Maratonul lui Traian Basescu in SUA. L-a convins pe Obama sa sustina modificarea legii vizelor

14-09-2011 18:26

Seful statului roman s-a intors in tara dupa vizita maraton in Statele Unite si intalnirea cu presedintele Obama. "A fost un lucru bine pregatit si bine securizat pentru a nu fi distrus mediatic", spune Traian Basescu.

In felul acesta, presedintele a explicat de ce presa a aflat in ultima secunda ca este primit in Biroul Oval. Oricum, presedintele Romaniei a avut nu mai putin de 6 intalniri, extrem de importante, in mai putin de 10 ore. Considera ca a meritat efortul. S-a semnat acordul privind instalarea scutului antiracheta, s-a adoptat un nou parteneriat strategic si am primit asigurari ca vor fi reevaluate conditiile de acordare a vizelor.

Delegatia Romaniei a plecat in Statele Unite fara sa se stie clar daca seful statului se v intalni si cu Barack Obama. Intalnirea s-a produs, dar secretul a fost pastrat pana in clipa in care cei doi oficiali au ajuns fata-n fata.

Traian Basescu trecuse deja pragul Casei Albe si toti jurnalistii se intrebau inca daca vine presedintele Americii. Date ca certe in program erau doar discutiile cu vicepresedintel SUA, Joe Biden.

Imediat dupa momentul salutului, presa a fost poftita afara. In salonul Roosvelt au continuat discutiile dintre delegatia Romaniei si Joe Biden.

Dupa cateva minute, si-a facut aparitia chiar Barack Obama. L-a salutat familiar pe Traian Basescu, dupa care l-a invitat in Biroul Oval. Din imagini se poate vedea ca discutia a fost una relaxata, desi temele au fost cat se poate de serioase.

Traian Basescu a parasit Biroul Oval in 30 de minute. Abia miercuri, la sosirea in tara, presedintele Romaniei a explicat de ce atata secretomanie.

"A fost un lucru bine pregatit si bine securizat pentru a nu fi distrus mediatic", a spus Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Zborul pana in Statele Unite a durat 11 ore. Presedintele a pasit intr-o tinuta casual pe covorul rosu intins de gazde. Inainte sa mearga la Casa Alba, Traian Basescu a poposit o ora la un hotel unde s-a schimbat. In tot acest timp, ziaristii au fost urcati intr-un microbuz pentru a fi dusi la Administratia Prezidentiala. Pe drum, motorul masinii aproape ca a luat foc.

Microbuzul care transporta delegatia de presa s-a oprit in mijlocul bulevardului, iar ziaristii au trebuit sa vina pe jos spre Casa Alba.

Mult mai relaxata a fost atmosfera la ambasada noastra de la Washington. Intre invitati s-a remarcat imediat baschetbalistul Ghita Muresean. Desi nici el nu este scund, ministrul apararii, Gabriel Oprea, l-a privit cu mult interes. Presedintele nu a putut zabovi mult. Pentru a se incadra in timp a cerut ajutor.

Toata vizita a fost pe repede inainte. Traian Basescu insotit de sefii celor doua servicii secrete, Razvan Ungureanu si George Maior, s-a intalnit in mare taina si cu cei din conducerea CIA. Maratonul a continuat cu o vizita la Pentagon.

Dupa ce a depus o coroana de flori la monumentul inchinat victimelor atentatelor din 11 septembrie, presedintele a constatat ca tocmai gazda, adica secretarul apararii Leon Panetta lipseste. A aparut dupa 10 minute scuzandu-se ca avut o intalnire chiar cu Barack Obama.

In tot acest timp, ministrul Teodor Baconschi semna alaturi de secretarul de stat Hillary Clinton acordul privind instalarea scutului antiracheta. In discursul sau, demnitarul roman a renuntat pe alocuri la tonul protocolar.

Dupa sase intalniri oficiale avute in mai putin de zece ore, delegatia Romaniei a revenit in Capitala miercuri, la pranz.

"Chiar in declaratia de parteneriat strategic pentru secolul XXI e mentionat faptul ca presedintele Barack Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru acordarea vizelor", a spus Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Acordul privind scutul antiracheta va fi facut public in cateva zile daca si partea americana va fi de acord.


 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26