Majorari salariale in sanatate si invatamant, decise de deputati. Ministrul Muncii: Sunt pomeni electorale fara resurse
Deputatii au adoptat la capatul a cinci ore de dezbateri mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorari salariale pentru angajatii CNAS, personalul din invatamant, precum si sporuri pentru medici.
Asta desi ministrul muncii, Dragos Pislaru, s-a impotrivit si i-a avertizat ca acest lucru inseamna un efort de 4 miliarde de lei anual de la bugetul de stat, relateaza news.ro.
Cresteri salariale pentru angajatii CNAS
Potrivit amendamentelor adoptate de cele doua comisii, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se majoreaza cu 25 % fata de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv incepand cu 1 decembrie 2016.
Secretarul de stat in Ministerul de Finante, prezent la dezbatere, a precizat ca daca acest amendament este adoptat, deficitul va creste. ”In afara de problemele de deficit bugetar pe acest amendament avem si urmatoarea situatie. Vorbim de bugetul de Sanatate despre care astazi am vorbit ca e pe deficit. Acordam miliarde de lei din bugetul de stat pentru echilibrarea acestui buget. Acest deficit va fi mai mare”, a spus secretarul de stat in Ministerul de Finante. Cu toate acestea, comisiile reunite au adoptat amendamentul depus de social-democratul Florin Buicu prin votul majoritatii PSD-ALDE-UDMR.
Sporuri pentru cadrele medicale
Totodata, deputatii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale sa fie calculate la baza salariala din anul respectiv, nu la nivelul din 2009. Acest amendament, propus de cei de la Sanitas si care reprezinta practic motivul pentru care cadrele medicale se afla in greva, a incins spiritele in cadrul comisiei intre reprezentantii PSD si ministrul Muncii, Dragos Pislaru.
”Practic se deblocheaza sporurile la salariile in plata in acest moment. E vorba de impactul bugetar pe care o are aceasta masura (...) In momentul in care spui ca sporurile se aplica la salariul in plata asta inseamna ca automat faci o derogare de la legea de salarizare anuala si toate celelate categorii care au aceeasi inghetare la salariul din 2009 se vor uita la soare. Vorbim de un impact de 1,125 miliarde de lei numai aceasta dezghetare (...) Intelegem ca aceasta e cel mai important element din intreaga propunere in materie de impact bugetar? (...) Sporurile medicilor sunt la fel cu sporurile asistentelor din 2009. Deci nu s-a modificat nimic legat de sporuri”, a spus Pislaru in cadrul dezbaterilor.
Fostul ministru al Muncii, social-democratul Rovana Plumb, a precizat ca nu este de acord ca sporurile pentru cadrele medicale sa fie calculate la salariul din 2009 si cel pentru garzi la baza salariala din 2016. ”Noi nu suntem de acord. Noi vrem ca sporurile si garzile sa fie raportate la salariul in plata”, a spus Rovana Plumb. Replica de la actualul ministru al Muncii a venit rapid. ”Sigur, doamna parlamentar. Si eu imi doresc pace in lume, dar ne costa 1,1 miliarde. E o chestiune de responsabilitate”, a replicat Pislaru.
Presedintele de sedinta, social-democratul Adrian Solomon a cerut sa se faca liniste in sala dupa ce parlamentarii au inceput sa vorbeasca intre ei. ”Liniste in sala. Deodata se vorbeste de pace si razboi si punem mana pe microfon. Domnule ministru, nu mai vorbiti de pace”, i-a spus Solomon lui Pislaru. Deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, a atras atentia ca aceste sporuri nu vor putea fi platite si ca dau ”oamenilor o iluzie”. ”Aceste lucruri nu vor putea fi platite pentru ca nu aveti de unde si le dati oamenilor o iluzie si peste cateva luni le-o luati. Eu cred ca noi nu trebuie sa fim partasi la acest lucru demagogic”, a spus Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii. In replica, Rovana Plumb i-a spus: ”PNL nu doreste sa corecteze aceste discreptante din OUG 20”.
”Domnul Nicolaescu spunea ca vrem sa le aducem modificari cu mainile altora. Suntem intr-o comisie parlamentara in care toti suntem parlamentari, mai ales ca amendamentul e de la 1 decembrie 2016. E vorba de responsabilitatea pe care o avem (...) Daca de la inceputul anului ar fi intrat in vigoare legea salarizarii nu am fi in aceasta situatie astazi”, a spus Plumb.
Social-democratul Adrian Solomon i-a indemnat pe colegi sa fie curajosi si sa adopte amendamentul. ”Haideti sa fim curajosi sa dam Cezarului ce e al Cezarului. Ceea ce ne spuneti ca intr-un an de zile aceasta tara nu-si permite sa plateasca in Sanatate 300 milioane de euro inseamna ca aceasta tara nu mai are sistem de sanatate publica. Ne asumam acest lucru? Gasim 300 de milioane de euro. Si dumneavoastra si toti cei care vor veni sa guverneze aceasta tara. Vorbim tot timpul intr-o tehnocrata ideala, sa nu spunem nimic. Chiar incepe sa ma doara capul”, a spus Solomon. Cu toate ca PNL a parasit sala, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a adoptat si acest amendament.
Majorari pentru angajatii din invatamant
Un alt amendament adoptat de cele doua comisii se refera la un spor de 10-25% din salariul de baza proportional cu timpul efectiv lucrat si calculat in functie de numarul elevilor sau al studentilor practicanti pentru personalul didactic desemnat sa conduca si sa realizeze practica pedagogica pentru pregatorea educatorilor si invatatorilor, institutorilor si profesorilor. De asemenea, se va acorda un spor de 7%, 10% si 15% din salariul de baza pentru personalul didactic care asigura predarea simultana la doua, trei sau patru clase de elevi.
