Ședință la Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

Dată publicare: 26-04-2021 10:52
Dată actualizare: 26-04-2021 20:03


Noi critici în interiorul Guvernului, la adresa miniştrilor USR. 

Acum este vizat ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea, despre care liberalii susţin nu s-ar fi consultat suficient cu ceilalţi colegi pentru Planul Naţional de Redresare şi Reziliență.

Vorbim de un document extrem de important, care ar putea aduce României fonduri europene pentru investiţii, de 30 de miliarde de euro. România a primit deja observaţii dure de la Comisia Europeană, pentru propunerile trimise, aşa că preşedintele i-a convocat la Cotroceni pe liderii coaliţiei.

Alături de liderii Coaliţiei, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a mers la Cotroceni cu un raport detaliat despre discuţiile pe care le-a avut până acum cu Comisia Europeană. Asta după ce Bruxelles-ul şi-a exprimat dezacordul pentru mai multe iniţiative trasate de oficialii români.

Unul din subiectele cu probleme ar fi irigaţiile, Comisia Europeană nu ar vrea să acorde finanţare pentru investiţiile în sistemele româneşti, considerate depăşite.

Comisia Europeană consideră că România cere prea mulţi bani şi pentru infrastructura rutieră. România ar vrea pentru drumuri şi autostrăzi 4,5 miliarde de euro, dar cei de la Bruxelles încă analizează această idee.

Până la 30 aprilie, ţara noastră ar trebui să trimită oficial Comisiei Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, documentul prin care susţine proiecte de investiţii de peste 40 de miliarde de euro. Alocarea României ar fi însă de 30 de miliarde de euro. O şansă unică, spun specialiştii, pentru revenirea după pandemie şi pentru creşterea economică din următorii ani.

România a trimis Comisiei 1000 de pagini de propuneri şi a primit înapoi de la Bruxelles 100 de pagini de observaţii. Banii din planul de redresare ar trebui să fie atraşi până la finalul lui 2023.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO