Taxa pe dulce le face viața amară consumatorilor de sucuri. Cu cât se vor scumpi
Mai dulce ar putea însemna mai scump, din luna septembrie. Totul după ce Ministerul Sănătăţii ia în calcul aplicarea unei taxe - sub formă de acciză - pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr.
O astfel de măsură există şi în state precum Marea Britanie, Danemarca, Franta, Ungaria şi Finlanda şi are ca scop descurajarea consumului de produse nasanatoase.
Propunerea va fi discutată luni, în şedinţa de Guvern, şi ar urma să intre în vigoare de lună viitoare.
Guvernul va lua în discuţie în şedinţa de luni o Ordonanţă de Urgenţă cu o serie de măsuri fiscal-bugetare, una dintre acestea vizând introducerea unei taxe pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr, potrivit unei surse oficiale.
Astfel, la propunerea Ministerului Sănătăţii se are în vedere introducerea sub formă de acciza nearmonizată a unei taxe pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr de cel puţin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.
"Măsura are ca scop descurajarea consumului de produse nesănătoase (...). O astfel de măsură există în mai multe state europene, ca de exemplu în Marea Britanie (model pe care la avut şi România în vedere), Danemarca, Franţa, Ungaria şi Finlanda", au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, acciza nearmonizată va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml şi de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml şi va fi datorată de producători, de importatori sau de cei ce vor achiziţiona intracomunitar.
"Impactul este semnificativ, de 320 milioane lei în patru luni de aplicare. În principiu se are în vedere aplicarea din luna septembrie", au mai spus sursele citate, care au subliniat că în România consumul de băuturi răcoritoare este 80 de litri/persoană/an.
Medicii spun că băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr pot avea un impact major asupra sănătății. Din păcate cei care le consumă nu au o imagine concretă a cantității de calorii ingerate.
Iar zahărul consumat în exces dăunează sănătății, atrag atenția și specialiștii în nutriție. În România, 1 copil din 2 are probleme cu greutatea. Obezitatea duce la apariția unor boli grave încă de la vârste fragede.
Ligia Alexandrescu, nutriționist: ”Când vorbim despre sucurile carbogazoase, vorbim despre un lichid care nu aduce niciun fel de nutrienți. O apă filtrara cu mult zahăr. E multă fructoză care duce la carii, mult zahăr și aceste glucide duc la diabet zaharat, boli cardio vasculare apar de la vârste mici, osteoporoză''.
Propunerea de suprataxare a băuturilor răcoritoare cu conținut de zahăr și îndulcitori a venit de la ministerul Sănătății și a fost aprobată la Finanțe. Săptămâna viitoare va fi discutată în ședința de Guvern.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”În România, conținutul de zahăr e mai mare, în 2014 statul a cheltuit 808 milioane pentru pacienții cu diabet, iar în 2019 1.594.000.000. Aproape s-au dublat aceste cheltuieli și cred că este momentul să luăm niște măsuri și prima dintre ele este aceasta.”
O cantitate de zahararuri între 5 și 8g/100 ml de produs va fi taxată cu 0,8 lei /litru. Peste 8 g /100ml de produs, taxa va fi de 1 leu. Taxele nu se aplică pentru băuturile făcute în gospodărie pentru consumul propriu
Taxa se va aplică producătorilor, sub formă de acciză. Reprezentanții Asociației Naționale a Băuturilor Răcoritoare spun că măsură este discriminatorie și cel mai probabil va crește prețurile de la raft. Susțin că tocmai din această cauza un astfel de proiect a fost respins în urmă cu câteva luni în Parlament.
Reprezentant ANBR: ''De la acel 2,3 lei probabil se va duce către 3,5 lei. Consumatorii sunt penalizați să plătescă mai mult pe ceva ce nu are niciun efect asupra lor''.
”Suprataxarea nu a fost niciodată o soluție și acolo unde a fost aplicată s-a dovedit a fi ineficientă”.
Statisticile arată că un român consumă în medie aproximativ 80 de litri de astfel de băuturi într-un an, iar calculele arată că în urma taxării ar urmă să ajungă în fiecare an la bugetul de stat peste 1 miliard de lei. Banii vor fi alocați sănătății.
Măsuri similare de suprataxare a produselor alimentare au fost luate în țări precum Ungaria, Finlanda, Franța, Irlanda, Marea Britanie.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, guvern, taxa, accize, zahăr, bauturi carbogazoase,
Dată publicare:
01-08-2019 08:24