Totodata, a fost aprobata o indemnizatie de pana la 20% din salariul de baza pentru personalul didactic calificat si personalul didactic de conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate. ”Spor de 15% din salariul de baza pentru personalul didactic care desfasoara activitate de predare-invatare-evaluare in sistemul penitenciar. Spor de pana la 15% din salariul de baza, in raport cu conditiile in care se desfasoara activitatea - conditii periculoase sau vatamatoare, corespunzator timpului lucrat la locul de munca la locul respectiv”, mai prevede amendamentul.
Totodata, un alt amendament adoptat in cadrul Comisiilor reunite de munca si buget din Camera Deputatilor prevede ca incepand de la 1 ianuarie salariile de baza ale personalului din invatamant, existente in plata la 20 decembrie 2016, se majoreaza in medie cu 15%. Totodata, angajatilor din sistemul de asistenta sociala li se vor mari salariile in medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.
Spre finalul dezbaterilor asupra OUG 20/2016, Plumb l-a intrebat pe Pislaru care este costul implementarii Ordonantei fara amendamentele adoptate la comisii. Reprezentantul Ministerului de Finante a sous ca e vorba de 342 de milioane de lei pentru patru luni, ministrul Muncii completand ca la aceasta suma se adauga si impactul pe o alta Ordonanta care prevede cresteri salariale pe alte domenii precum Aparare.
”Am facut un calcul premiliminar si discutam aici deci pe langa cei 2,6 miliarde, intre 3-4 miliarde ce am facut astazi de la 1 decembrie. Doar ca sa nu fie aici discutie ca nu am discutat asta. Puteti sa le adoptati maine si succes. 3-4 miliarde peste cei 2,6 din OUG 20. Sunt 3-4 miliarde plus ceea ce urmeaza sa se implementeze OUG 20 din 2017. Noi nu am ajuns sa platim sumele astea. Ajunge la 5,6 miliarde crestere masa salariala decisa anul asta. Noi aveam 14 miliarde pe prognoza pe cinci ani. Evident un premiu Nobel pentru cel care o sa faca deficitul pe zona asta”, a conchis Pislaru.
Dezbateriile la Comisiile reunite de Munca si Buget din Camera Deputatilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate marti dimineata, intrucat trebuie discutate grilele de salarizare, urmand ca proiectul de Lege de adoptare a OUG 20/2016 sa primeasca raport de la Comisia Juridica. Proiectul urmeaza sa ajunga apoi in plenul Camerei Deputatilor care e for decizional in acest caz
Pislaru, dupa ce in comisii s-au adoptat mai multe cresteri salariale: Pomeni electorale fara niciun fel de resurse bugetare
Dragos Pislaru, a declarat, luni seara, ca majorarile salariale adopate in Comisiile de munca si buget din Camera Deputilor au doar ”o miza electorala”, precizand ca sunt doar ”pomeni electorale care sunt promise fara niciun fel de resurse bugetare”. "Suntem intr-un moment in care poate eu nu am experienta politica sa-l interpretez. Este un moment trist pentru Romania, un moment in care cu miza electorala ne permitem sa ne jucam cu asteptarile si credintele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uita si asteapta sa aiba o viata mai decenta", a spus Pislaru.
Ministrul Muncii a precizat ca, din primele estimari, impactul bugetar doar pe amendamentele adoptate luni la Comisiile reunite este de 3-4 miliarde de lei. "Aproape mi-am pierdut vocea incercand sa explic ca discutam de lucruri serioase, de un impact bugetar la o prima estimare undeva la 3-4 miliarde de lei, aditional peste intentia initiala a Ordonantei 20. Este un act pe care de la inceput l-am pus sub semnul ilegalitatii pentru ca nu ai voie si nu intamplator Parlamentul a adoptat legea responsabilitatii fiscal bugetare care spune ca cu 180 de zile inainte de alegeri nu ai voie sa modifici salarii, pentru ca se stie ca asta este o moneda electorala. Nimeni nu va putea spune ca ne-am trezit brusc interesele pentru salarizarea din sectorul public atata timp cat partidele, mai ales cele care au ramas in sala, au avut tot timpul sa faca aceste modificari ani de zile", a adaugat ministrul.
El spune ca e vorba doar de ”pomeni electorale” care nu au niciun fel de resursa bugetara. "Discutam despre 15% medie crestere aditionala in educatie, undeva in medie 15% crestere la sanatate, deblocarea sporurilor la nivelul actual in plata, plus agentii care si-au pus salarizarea lor in mod special in aceasta lege care nu are de a face cu agentiile (...) Ce am spus noi ca Guvern este ca anul asta facem ce putem. De fiecare data am spus ca nu putem sa facem tot, tot ce ar trebui sa facem, dar am recunoscut problemele si am spus asa: va dam o perspectiva de 4-5 ani pentru a rezolva lucrurile care au fost tinute sub pres si ati primit numai promisiuni electorale. Ei bine nimic nu s-a invatat, nu am invatat nimic din lectiile trecutului. Suntem in aceeasi situatie de pomeni electorale care sunt promise fara niciun fel de resurse bugetare. Nu este aceasta modalitatea in care faci propunerile. Nimeni nu avea din zona emitentilor de propuneri niciun fel de impact bugetar'', a adaugat el.
Sursa: News.ro
Etichete: invatamant, salarii, majorare, sanatate, Dragos Pislaru,
Dată publicare:
01-11-2016 08:07