Mediafax: USL are nevoie in prezent doar de 3 voturi in Parlament pentru suspendarea presedintelui

×
Codul embed a fost copiat

USL are nevoie in prezent doar de trei voturi in Parlament pentru suspendarea presedintelui, insa daca procedura se prelungeste dupa finalul sesiunii parlamentare, majoritatea ar avea nevoie de 11 voturi

Motivul: multi dintre parlamentari vor pleca sa isi preia functiile castigate pe 10 iunie.

Opozitia trebuie sa stranga, la momentul actual, cel putin 229 de voturi ale parlamentarilor in favoarea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu pentru ca demersul sa fie aprobat, in timp ce rezultatul referendumului de demitere este dat de optiunile exprimate de majoritatea celor care se prezinta la urne.

Numarul total de parlamentari este, in prezent, de 457, ceea ce inseamna ca majoritatea este de 229 de voturi. PSD are la Camera 96 de parlamentari, iar la Senat are 43, in timp ce PNL are la Camera 57 de parlamentari, iar la Senat are 30. In total, USL are 226 de parlamentari si mai are nevoie doar de trei voturi pentru suspendarea presedintelui, potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, mai multi senatori si deputati au fost alesi, la scrutinul local din 10 iunie, presedinti de Consilii Judetene sau primari de municipii resedinta de judet. Astfel, ei urmeaza sa renunte la mandatul de parlamentar, pe care unii l-au detinut chiar in mai multe legislaturi. Acest lucru va schimba atat majoritatea, cat si raportul de forte din Parlament.

Citește și
Crin Antonescu Cover
Reactiile PDL dupa ce Antonescu l-a amenintat cu suspendarea pe Basescu in scandalul Puiu Hasotti
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Parlamentarii alesi pe 10 iunie in functii de primari sau de presedinti de CJ isi vor exercita mandatele in actuala sesiune legislativa, care se incheie la sfarsitul lunii iunie, dar nu si in sesiunea legislativa care debuteaza in septembrie.

Parlamentarii care au castigat un mandat de ales local in 10 iunie sunt Olguta Vasilescu (senator PSD) - Primaria Craiova, Iulian Badescu (senator PSD) - Primaria Ploiesti, Robert Negoita (deputat PSD) - Primaria Sectorului 3, Horia Teodorescu (deputat PSD) - presedinte Consiliul Judetean Tulcea, Catalin Nechifor (deputat PSD) - presedinte Consiliul Judetean Suceava, Ioan Cindrea (deputat PSD) - presedinte Consiliul Judetean Sibiu, Adrian Duicu (deputat PSD) - presedinte Consiliul Judetean Mehedinti, Adrian tutuianu (senator PSD) - presedinte Consiliul Judetean Dambovita, Radu Moldovan (deputat PSD) - presedinte Consiliul Judetean Bistrita, Nicolae Robu (senator PNL) - Primaria Timisoara, Cristian Adomnitei (deputat PNL) - presedinte Consiliul Judetean Iasi, Horea Uioreanu (deputat PNL) - presedinte Consiliul Judetean Cluj, Cornel Popa (senator PNL) - presedinte Consiliul Judetean Bihor, Ciprian Dobre (deputat PNL) - presedinte Consiliul Judetean Mures, Florin turcanu (deputat PNL) - presedinte Consiliul Judetean Botosani, Cristinel Bigiu (senator PNL) - presedinte Consiliul Judetean Buzau, Culita Tarata (deputat UNPR) - presedinte Consiliul Judetean Neamt.

Acest lucru inseamna ca 17 parlamentari vor pierde mandatul, adica numarul total de parlamentari devine 440, iar majoritatea devine 221. In noile conditii, USL are 210 parlamentari, deci are nevoie de inca 11 voturi pentru suspendarea lui Traian Basescu. Acestia pot proveni de la UDMR, de la minoritati si de la neafiliati.

La inceputul lunii mai, Guvernul Ponta a fost aprobat de Parlament cu 284 de voturi "pentru".

