Europeană că aceste proiecte tehnice care le utilizăm nu afectează mediul, ba chiar sunt necesare pentru siguranță alimentară”.

Comisia Europeană consideră că România cere prea mulți bani și pentru infrastructura rutieră. Romania ar vrea pentru drumuri și autostrăzi 4,5 miliarde de euro, dar cei de la Bruxelles încă analizează această idee.

Radu Almășan, specialist în fonduri europene: ”Problema este că economia românească are nevoie acum, în momentul ăsta, de bani. Cu cât guvernanții noștri greșesc mai mult pe tehnic, cu atât avem mai mari șanse ca acesta să fie din nou respins, amânat și din nou să intrăm în negocieri cu ei''.

Țara noastră ar trebui să trimită oficial Comisiei Planul Național de Redresare și Reziliență, documentul prin care susține proiecte de investiții de peste 40 de miliarde de euro.

 

Am trimis 1.000 de pagini de propuneri la Comisia Europeană și am primit înapoi 100 de pagini de observații

 

Alocarea României ar fi însă de 30 de miliarde de euro. O șansă unică, spun specialiștii, pentru revenirea după pandemie și pentru creșterea economică din următorii ani.

Dan Luca, Euroactiv: ”După aderarea României din 2007 la UE, e a doua aderare sau un proiect fundamental și de aceea este acest plan de redresare, pentru a anticipa o criză majoră. Acest plan de 30 de miliarde de euro va lua ani de zile să fie implementat. Haideți să anticipam - noi vom fi din nou deficitari”.

România a trimis Comisiei 1.000 de pagini de propuneri și a primit înapoi de la Bruxelles 100 de pagini de observații. Banii din planul de redresare ar trebui să fie atrași până la finalul lui 2023.

 

 

Tags: pnrr, guvern, discutii,


VIDEO PROTVPLUS.RO