La ceremonia de investire, Traian Basescu a declarat ca cele 284 de voturi se apropie de 322, care le-a adus noroc "data trecuta". Ulterior, Basescu a spus ca nu se teme de suspendare, pentru ca ramane cu familia si pentru ca este sanatos.

Procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei

Procedura de suspendare din functie a presedintelui tarii presupune ca, dupa ce masura este adoptata de Parlament cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, aceasta sa fie validata de populatie, printr-un referendum pentru demiterea sefului statului.

Articolul 95 din Constitutie precizeaza ca, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.".

In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.

Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui, mai prevede legea fundamentala.

Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei in cazul savarsirii de catre acesta a unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, facuta de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.

Birourile permanente, sub semnatura presedintilor, comunica neintarziat aceasta propunere Presedintelui Romaniei, precizandu-se totodata data si locul sedintei comune a Camerelor.

Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 235 de voturi, deoarece doua locuri de deputat sunt vacante.

In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.

In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie.

La dezbateri este invitat si presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa. Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.

Camera Deputatilor a adoptat, recent, proiectul de lege care elimina posibilitatea contestarii la Curtea Constitutionala a hotararilor adoptate de Parlament.

In cazul in care s-a hotarat constituirea unei comisii comune de ancheta, raportul intocmit de aceasta in termenul stabilit in hotararea Parlamentului se trimite, prin grija presedintilor celor doua Camere, Curtii Constitutionale spre consultare, in termen de 3 zile de la data depunerii raportului.

La suspendarea din functie a sefului statului din 2007, Parlamentul a constituit o astfel de comisie, care a fost condusa de Dan Voiculescu. Hotararea adoptata de Parlament in cadrul procedurii de suspendare din functie a sefului statului se comunica acestuia, in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor celor doua Camere.

Daca propunerea de suspendare din functie a fost aprobata, hotararea se trimite si Guvernului in vederea initierii proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui.

Conform Legii referendumului 3/2000, participantii la referendum se pronunta prin "da" sau "nu" la urmatoarea intrebare: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?".

Legea prevede ca "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".

Aceasta ar fi a doua oara cand opozitia ar initia procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu din functie. Precedenta suspendare a avut loc in timpul primului mandat de sef al statului, in anul 2007. Parlamentul a aprobat suspendarea presedintelui, insa la referendumul de demitere decizia a fost invalidata de populatie. Astfel, la referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea presedintelui Basescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat impotriva, iar pentru demiterea acestuia s-au pronuntat 24,75%, prezenta la referendum fiind de 44,45%.

Pe durata suspendarii din functie a sefului statului, prerogativele sale au fost indeplinite de Nicolae Vacaroiu, la acel moment presedinte al Senatului. Acesta s-a autosuspendat din PSD pe durata asigurarii interimatului.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Crin Antonescu: Eu, in Palatul Cotroceni, cat mai e Traian Basescu acolo, nu mai intru
Crin Antonescu: Eu, in Palatul Cotroceni, cat mai e Traian Basescu acolo, nu mai intru

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca nu va mai intra in Palatul Cotroceni cat timp Traian Basescu va fi acol.

Reactiile PDL dupa ce Antonescu l-a amenintat cu suspendarea pe Basescu in scandalul Puiu Hasotti
Reactiile PDL dupa ce Antonescu l-a amenintat cu suspendarea pe Basescu in scandalul Puiu Hasotti

Presedintele PNL Crin Antonescu l-a avertizat vineri pe presedintele Traian Basescu ca, daca nu il va investi luni in functie pe Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii, PNL va declansa procedura de suspendare a sefului statului.

Senatul: Presedintele este demis cu votul majoritatii celor care se prezinta la referendum
Senatul: Presedintele este demis cu votul majoritatii celor care se prezinta la referendum

Plenul Senatului a adoptat, joi, modificarea la legea referendumului, prin care presedintele Romaniei va putea fi demis cu votul a jumatate plus unul din cei care se prezinta la referendum.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.